معصومه ابتکار: درخواست کردیم به زنان گواهینامه موتور بدهند | اجبار در حجاب جواب نمیدهد
خیلی طبیعی است که زنان همانطور که ماشین سوار میشوند و همانطور که در شهرها پشت ترک موتور مردان مینشینند یا به عنوان تاکسی سوار موتور میشوند، خودشان هم موتورسواری کنند.
معصومه ابتکار گفت: ما روی گواهینامه موتور مکاتبه کردیم و درخواست کردیم که برای زنان هم گواهینامه موتور صادر شود و پیگیری هم کردیم.اما موتور سواری زنان به نتیجه نرسید
معصومه ابتکار ، معاون سابق رییس جمهور در امور زنان و خانواده گفت: زنان برای ورزش و برای کار روزانهشان از دوچرخه استفاده میکنند. خیلی طبیعی است که زنان همانطور که ماشین سوار میشوند و همانطور که در شهرها پشت ترک موتور مردان مینشینند یا به عنوان تاکسی سوار موتور میشوند، خودشان هم موتورسواری کنند.
این موضوع از نظر شرعی هم خیلی بهتر است. ما باید این موضوعات را حل کنیم. اینها محدودیتهایی است که فقط مردم را آزار میدهد و مشکل اجتماعی و روانی برای جامعه زنان ایجاد میکند.
او ادامه داد: ما روی گواهینامه موتور مکاتبه کردیم و درخواست کردیم که برای زنان هم گواهینامه موتور صادر شود و پیگیری هم کردیم. الان حضور ذهن ندارم که آیا پاسخی دادند یا ندادند، ولی به هرحال ما مکاتبه و پیگری کردیم.
وی گفت :زنان برای ورزش و برای کار روزانهشان از دوچرخه استفاده میکنند. شما به وفور در شهرها این را میبینید و آنقدرها هم مقابله با آن زیاد نبوده است. مواردی که مقابله کردهاند عمدتا مواردی بوده که مثلا یک برنامه جمعی بوده یا کاری بوده که سر و صدایی داشته است. من فکر نمیکنم بشود با این مسئله مقابله کرد. چون خیلی طبیعی است که زنان همانطور که ماشین سوار میشوند و همانطور که در شهرها پشت ترک موتور مردان مینشینند یا به عنوان تاکسی سوار موتور میشوند، خودشان هم موتورسواری کنند. این موضوع از نظر شرعی هم خیلی بهتر است. در خیلی از شهرها مثل اصفهان یا یزد از سالها قبل (حدود ۶۰ سال قبل)، خانمهای کارگر نساجی کارخانجات با دوچرخه سرکار میرفتند. حتی خانوادههای مذهبی و خانوادههای روحانیون و متدینین. دوچرخه وسیلهای برای کار، معیشت و رفت و آمد است و استفاده میشود. ما باید این موضوعات را حل کنیم. اینها محدودیتهایی است که فقط مردم را آزار میدهد و مشکل اجتماعی و روانی برای جامعه زنان ایجاد میکند.
اجبار در حجاب جواب نمیدهد
ابتکار برخوردها با موضوع حجاب را در ۴۳ سال گذشته مناسب نمیداند و میگوید در بحثهای دینی، اجبار جواب نمیدهد و زاویه دید عدهای از متصدیان درباره حجاب حتی با نگرشهای قرآنی هم همخوانی ندارد؛ «طوری رفتار میکنند انگار زنان مقصر اصلی مسئله عفاف و حجاباند.»
وی گفت :تذکر ما این نکته بود که ما نباید از روشهای خشونتآمیز درباره حجاب استفاده کنیم و سعی کردیم این موضوع را پیش ببریم. در مناسبتهای مختلف و در جلساتی در شورای عالی انقلاب فرهنگی که در ارتباط با موضوع حجاب تشکیل میشد، سعی کردیم این موضع را مطرح کنیم. نشستهای تخصصی برگزار کردیم، یک طرح مطالعات پژوهشی خوب انجام دادیم که این طرح مطالعاتی از زوایای مختلف به این موضوع پرداخته و مطرح کرده است که باید با تأمل به موضوع اجبار در دین بپردازیم. طی این ۴۳ سال ما دیدیم که در بحثهای دینی، اجبار جواب نمیدهد و مسئله فرهنگی است. حجاب در کشور ما به شکل مقررات اجتماعی درآمده است؛ یعنی پوشش یک قانون و چهارچوبی دارد و همه باید آن را رعایت کنند اما اینکه با این موضوع برخورد خشونتآمیز شود واقعا مشکلات زیادی را تا به حال به وجود آورده است و ما همه جا این را اعلام میکردیم.
درج نام مادر در کارت ملی
درج نام مادر در کارت ملی یکی دیگر از برنامههایی بوده که در معاونت زنان دولت دوازدهم پیگیری شده اما به گفته ابتکار با مخالفتهای جدی روبرو و از دستور کار خارج شده است.
وی گفت :متاسفانه مخالفتهای خیلی جدی در این باره صورت گرفت که نمیدانیم دلیل آن چه بود. بهانههای فنی آوردند و در نهایت مقرر شد در تراشه الکترونیک هر کارت هوشمند حتما نام مادر درج شود.
وی در این مورد که مخالفان چه کسانی بودند؟ گفت:به قول معروف آدمهای دولتِ در سایه و پنهان. به هر حال این موضوع یک مطالبه بود و خیلی از زنان سرپرست خانوار و حتی همسران شهدا از این موضوع گله داشتند. چون گاهی اوقات در زمانی که این زنان همراه فرزندانشان هستند و نام مادر در کارت ملی نیست، از آنها میخواهند تا اثبات کنند که مادر آن فرزندند. یا حتما باید شناسنامه ببرند اما حتی در شناسنامه هم نام مادر کامل نمیآید. یعنی فامیل مادر در شناسنامه نیست. به خاطر همین موضوعات بود که ما با سازمان اسناد مکاتبه کردیم. ولی مقاومت زیادی در برابر این موضوع صورت گرفت و دلیل آن را متوجه نشدیم. به دلیل همین تلاشهاست که معتقدم این دوران یکی از دورانهای طلایی حوزه زنان در بحث قوانین و پیشنهادات بود.
ورود زنان به ورزشگاهها، موضوع اصلی ما نبود
ما بین هزار موضوعی که پیگری میکردیم این را هم پیگیری میکردیم و خوشبختانه به نتیجه رسید. اصلا معلوم نبود چرا انقدر برای دخترانمان محدودیت گذاشته شده است. ما سالمتر از فضای ورزشی چه فضایی را برای تفریح و شادی و نشاط داریم؟ چرا باید درهای شادی و نشاط را روی جوانانمان ببندیم و بعد آنها را وادار کنیم از مسیرهایی بروند که ممکن است برایشان آسیب روحی و جسمی داشته باشد؟ اینها سیاستهایی است که به شدت باید بازنگری شود و متاسفانه در این باره آدرسهای غلطی دادهاند.
حالم بهم میخوره از این خانم ابتکار