زلزله مصنوعی در هرمزگان و کیش صحت دارد؟ | اقدامات نظامی تاثیر دارد؟
از صبح دیروز تعداد زیادی تلفن و پیام از داخل و خارج از کشور داشتم که درباره صحت پدیده هارپ و فعالسازی مکانیزمی روی گسلهای منطقه و آزاد سازی زلزلههای اخیر سوال داشتند.
فریبرز ناطقی الهی در یادداشتی نوشت: از صبح دیروز تعداد زیادی تلفن و پیام از داخل و خارج از کشور داشتم که درباره صحت پدیده هارپ و فعال سازی مکانیزمی بر روی گسل های منطقه و آزاد سازی زلزلههای اخیر سوال داشتند. سوال خوب است به شرطی که پاسخ علمی به آن پایان دهنده شایعه باشد. عرض کنم آنچه می دانیم و اگر بیشتر از تراز علمی دنیا نباشد مسلما کمتر نیست، چنین داستانی در حال حاضر و سالهای طولانی در آینده امکان پذیر نیست و نخواهد بود.
نویسنده ادامه داد؛ برخی موضوعات غیر علمی را باید در ابتدا رفع ابهام کرد وگرنه با شرایط کنونی در دنیای مجازی انبوهی از افکار نادرست خورد مردم بی گناه کشور خواهد شد.
عرض می کنم برای تولید یک زلزله به اصطلاح ۶، مقدار متنابهی یعنی تن ها و تنها تیانتی TNT شاید خیلی بیشتر از آنچه امکان انباشت آن در جایی باشد و قابل رویت نباشد باید منفجر بشود تا انرژیای، باز تاکید می کنم شاید نزدیک به یک زلزله ۶ فراهم آید. در ضمن چنین چیزی روی دستگاه ثبت نگاشت ها که در کشور و دنیا فراوان داریم بصورت یک پیک دیده می شود و همانند رکورد یک زلزله نخواهد بود، لذا کاملا قابل تفکیک خواهد بود؟
بمب اتمی هیروشبما حدود یک زلزله ۶/۳ انرژی رها کرد و از آنجایی که با افزایش دهم ها انرژی به صورت لوگاریتمی بالا میرود، چنین برداشتی که هارپ یا انفجار اتمی در منطقه عامل زلزلههای اخیر در هرمزگان است، یک دروغ بزرگ می باشد.
زلزلههای هرمزگان حاصل اقدامات نظامی هستند؟
خبرآنلاین نوشت آیا زلزله های جنوب هرمزگان طبیعی هستند؟این شبهه و تردید حتی در فضای مجازی و بین عموم مردم نیز طرح شده است که این زلزله ها حاصل اقدامات نهادهای نظامی هستند و امری طبیعی نیستند. مهندس مهدی زارع، استاد زلزله شناسی و مهندسی پژوهشگاه بین المللی زلزله، به این پرسش و شبهه پاسخ داده است.
این عضو فرهنگستان علوم ایران با ارسال پیامی صوتی برای مخاطبان گروه نخبگان گفت: « دلیل زلزله هایی که در هرمزگان و کیش اتفاق می افتند، این است که اینجا تغییر شکل زیادی به دلیل توسعه زمین در تنگه هرمز اتفاق می افتند. بخشی از این تغییرات، به شکل زمین لزره باید آزاد شود. طبیعتا بخشی از این ها به شکل زلزله های کوچک اتفاق می افتند و برخی نیز به صورت زلزله های متوسط به بزرگای بیشتر از ۵ تا بزرگای ۶ و همچنین زلزله های شدید رخ می دهند.
پرسش دیگر اینکه آیا این زلزله های پیاپی در جنوب هرمزگان و کیش، ناشی از آزمایش های نظامی هستند؟
پاسخ این است که خیر.
زیرا این زلزله هایی که تاکنون اتفاق افتادند، بین عمق ۱۰ تا ۱۸ کیلومتری ثبت شده اند و این عمق اصلا در دسترس انسان نیست. اعم از اینکه انسان بخواهد آنجا حفاری یا اقدام نظامی یا هر کاری دیگری بکند.
از سویی حتی اگر اقدامی نظامی یا حفاری توسط بشر در عمق یک کیلومتری زمین رخ داده باشد، این اقدام قابل انتقال یا تاثیرگذاری به عمق ۱۸ کیلومتری نیست.
همچنین زلزله ها توسط امواج لرزه ای سنجیده می شوند. لذا در بین این زمین لرزه ها هیچ نگاشتی که شاهدی بر غیرطبیعی بودن باشد، تاکنون ثبت نشده است. یعنی همه زمین لرزه ها که تا کنون در جنوب هرمزگان اتفاق افتادند، طبیعی بودند. بنابراین این زلزله ها کاملا طبیعی هستند و اینکه این زلزله ها را به اتفاقی غیر طبیعی مرتط بکنیم، غیرمنطقی ست.
این پرسش که آیا باید منتظر زلزله های بزرگتر هم باشیم؟ جوابش این هست که در این منطقه زلزله ها به بزرگای ۷ هم اتفاق افتادند، بنابراین اگر سوال این است که در منطقه کیش تا بندرعباس انتظار چه زلزله هایی به چه بزرگایی می توان داشت؟ باید پاسخ بدهم که بزرگای ۶ونیم تا ۷ نیز تجربه اش بوده است.
اما اینکه آیا ما پیش بینی ای در این خصوص داریم؟ پاسخ این است که الزاما نه. بنابراین باید گفت زلزله هایی به بزرگای بیش از ۶ونیم قابل انتظار هست ولی احتمال آن البته کمتر است. ولی اینکه آیا این لرزش ها در منطقه هرمزگان ادامه دارند، می توان گفت که همچنان ادامه خواهند داشت و در هفته های پیش رو قابل انتظار هستند.
ارسال نظر