افزایش ۵۷درصدی مصرف قلیان در زنان ایرانی

دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات با بیان اینکه سالانه بیش از ۶۰ هزار نفر در کشور بر اثر مصرف دخانیات جان خود را از دست می‌دهند، گفت:‌ مصرف قلیان در زنان کشورمان ۵۷.۶ درصد و در مردان ۱۷.۸ درصد افزایش داشته است.

افزایش ۵۷درصدی مصرف قلیان در زنان ایرانی

 محمدرضا مسجدی دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات در نشست خبری با اشاره به آخرین وضعیت مصرف دخانیات در کشور، اظهار داشت: از سال ۹۵ تا ۱۴۰۰ معادل ۱۴.۱ درصد از جمعیت بالای ۱۸ سال مصرف‌کننده دخانیات بودند که از این میزان ۲۵.۸۸ درصد مردان و ۴.۴۴ درصد زنان بودند.

وی با اشاره به مصرف قلیان در جامعه خاطرنشان کرد: از سال ۹۰ تا ۱۴۰۰ در افراد بالای ۱۸ سال مصرف قلیان در زنان ۵۷.۶ درصد و در مردان ۱۷.۸ درصد افزایش داشته و به طور کلی حدود ۲۸ درصد افزایش در گروه سنی بالای ۱۸ سال گزارش شده است.

وی گفت: مصرف سیگار از سال ۹۵ تا ۱۴۰۰ بین گروه سنی بالای ۱۸ سال در زنان ۱۷.۲ درصد و در مردان ۰.۵۴ درصد کاهش داشته و به طور کلی ۷.۴۴ درصد کاهش را شاهد بوده‌ایم.

مسجدی به اپیدمی دخانیات در جهان و ایران اشاره کرد و افزود: سالانه بیش از ۶۰ هزار نفر بر اثر مصرف دخانیات جان خود را از دست می‌دهند که اگر روند افزایش مصرف سیگار کنترل نشود، میزان مرگ و میر در ۱۰ سال آینده به ۲۰۰ هزار نفر در سال خواهد رسید.

وی با بیان اینکه مصرف دخانیات سالانه موجب مرگ ۸ میلیون نفر در جهان می‌شود، گفت: ۷ میلیون نفر در دنیا به علت مصرف مستقیم دخانیات و ۱.۲ میلیون نفر به خاطر مواجهه با دود دست دوم (دود سیگار افرادِ مصرف‌کننده دخانیات ازجمله سیگار) جان خود را از دست می‌دهند. ضمن اینکه تا سال ۲۰۳۰ این آمار به ۱۰ میلیون مرگ خواهد رسید و باید گفت ۷ میلیون مرگ از این تعداد در کشورهای در حال توسعه رخ می‌دهد.

دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات با اشاره به خطرات دود حاصل از استعمال دخانیات تصریح کرد: دود دست دوم سالانه باعث بیش از ۱.۲ میلیون مرگ زودرس می‌شود. ضمن اینکه سالانه ۶۵ میلیون کودک بر اثر استعمال دود دست دوم جان خود را از دست می‌دهند.

مسجدی با اشاره به خسارات زیست محیطی استعمال دخانیات اظهار کرد: صنایع دخانی با تولید سالانه ۸۴ مگاتن گاز گلخانه‌ای باعث بر هم زدن تعادل آب و هوا در کره زمین می‌شوند و علاوه بر هدر دادن منابع محیط زیست، به اکوسیستم آسیب می‌رسانند.

وی با اشاره به تأثیر افزایش مالیات محصولات دخانی بر سلامت عمومی و محیط‌زیست بیان داشت: بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه از جمله کشورهای همسایه نظیر ترکیه، پاکستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس،‌ با افزایش مالیات بر محصولات دخانی تا ۸۰ درصد قیمت خرده‌فروشی باعث کاهش مصرف مواد دخانی، افزایش درآمد دولت و کاهش قابل توجه مرگ و میر و بار بیماری‌های ناشی از آن شده‌اند.

دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات با اشاره به آخرین گزارش سازمان بهداشت جهانی درباره ایران، گفت: بر اساس این گزارش، ایران با نرخ متوسط ۱۵.۵ درصد مالیات به عنوان یکی از ضعیف‌ترین کشورهای منطقه رتبه‌بندی شده است و مقایسه ایران با سایر کشورهای منطقه در زمینه اجرای راهبردهای کلیدی کاهش تقاضای مصرف دخانیات نشان می‌دهد که علی‌رغم اقدامات قابل توجه کشورمان در حیطه‌های مذکور، وضعیت کشور در حوزه مالیات بر دخانیات قرمز است.

مسجدی تأکید کرد: از دولت و مجلس تقاضامندیم برابر ماده ۸ قانون جامع کنترل دخانیات نسبت به پیشنهاد کمیسیون تلفیق که ۵۶ درصد نمایندگان به آن رای داده‌اند، مجددا تجدید نظر کنند.

 

منبع: خبرگزاری فارس

دیگر رسانه ها

کدخبر: 34015

ارسال نظر