چگونه باید با فرزندان در سن بلوغ رفتار کرد؟

انسان در زندگی خود دوران گوناگونی را طی می‌کند که یکی از مهم‌ترین و دشوارترین آن‌ها نوجوانی و دوران بلوغ است . این دوران هم برای والدین مشکلاتی را به‌وجود می‌آورد و هم دوران سختی برای بچه‌ها است.

چگونه باید با فرزندان در سن بلوغ رفتار کرد؟

یکی از مهم‌ترین و پرافت‌وخیزترین دورانی که هر انسان در درازای زندگی خود تجربه می‌کند دوران نوجوانی و بلوغ است دورانی که می‌تواند آینده هر فرد را به بهترین و یا بدترین شکل ممکن رقم زند. درواقع دوران بلوغ دوران حساسیست که چگونگی عبور و گذر از آن اهمیت زیادی دارد و آینده فرد را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.

در این دوران نوجوانان در رفتار و کردار و خلق‌وخو دچار تغییرات زیادی می‌شوند و همین مسئله ممکن است سبب نگرانی و حیرت والدین شود و حتی در برخی مواقع آن‌ها را دستپاچه کند تا اندازه‌ای که ندانند دقیقا باید چه کنند و چگونه رفتار کنند. در این مورد نقش آگاهی و اطلاع از شرایط و وضعیت نوجوانان بسیار می‌تواند راه‌گشا باشد و از دلواپسی و نگرانی آن‌ها هم کم کند.

نوجوانان در دوران بلوغ ممکن است دچار مشکلات و افت تحصیلی شوند. بسیاری از آن‌ها در این دوران سرکش و تند‌خو می‌شوند و در این‌جاست که ممکن است با پدرومادر خود دچار مشکل شوند.

 نقش حمایتی و همراهی پدرومادر و به‌ویژه پدر در این وضعیت بسیار اساسی و مهم است. نوجوان باید بداند همیشه و در هر شرایطی از حمایت و همراهی خانواده خود برخوردار است.

باور نادرستی در جامعه و در میان افراد وجود دارد که گمان می‌کنند هر نوجوان در مرحله بلوغ نیازمند والدین همسان خود است (یعنی دختر به مادر و پسر به پدر) درصورتی‌که این باور به‌کلی و از اساس نادرست است.

فرزند در هر مرحله از زندگی خود به همراهی پدر و مادر خود به شکلی مستمر نیاز دارد. حضور به موقع و کافی پدران در بلوغ دختران، همچنین حضور مستمر مادر در دوران بلوغ فرزند پسر تاثیر زیادی در گذران دوران بلوغ نوجوانان دارد و سبب می‌شود آن‌ها این دوران را با آرامش و دغدغه کم‌تری پشت سر بگذارند.

در این دوران پدرومادر باید هر دو به یک اندازه احساس مسئولیت کنند و باهم یک دل و هم‌زبان باشند تا نوجوان و فرزندشان را دچار سردرگمی و مشکلات بیش‌تر نکنند.

 

رفتار درست پدر و مادر با فرزندان در دوران بلوغ

۱-به نوجوانان احترام بگذارید

نوجوانان در این مقطع از زندگی خود دچار تغییرات زیادی می‌شوند و ممکن است نگرش و باورهایشان به‌کلی تغییر کند. در این دوران پدر و مادر باید تلاش کنند با حفظ آرامش با فرزند خود گفتگو کنند و دیدگاه او را به نقد بکشند و از توهین به باور‌ها و عقاید فرزند خود دوری کنند.

بسیار مهم است که هر دو سو بتوانند با هم بی‌شکلی بی‌طرفانه و براساس دانش و منطق گفت‌وگو کنند و حرف هم را بشنوند.

 پدر و مادر‌ها باید به یاد داشته باشند این دوران و باور‌های آن همه مقطعی و مربوط به دورانی کوتاه هستند بنابراین نباید آن‌ها را چندان جدی گرفت فقط باید دقت کرد که همواره به نوجوان این موضوع را القا کرد که او و باور‌ها و دیدگاه او برای خانواده بسیار مهم است و آن‌ها برای تمامی آن‌ها ارزش و احترام قائلند.

در این دوران معمولا نوجوانان نسبت به درس‌خواندن اهمال‌کاری می‌کنند و مدام برای درس‌نخواندن بهانه می‌آورند و آن را کاری بیهوده می‌دانند. در این مورد تلاش کنید با او بحث نکنید و تنها درس‌خواندن را کاری واجب بدانید که او حتما باید در کنار دیگر کارهایش به آن هم بپردازد.

۲- در مورد نوجوانان مطالعه کنید

اگر در خانه فرزند نوجوانی دارید حتما در مورد این دوران و رفتار و خواسته‌ها و تغییرات هورمونی‌ای که در بدن آن‌ها رخ می‌دهد مطالعه کنید و آگاهی خود را بالا ببرید. افرادی که در رویارویی با مسائل نسبت به آن آگاهی دارند بهتر می‌توانند آن را درک و با آن برخورد کنند.

۳- با نوجوانان رفتاری دوستانه داشته باشید

تلاش کنید فرزند خود را بشناسید و نسبت به علایق او کنجکاو باشید. خود را با دانش روز هماهنگ و درواقع خود را به روز نگه دارید.

با فرزند خود صحبت کنید و از علایق و خواسته‌هایش بپرسید. برای او وقت بگذارید و تمام حواس خود را به او دهید. اگر فرزندتان در شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام یا فیس‌بوک عضو است شما هم در آن شبکه اجتماعی فعالیت کنید و این‌گونه هم با او ارتباط داشته باشید تا هم بتوانید به شکلی نامحسوس او را کنترل کنید و هم این‌که با علایق و خواسته‌ها و نوع اندیشه و روحیات او بیش‌تر آشنا می‌شوید.

در هر وضعیتی با او همراه و هم‌دل باشید و از او حمایت کنید حتی اگر کار نادرستی انجام داده است این‌گونه می‌توانید برای همیشه نقش حامی او را داشته باشید و او به شما اعتماد خواهد کرد.

۴- با دوستان فرزندتان آشنا شوید

به گزارش جامعه ۲۴، دوست نقش مهمی در زندگی هر فرد بازی می‌کند بنابراین نسبت به دوستان فرزندتان و خانواده‌های آن‌ها حساس باشید. تلاش کنید آن‌ها را بشناسید و البته این کار را باید به شکلی نامحسوس انجام دهید تا نوجوانان گمان نکنند هدف شما از این کار کنترل آن‌هاست.

۵- نقش مشاور را دست‌کم نگیرید

در داشتن رابطه‌ای سالم و شاد با نوجوانان شاید بد نباشد گاه از یک مشاور کسی که بی‌طرف است بهره ببرید. گاه در این دوران نوجوانان نسبت به همه بی‌اعتماد می‌شوند و وجود یک فرد سوم آگاه می‌تواند تنش میان پدرومادر و فرزندان را به بهترین شکل کم کند.

 

منبع: جامعه ۲۴

دیگر رسانه ها

کدخبر: 34851

ارسال نظر