اعلام زمان جدید بررسیِ «طرح ساماندهی استخدام کارکنان دولت» / تبدیل وضعیت قراردادیها کنار رفت
سوال این است که آیا بالاخره قبل از پایان تابستان و پیش از ورود به نیمهی دوم سال، «طرح ساماندهی» با کلیات و جزئیات آن در صحن علنی مجلس مصوب میشود؛ آیا مقدمات ابلاغ و اجرای این طرح، امسال فراهم خواهد شد؟
ماجرای طرح ساماندهیِ استخدام کارکنان دولت و تصویب آن، آنچنان طولانی و کشدار است که ثبت و تمایزگزاری تاریخهای مشخص رفت و برگشت آن در راهروهای مجلس، به امری دشوار بدل شده. بعد از وعدههای مکرر اما بیسرانجامِ نمایندگان مجلس در سال گذشته بابت تصویب طرح تا پایان سال، در نهایت کار به سال جدید کشید؛ پنجم تیرماه، کلیات طرح در صحن علنی تصویب شد و طرح مجدداً برای بررسیِ بیشتر جزئیات به کمیسیون اجتماعی بازگشت؛ حالا دوماه بعد از این بازگشت، به دوران تعطیلی مجلس برخوردهایم؛ و در این مرحله سوال این است که آیا بالاخره قبل از پایان تابستان و پیش از ورود به نیمهی دوم سال، «طرح ساماندهی» با کلیات و جزئیات آن در صحن علنی مجلس مصوب میشود؛ آیا مقدمات ابلاغ و اجرای این طرح، امسال فراهم خواهد شد؟
کیومرث سرمدی واله (نماینده استان همدان در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون اجتماعی) در گفتگوی زیر با تاکید بر خاتمهی نسبیِ بررسی جزئیات طرح میگوید: این طرح به احتمال زیاد در صحن علنی مجلس به تصویب میرسد چون قاطبهی نمایندگان مجلس با شاکلهی طرح و اساس کار موافقند.
بیش از یک سال است که کارگران در انتظارند؛ سرانجامِ این طرح به کجا رسید و چه زمانی قرار است تصویب شود؟
ببینید طرح ساماندهی استخدام کارکنان دولت، قبلاً یک مرحله در کمیسیون اجتماعی بررسی شد و پس از تصویب به صحن علنی ارائه شد. در صحن بعد از تصویب کلیات، باز ایراداتی به طرح گرفته شد؛ در نتیجه در پنجم تیرماه امسال، طرح «دو فوری» شد و مجدداً به کمیسیون اجتماعی ارجاع شد. کمیسیون اجتماعی نیز دو جلسه روی طرح کار کرده و احتمالاً باید تا آخر شهریور دوباره به صحن علنی بازگردد. البته الان تعطیلات مجلس است و نمیتوان تاریخ خیلی دقیق اعلام کرد ولی به احتمال زیاد تا پایان شهریور، این طرح به صحن علنی بازمیگردد.
بنابراین یک دور دیگر بررسی مجدد در صحن علنی مجلس در کار است؟
بله؛ در صحن علنی اگر بازهم ایرداتی باشد، بررسی میشود و پیشنهادات نمایندگان مجلس شنیده خواهد شد؛ این پیشنهادات اعمال و سپس به رای گذاشته میشود. در نهایت بعد از تصویب در صحن علنی، طرح باید به شورای نگهبان برود و شورای نگهبان در مورد آن اعمال نظر کند. طی شدن این مراحل نیاز به یک بازه زمانی دارد؛ من الان نمیتوانم زمانبندی دقیق اعلام کنم؛ با توجه به تعطیلی مجلس و اینکه تا ۲۹ شهریور مجلس تعطیل است، تعیین زمان دقیق برای خاتمهی کار یک مقداری مشکل است.
یعنی بعد از خاتمهی تعطیلات مجلس، طرح فوری به صحن علنی میآید؛ کار بررسی آن در کمیسیون اجتماعی کاملاً به پایان رسیده؟
میتوان گفت، مراحل پایانی بررسی طرح در کمیسیون اجتماعیست؛ دو جلسه پیشتر داشتهایم و تقریباً کار به پایان رسیده و بعد از آن به صحن میآید.
ارزیابی شما از صحن چگونه است؛ آیا نمایندگان مجلس عموماً با طرح موافقند و آن را به تصویب میرسانند؟
نمایندگان با طرح خیلی موافق هستند؛ قاطبهی نمایندگان مجلس بر حل مشکلات نیروهای شرکتی و معضل قراردادهای متعدد مانند موقت و پیمانکاری یا همان شرکتی تاکید دارند و خواهان برقراری امنیت شغلی و عدالت در پرداخت هستند. با کلیات این طرح و این موضوعات، نمایندگان موافقت دارند منتها در بحث اینکه این طرح بتواند قانون شود و بتوان آن را اجرایی کرد، دیدگاههای مختلفی وجود دارد. در مجموع، کلیت ماجرا را مجلس قبول دارد. انشالله بتوانیم به نتیجه برسیم و طرح با رای بالا در صحن به تصویب برسد و برای اجرا ابلاغ شود.
مخالفت دولت را چطور ارزیابی میکنید؛ جامعه هدف معتقد است که دولت و به طور مشخص سازمان امور استخدامی، اساساً با حذف شرکتهای پیمانکاری و واسطه مخالف است؛ البته این مخالفت در اظهارات مقامات سازمان امور استخدامی کشور به عینه دیده میشود.
ببینید در مراحل اولیه، بحث تبدیل وضعیت نیروهای قراردادی و پیمانی نهادها در این طرح وجود داشت که دولت معتقد بود این مساله بار مالی دارد. و اگر این مساله احیاناً در مجلس هم به تصویب برسد، شورای نگهبان به این علت که در قالب یک طرح هست و بار مالی دارد، با آن موافقت نمیکند و آن را برگشت میدهد. در نهایت پس از رایزنی با دولت و برگزاری نشستهای مکرر، تبدیل وضعیت نیروهای قراردادی و پیمانی از طرح حذف و قرار شد دولت برای تعیین تکلیف این نیروها بعداً لایحه به مجلس بیاورد. در نتیجه دولت با کلیت امر مخالفتی ندارد و کل مخالفت مقامات دولتی با همین بحث تبدیل وضعیت نیروهای قراردادی و پیمانی بود آنهم به دلیل ایجاد بار مالی، که موضوع در نهایت تعیین تکلیف شد؛ حالا قرار است دولت برای این گروه از نیروها، لایحهی جداگانهای به مجلس شورا تقدیم کند.
پس تبدیل وضعیت نیروهای قراردادی و پیمانی از طرح کنار گذاشته شده؛ تکلیف شرکتهای پیمانکاری و تبدیل وضعیت کارگران شرکتی چیست؛ آیا در این طرحی که در کمیسیون اجتماعی در حال بررسیست، شرکتهای پیمانکاری حذف میشوند؛ حذف شرکتها که احیاناً کنار گذاشته نشده؟
اگر طرح نهایی شود، بله شرکتهای پیمانکاری و واسطه کاملاً حذف میشوند؛ در صورت نهایی شدن طرح و تصویب آن در صحن علنی، شرکتهای پیمانکاری از میان برداشته میشوند. کارگران شرکتی و پیمانکاری هم تبدیل وضعیت میشوند.
اینطور نتیجه میگیریم که با تصویب طرح ساماندهی، نیروهای پیمانکاری و شرکتی نهادها تبدیل وضعیت میشوند اما قرار نیست نیروهای قراردادی و پیمانی تبدیل وضعیت شوند؛ درست است؟
بله؛ برای نیروهای قراردادی و پیمانی مساله فرق دارد، دولت مکلف شده در مرحلهی بعد، یک لایحه برای تعیین تکلیف این نیروها به مجلس بیاورد. این لایحه هر زمان به مجلس بیاید، نمایندگان آن را بررسی خواهند کرد و انشالله مصوب خواهد شد؛ در این مرحله، کمیسیون اجتماعی در قالب طرح ساماندهی، روی حذف پیمانکاران و تبدیل وضعیت تمام نیروهای شرکتی و پیمانکاری نهادهای مختلف کار میکند و همانطور که قبلاً گفتم امیدواریم بعد از تعطیلی مجلس، طرح به صحن علنی بیاید و انشالله با رای بالا در آنجا به تصویب برسد. نمایندگان نیز با کلیت موضوع موافقند و در این مرحله مخالفت چندانی وجود ندارد. با این حساب، به امید خدا کار به زودی به انجام میرسد منتها برای خاتمهی کار زمان دقیق نمیتوانم اعلام کنم
بابا این بازی کثیفو تموم کنین دیگه جونمون به لبمو رسید
آرزوی کارکنان حذف شرکت های واسطه است.