زندان رجایی شهر تعطیل شد /زندانی که تحریم شد
مرکز رسانه قوه قضاییه اعلام کرد: در راستای اجرای مصوبات سفر استانی رئیس قوه قضاییه به استان البرز در تاریخ ۱۸ فروردین ماه، مقدمات تعطیلی زندان رجایی در حال انجام است.
زندان رجایی شهر تخلیه میشود . زندان رجاییشهر ابتدا با نام زندان گوهردشت شناخته میشد. این مکان در منطقه گوهردشت شهر کرج واقع شدهاست، پس از مدتی نام آن به زندان رجاییشهر تغییر پیدا کرد. زندان رجاییشهر دارای یک درب اصلی که محل ورود یا خروج زندانیها است و درب دیگر برای سالن ملاقات ساخته شدهاست. زندان رجاییشهر دارای ده اندرزگاه است که هر اندرزگاه به سه سالن تقسیم میشود و هر سالن دارای ۳۰ یا ۳۱ اتاق است. سالنها نیز فاقد هر گونه دوربین مداربسته هستند و فقط دارای یک آیفون تصویری هستند که با هماهنگی وکیلبند زندانیها اجازه برقراری ارتباط محل نگهبانی یا محل افسر نگهبان را دارند.
زندانیهایی که با درجه مباشرت، مشارکت، معاونت و مساعدت در جرمهای قتل، زورگیری، آدمربایی، تجاوز و لواط در استان تهران دستگیر و بازداشت میشوند پس از بازپرسی به زندان رجاییشهر منتقل میشوند. آمار کل زندانیها میان ۸ الی ۱۲ هزار نفر تخمین زده میشود
امروز مرکز رسانه قوه قضاییه اعلام کرد: در راستای اجرای مصوبات سفر استانی رئیس قوه قضاییه به استان البرز در تاریخ ۱۸ فروردین ماه، مقدمات تعطیلی زندان رجایی در حال انجام است.
بیشتر بخوانید : لحظه انتقال زندانیان خطرناک زندان رجایی شهر به قزلحصار + فیلم
مرکز رسانه قوه قضاییه اعلام کرد: در راستای اجرای مصوبات سفر استانی رئیس قوه قضاییه به استان البرز در تاریخ ۱۸ فروردین ماه، مقدمات تعطیلی زندان رجایی در حال انجام است.
مرکز رسانه قوه قضاییه اعلام کرد: در راستای اجرای مصوبات سفر استانی رئیس قوه قضاییه به استان البرز در تاریخ ۱۸ فروردین ماه، مقدمات تعطیلی زندان رجایی در حال انجام است.
مطابق مصوبات سفر استانی رئیس قوه قضاییه به استان البرز و تاکیدات وی در خصوص تعطیلی زندان رجایی شهر، زندانیان این زندان که در یکی از بهترین نقاط کرج قرار دارد در حال انتقال به زندانی دیگر هستند تا این زندان تعطیل شود.
حجت الاسلام محسنی اژهای در جلسه شورای اداری استان البرز با اشاره به مسائل و مشکلات ناظر بر زندانها در این استان تاکید کرد: زندان رجاییشهر که در داخل شهر کرج است باید هر چه زودتر تعطیل و به خارج شهر منتقل شود و محل فعلی آن، از وضعیت زندان بودن خارج گردد و اقدامات متعاقب بعدی در قبال آن صورت گیرد.
همچنین رئیس دستگاه قضا در جلسه شورای عالی قوه قضاییه که در تاریخ ۲۱ فروردین ماه برگزار شد با اشاره به ضرورت ساماندهی زندانهای مستقر در استان البرز به منظور رفاه حال ساکنان و مردم این استان، به رئیس سازمان زندانها دستور داد تا تمهیدات و مقدمات لازم را برای تعطیلی زندان رجاییشهر و اقدامات متعاقب بعدی صورت دهد.
رجاییشهر زندانی که تحریم شد
تیرماه سال گذشته نیز خبری مبنی بر انتقال دو زندان رجاییشهر و قزلحصار به بیرون از محدوده شهری استان البرز و در سطح استان منتشر شد. اقدامی که در راستای اجرای مقررات مربوط به انتقال زندانها به خارج از شهرها انجام شود. علت این موضوع نیز آن بود که با وجود جدایی شهر کرج از تهران در سال ۱۳۸۹ و نامگذاری استان البرز، این دو زندان همچنان در محدوده شهری این استان و اداره آن نیز ذیل اداره کل زندانهای استان تهران قرار داشته است. همچنین سال گذشته بهدنبال موافقت با انتقال این مراکز تأمینی و تربیتی به استان تهران، اولین کارگروه اجرای این تصمیم به ریاست وزیر دادگستری درمحل این وزارتخانه برگزار و مقرر شد برای اجرای هرچه سریعتر این اقدام، موانع و حل مشکلات قانونی این طرح نیز به مبادی ذیربط اعلام شود. مکانیابی، تدارک زیرساختهای لازم برای زندانهای جدید و نیز امکان فروش غیرنقدی اراضی این دو زندان، تغییر کاربری فضای آنان و تهاتر با نهادهای دیگر و همچنین سایر مولفههای لازم برای ساخت زندان جدید از دیگر موضوعاتی بود که مورد بررسی و جهت تسهیل در اجرا و پیگیری مورد توافق قرار گرفت. با این حال ماجرا مسکوت ماند تا اینکه اژهای بار دیگر بر اتخاذ تصمیمات لازم در راستای تعطیلی زندان رجاییشهر تاکید کرد. با وجود این تاکید اما هنوز جانمایی برای زندان جدید یا محل اقامت زندانیان مشخص نیست.
نکته قابل توجه آنکه این زندان که در گذشته زندان گوهردشت نام داشته و در همین منطقه در کرج نیز واقع است، معمولا زندانیانی را در خود جای میدهد که اتهاماتی نظیر قتل، زورگیری، آدمربایی، سرقت مسلحانه، تجاوز و لواط را در کارنامه کیفری خود دارند، هرچند که گفته میشود پس از اعتراضات سال ۱۳۸۸ برخی از زندانیهای سیاسی و عقیدتی نیز در این زندان محبوس هستند و همین موضوع میتواند این زندان را دارای اهمیتی ویژه کند. رجاییشهر زندانی است که در سال 1396 وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا آن را به دلیل نقض حقوق بشر مورد تحریم قرار داد و نگاههای بسیاری را متوجه این زندان کرد.
نگاهی به طرح تعطیلی زندانها
روزنامه هم میهن چندی پیش نوشت : این نخستینبار نیست که طرحی برای تعطیلی یا تغییر مکان یک زندان مطرح میشود. آنطور که رئیس دستگاه قضا گفته است یکی از مصوبات سفر بهمنماه سال ۱۳۹۹ هیئت عالی قضایی به سمنان تغییر محل زندان این شهر بوده است که با تاخیر مواجه شد. اما پیش از این موضوع یعنی هفت سال پیش در بهمن ۱۳۹۴ محمدباقر قالیباف، شهردار وقت تهران از تبدیل قسمتی از زندان اوین یا تمام آن به بوستان و فضای سبز (پارک عمومی) خبر داده و تاکید کرده بود که با اجرای طرح مذکور زندان اوین مانند زندان قصر تبدیل به باغ موزه میشود. گفتنی است آن زمان هنوز اعتراضات سالهای 1396، 1398 و 1401 رخ نداده بود و سیل زندانیان سیاسی امنیتی به این زندان روانه نشده بود. به هر روی در سال 1398 و همزمان با اظهارات قالیباف، رئیس وقت سازمان زندانها در نامهای به رئیس شورای شهر تهران از او درخواست کرد که زندانیان تهرانی نیز بهعنوان «شهروند» محاسبه شوند و از سرانههای شهری مانند سایرین سهمی داشته باشند. همچنین در بخشی از این نامه آمده بود: «هنگامی میتوان در پارک اوین با آسودگی قدم زد که خاطر شهروندان دیگر هم آسوده باشد که احداث این بوستان به بهای انتقال زندانیان به نقطهای دورتر نبوده و اگر هم اتفاق افتاده، همین استانداردها در جای دیگر هم رعایت شود و با این امید که محکومان سیاسی و امنیتی در بین آنها نباشند و این مشکل کاملا حل شده باشد.» اگرچه طرح انتقال زندان اوین نیز مسکوت ماند اما با توجه به اراده دستگاه قضایی کشور بر ساماندهی زندانها و انتقال آنها از محیط شهری به محیطهای پیرامونی شهرها اما چنانچه قرار است زندانهایی جدید به جای این زندانها تاسیس شوند باید بر این نکته تاکید و این مطالبه را مطرح کرد که زندانیان و خانوادههای آنها مانند آحاد ملت ایران از حقوق و کرامت انسانی برخوردار بوده و جانمایی زندانهای جدید و طراحی ساختمان آنها باید به شیوهای باشد که دسترسپذیری زندانهای جدید آسان بوده و رنج مضاعفی را به خانواده زندانیان تحمیل نکند و از طرف دیگر رفاه و زندگی روزانه زندانیان را نیز با تضییقات بیشتر مواجه نکند. به صورت خاص زندان رجاییشهر زندانی است که به گفته برخی از کارشناسان از ساختمان و تمهیداتی مناسب برخوردار است و قطعا زندان جدید نیز باید تمهیدات مناسبی را در اختیار زندانیان قرار دهد. بنابراین تعطیلی زندان و انتقال احتمالی آن به نقطهای دیگر در راستای تامین رفاه مردم در داخل شهرها نباید به قیمت از دست رفتن رفاه و آسایش نسبی زندانیان و خانوادههای آنان باشد.
ارسال نظر