باورهای عجیب و غریب درباره واکسن آنفلوانزا
این واکسن ایمنی بالایی دارد، اکثر افرادی که آن را تزریق کردهاند، از شر ویروسهای عفونی در امان ماندهاند؛ پس جای هیچ گونه نگرانی نیست! البته موفقیت این دارو به سن، سلامت شخص و گونههای ویروسی وابسته است؛ درواقع، این واکسن نه فقط موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن نمیشود بلکه آن را در برابر ویروس آنفولانزا تقویت میکند.
یک بیماری خطرناک که در این روزهای سرد گریبان افراد زیادی را گرفته است؛ آنفولانزا است؛ اما نگران نباشید! واکسن آنفولانزا به کمک شما میآید.
باز هم آنفولانزا و سرماخوردگی! واکسن آنفولانزا واقعا چیست؟ این دارو با واکسن سرماخوردگی تفاوت دارد؟ شاید ترس از ابتلا به آنفولانزای خوکی، مرغی و… ما را به سمت تزریق این واکسن بکشاند؛ البته داستان بیماری آنفولانزا آنقدرها هم ترسناک نیست!
آنفولانزا بیماری شبیه به سرماخوردگی، اما متفاوتتر از آن است! در این روزهای سرد، بازار ابتلا به این بیماری داغ است؛ درواقع، آنفولانزا با شروع فصل سرما با علائمی مانند علائم سرماخوردگی (تب، سرفه، گلو درد و آبریزش بینی) ظاهر میشود و مردم برای پیشگیری از این بیماری واکسن آنفولانزا تزریق میکنند؛ نترسید! همه چیز تحت کنترل مجله دلتا است؛ پس با خیال راحت این مطلب پزشکی را بخوانید؛ بدون ترس از ابتلا به آنفولانزا!
واکسن آنفولانزا حاوی آنتی ژنهای سطحی ویروس آنفولانزا است. این دارو به صورت سوسپانسیون در سرنگهای آماده مصرف میشود یا به شکل مایع شفاف و بیرنگ در سرنگهای تکدوز وجود دارد. این واکسن به دو شکل استفاده میشود؛ به صورت تزریقی و به شکل پاشیدنی داخل بینی.
یک باور غلط درباره این واکسن وجود دارد که تزریق آن میتواند از بیماری سرماخوردگی جلوگیری کند؛ بهتر است بدانید که واکسن آنفولانزا واکسن سرماخوردگی نیست!
اگر از بیماری آنفولانزا و علائم و انواع مختلف آن میترسید؛ پیشگیری کردن از سرماخوردگی و آنفولانزا را تمرین کنید. بهتر است برای شروع، حتما واکسن آن را تزریق کنید؛ با توجه به آمار بالای مرگ و میر در اثر این بیماری، تزریق این واکسن نه فقط بار روانی ابتلا به این بیماری را کم میکند بلکه سطح ایمنی بدن را هم بالاتر میبرد.
احتمال ابتلا به بیماریهای عفونی را کاهش میدهد.
محافظ سیستم ایمنی ضعیف کودکان و بزرگسالان است.
واکسیناسیون به محافظت از زنان در دوران بارداری و پس از آن (دوران شیردهی) کمک میکند.
شما با تزریق این واکسن، آنفلوآنزا نمیگیرید، اما عوارضی جزئی مانند تورم، تب خفیف و درد بدن خواهید داشت. این واکسن حاوی نمونههای مرده این ویروس است که باعث بیماری نمیشود؛ فقط در صورتی بیماری ایجاد میشود که واکسن زنده باشد.
برخی از افراد از زدن این واکسن به دلیل عوارض جانبی آن دوری میکنند و این عوارض را با علائم آنفولانزا اشتباه میگیرند؛ در صورتی که عوارض جانبی آن بسیار خفیف است و عبارت است از: درد ماهیچه ها، خستگی، تورم و سرخی در محل تزریق سرنگ که تمام آنها خیلی زود از بین میروند.
این واکسن ایمنی بالایی دارد، اکثر افرادی که آن را تزریق کردهاند، از شر ویروسهای عفونی در امان ماندهاند؛ پس جای هیچ گونه نگرانی نیست! البته موفقیت این دارو به سن، سلامت شخص و گونههای ویروسی وابسته است؛ درواقع، این واکسن نه فقط موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن نمیشود بلکه آن را در برابر ویروس آنفولانزا تقویت میکند.
برخلاف باور عموم، اگرچه برخی علائم بیماری سرماخوردگی و آنفولانزا مشابه هم هستند، ولی این واکسن در مقابل سرماخوردگی از ما محافظت نمیکند و سرماخوردگی توسط باکتری یا ویروس ایجاد شده، ربطی به بیماری آنفولانزا ندارد؛ درواقع، این واکسن نمیتواند باعث محافظت بدن شما از سرماخوردگی شود.
باید و نبایدهای واکسن آنفولانزا را اینجا بخوانید؛ تقریبا سالمندان و کودکان به دلیل ضعیف بودن سیستم ایمنی بدنشان در صف اول تزریق این واکسن هستند؛ البته گروههای دیگر افراد هم به تزریق و استفاده از آن نیازمندند:
افرادی که به بیماریهای خاص مثل مشکل کلیه، دیابت، ایدز، مشکلات قلبی یا اختلالات ریوی نظیر آسم یا ذات الریه دچار هستند.
خانمهای جوانی که در فصل شیوع آنفلوانزا در سه ماهه دوم یا سوم بارداری هستند؛ استفاده از آن در اوایل بارداری خطرناک است.
نوجوانانی که به دلیل بیماریهای خاص آسپرین مصرف میکنند؛ چون ممکن است در صورت ابتلا به آنفلوآنزا در معرض بیماری نشانگان (نوعی سندروم خطرناک) قرار گیرند.
این واکسن به اندازه ۹۵% در سلامت کودکان مؤثر است و کودک را از ویروسهای خطرناک آنفلوانزا در امان نگه میدارد. همچنین در افراد مسنتر حدود ۵۰-۶۰ درصد ایمنی دارد البته والدین باید آگاه باشند که کودکان به دلیل ضعیف بودن سیستم ایمنی بدنشان تحمل ویروس آنفلوانزا را ندارند؛ به همین دلیل توصیه میشود که کودکان این واکسن را قبل از شروع سرما تزریق کنند.
شاید تعجب آور یا جالب باشد بدانید افرادی که به تخم مرغ یا هر یک از اعضای این دارو حساسیت دارند، افراد مبتلا به گیلن باره (سندروم اعصاب) یا سندروم شل شدن عضلات و افراد مبتلا به بیماری تنفسی حاد نباید آن را تزریق کنند.
بهترین زمان برای تزریق، اوایل پاییز (مهر و آبان) است؛ زیرا بدن فرصت آن را دارد تا قبل از رسیدن زمستان و فصل آنفلوآنزا ایمنی خود را بالا ببرد.
این واکسن یک داروی یخچالی است؛ پس باید آن را در دمای ۲ تا ۸ درجه سانتیگراد نگهداری کرد، اما قبل از تزریق، آن را به دمای ۲۵ درجه برسانید و سرنگ را به آرامی تکان دهید؛ سپس به صورت زیر پوستی یا عضلانی آن را تزریق کنید البته بهتر است که این کار در مراکز درمانی انجام شود.
این واکسن هم مانند تمام فراوردههای دارویی ممکن است در برخی از افراد عوارض جانبی نظیر سردرد، تعریق، درد عضلانی، درد مفاصل، تب، ضعف، خستگی و سرخی در محل تزریق ایجاد کند که البته این عوارض معمولا طی یک تا دو روز برطرف میشوند؛ پس نگرانی شما بیدلیل است./برنا
ارسال نظر