علائم کم کاری تیروئید که باید بدانید
۵۶ قلم داروی گیاهی تحت پوشش بیمه قرار دارند
کم کاری تیروئید زمانی اتفاق میافتد که بدن شما به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نمیکند. تیروئید یک غده کوچک پروانهای شکل است که در جلوی نای قرار دارد؛ این غده هورمونهایی را ترشح میکند که به بدن کمک میکند تا انرژی را تنظیم و مصرف کند. هورمونهای تیروئید به کنترل عملکردها از جمله نحوه ضربان قلب و نحوه عملکرد دستگاه گوارش کمک میکنند. بدون مقدار مناسبی از هورمونهای تیروئید، عملکرد طبیعی بدن شما شروع به کند شدن خواهند کرد.
کم کاری تیروئید چیست؟
کم کاری تیروئید که تیروئید کم کار نیز نامیده میشود، معمولا افراد بالای ۶۰ سال را تحت تاثیر خود قرار میدهد و در زنان شایع تر از مردان است. ابتلا به تیروئید کم کار ممکن است از طریق یک آزمایش خون معمول یا پس از شروع علائم آن تشخیص داده شود. کم کاری تیروئید تحت بالینی نامی است که به شکل اولیه و خفیف این بیماری داده میشود
اگر اخیراً تشخیص دادهاید که به کم کاری تیروئید مبتلا هستید، مهم است که بدانید درمان ساده، ایمن و مؤثر برای این بیماری وجود دارد که توسط پزشک متخصص این بیماری پیگیری میشود. بیشتر درمانها به مکمل کردن سطوح پایین هورمونی با هورمونهای مصنوعی بستگی دارد. این هورمونها جایگزین چیزی میشوند که بدن شما به خودی خود تولید نمیکند و به بازگشت عملکردهای بدن به حالت عادی کمک خواهد کرد.
کم کاری تیروئید چقدر شایع است؟
کم کاری تیروئید یک بیماری نسبتاً شایع است. در ایالات متحده، تقریباً ۵ درصد از افراد بالای ۱۲ سال مبتلا به کم کاری تیروئید هستند. این بیماری با افزایش سن بیشتر هم میشود و افراد بالای ۶۰ سال بیشتر از سایر افراد آن را تجربه میکنند. همچنین زنان بیشتر در معرض تیروئید کم کار هستند؛ در واقع از هر ۸ زن ۱ نفر دچار مشکلات تیروئید میشود.
چه چیزی باعث کم کاری تیروئید میشود؟
شایع ترین علل کم کاری تیروئید عبارتند از:
- تیروئیدیت هاشیموتو
- درمان با ید رادیواکتیو
- جراحی تیروئید
- پرتو درمانی
- داروها
- کمبود ید
علل کمتر رایج تیروئید کم کار عبارتند از:
- اختلالات هیپوفیز
- بیماری مادرزادی
- بارداری
- تیروئیدیت د کوروین
علائم کم کاری تیروئید
بسیاری ازعلائم تیروئید کم کار یا همان تیروئید کم کار مانند سایر بیماریها است؛ بنابراین به راحتی میتوان آن را با چیز دیگری اشتباه گرفت. علائم معمولاً به کندی ایجاد می شوند و ممکن است تا چندین سال متوجه نشوید که این مشکل پزشکی را دارید. علائم کم کاری تیروئید به شدت بیماری بستگی دارد. مشکلات معمولاً به آرامی و اغلب در طی چندین سال ایجاد می شوند.
در رابطه با سایر بیماری های تیروئید بیشتر بدانید
در ابتدا ممکن است به سختی متوجه علائم کم کاری تیروئید، مانند خستگی و افزایش وزن شوید. یا ممکن است فکر کنید آنها فقط بخشی از پیر شدن هستند. اما از آنجایی که متابولیسم شما به کندی ادامه میدهد، ممکن است مشکلات آشکارتری ایجاد کنید.
علائم رایج کم کاری تیروئید عبارتند از:
- خستگی
- حساسیت به سرما
- افزایش وزن
- یبوست
- صدای خشن
- افسردگی
- حرکات و افکار آهسته
- درد و ضعف عضلانی
- گرفتگی عضلات
- پوست خشک و پوسته پوسته
- مو و ناخنهای شکننده
- از دست دادن میل جنسی
- درد، بی حسی و احساس سوزن سوزن شدن در دست و انگشتان (سندرم تونل کارپال)
- پریودهای نامنظم یا پریودهای سنگین
علاوهبر تمامی موارد گفته شده این موراد را نیز بدانید که افراد مسن با تیروئید کم کار ممکن است دچار مشکلات حافظه و افسردگی شوند. کودکان ممکن است رشد و تکامل کندتری را تجربه کنند. نوجوانان ممکن است زودتر از حد معمول بلوغ را شروع کنند. اگر هر یک از این علائم را دارید، به پزشک عمومی مراجعه کنید و از شما بخواهید که از نظر تیروئید کم کار آزمایش شوید.
بعید است که بسیاری از علائم بعدی تیروئید کم کار را داشته باشید، زیرا این وضعیت اغلب قبل از ظاهر شدن علائم جدی تر شناسایی می شود.
علائم بعدی تیروئید کم کار عبارتند از:
- صدایی آهسته و خشن
- پف چهره
- ابروهای نازک یا ریزش ابرو
- ضربان قلب آهسته
- از دست دادن شنوایی
- کم خونی
کم کاری تیروئید در نوزادان
همه افراد از جمله نوزادان ممکن است به کم کاری تیروئید مبتلا شوند. اکثر نوزادانی که بدون غده تیروئید یا با غدهای که به درستی کار نمیکند متولد میشوند، فوراً علائمی ندارند. اما اگر کم کاری تیروئید تشخیص داده و درمان نشود، علائم شروع به ظاهر شدن میکنند. این موارد ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- مشکلات تغذیه
- رشد کم و ضعیف
- افزایش وزن
- زرد شدن پوست و سفیدی چشم (که به آن یرقان می گویند.)
- یبوست
- تون عضلانی ضعیف
- پوست خشک
- زبان بزرگ شده
تورم یا برآمدگی نرم در نزدیکی ناف (وضعیتی به نام فتق ناف)
هنگامی که کم کاری تیروئید در نوزادان درمان نشود، حتی در موارد خفیف میتواند منجر به مشکلات شدید رشد جسمی و ذهنی شود.
کم کاری تیروئید در کودکان و نوجوانان
به طور کلی، کودکان و نوجوانان مبتلا به کم کاری تیروئید علائمی مشابه علائم بزرگسالان دارند. اما ممکن است علائم زیر را نیز داشته باشند:
- رشد ضعیف (که منجر به کوتاهی قد می شود.)
- تاخیر در رشد دندان های دائمی
- بلوغ تاخیری
- رشد ذهنی ضعیف
علائم کم کاری تیروئید در بزرگسالان
علاوه بر شایعترین علائم کم کاری تیروئید، تحقیقات منبع معتبر نشان میدهد که علائم کم کاری تیروئید در مردان ممکن است شامل اختلال نعوظ نیز باشد.
علائم کم کاری تیروئید در زنان ممکن است شامل موارد زیر نیز باشد:
- مشکلات باروری
- تغییرات قاعدگی، به ویژه پریودهای نامنظم یا سنگین
- مشکلات دوران بارداری از جمله کم خونی
همچنین ممکن است در دوران بارداری کم کاری تیروئید ایجاد شود. علائم معمولاً مشابه علائم سایر موارد کم کاری تیروئید خواهد بود.
عوامل خطر کم کاری تیروئید چیست؟
عواملی که میتوانند خطر ابتلا به کم کاری تیروئید را افزایش دهند عبارتند از:
- زن بودن
- داشتن حداقل 60 سال سن
- بودن در دوره درمان پرتودرمانی به گردن یا قفسه سینه
- بارداری
- داشتن سابقه خانوادگی اختلالات تیروئید
- داشتن برخی شرایط خودایمنی، مانند بیماری شوگرن و دیابت نوع 1
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر بدون دلیل احساس خستگی می کنید یا علائم دیگر کم کاری تیروئید را دارید به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر از داروهای هورمون تیروئید برای کم کاری تیروئید استفاده میکنید، توصیههای پزشک متخصص را در مورد اینکه چند وقت یکبار نیاز به ویزیت پزشکی دارید را دنبال کنید. در ابتدا، ممکن است نیاز به قرار ملاقاتهای منظم داشته باشید تا مطمئن شوید که دوز مناسب دارو را دریافت میکنید. با گذشت زمان، ممکن است نیاز به معاینات داشته باشید تا ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی شما بتواند وضعیت و داروی شما را کنترل کند.
درمان به موقع تیروئید کم کار را جدی بگیرید...
بدن شما به طور طبیعی با افزایش سن دچار تغییراتی میشود. اگر متوجه تفاوت قابل توجهی در احساس یا واکنش بدن خود شدید، با پزشک خود صحبت کنید. اینگونه متوجه خواهید شد که آیا مشکل تیروئید ممکن است شما را تحت تأثیر قرار دهد یا خیر. اگر زنی بالای ۶۰ سال هستید، به یاد داشته باشید که در معرض خطر ابتلا به اختلال تیروئید هستید. اگر کم کاری تیروئید دارید، احتمالاً باید تا آخر عمر از داروهای تیروئید استفاده کنید. با این حال، این احتمال وجود دارد که دارو به تسکین یا رفع علائم شما کمک کن
ارسال نظر