خبر تازه از تصمیمات شورای عالی کار برای سبد معیشت کارگری و افزایش حقوق و دستمزد 1402 | دولت واقعیت جامعه را درک کند
رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگری کشور درباره تصمیمات شورای عالی کار برای حقوق و دستمزد کارگران در سال 1402 توضیحاتی ارائه کرد.
رئیس کانون عالی انجمن های صنفی کارگری کشور با اشاره به اینکه افزایش دستمزد باعث بیکاری نمیشود، گفت: طبق آمارها سال گذشته آمار پرداخت بیمه بیکاری کاهش یافت. بنابراین ضرورت دارد امسال در تعیین دستمزد به ماندگاری کارگر درمشاغل توجه شود.
سمیه گلپور، رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگری کشور، درباره دستمزد امسال کارگران گفت: نگاه گروه کارگری در شورای عالی کار برای دستمزد این است که عدد و رقم دستمزد مطابق رقم سبد معیشت تعیین شود.
گلپور با بیان اینکه تا این لحظه عدد و رقم سبد معیشت تعیین نشده است، گفت: اختلاف نظرهایی در شورای عالی کار وجود دارد. نمایندگان کارگری آمارهای وزارت اقتصاد و انستیتوی تغذیه را قبول دارند اما نمایندگان کارفرمایی آن را هم قبول ندارند. در محاسبه هزینه سبد معیشت صرفاً بحث خوراکی ها مطرح نیست؛ بلکه بحث مسکن، درمان، پوشاک و آموزش نیز باید محاسبه شود.
گلپوربا بیان اینکه فرمول محاسبه عدد و رقم های سبد معیشت به صورت کارشناسی شده مشخص است افزود: با توجه به نرخ تورم، خط فقر و عدم ثبات قیمتها در کالاهای مختلف عدد و رقم سبد معیشت به راحتی قابل محاسبه است. لذا اگر گروه کارفرمایی و دولت بخواهند چانهزنی روی این مبالغ داشته باشند، بیانگر این است که واقعیت جامعه را درک نکردهاند.
رئیس کانون عالی انجمن های صنفی کارگری کشور سهم دستمزد در قیمت تمامشده کالا را کمتر از 10درصد خواند و افزود: بنابراین با توجه به سهم پایین دستمزد در قیمت تمام شده، نمیتوانیم بگوییم که افزایش دستمزد باعث خسران تولید میشود. بنابراین فشار آوردن گروه کارفرمایی و دولت برای کاهش عدد و رقم سبد معیشت بی معنا است. 90درصد هزینه های تولید شامل حال کارگر نیست. بلکه هزینههای تولید شامل مالیات، مواد اولیه و... است.
گلپور گفت: در بسیاری از استانها کارفرمایان در صنایع مختلف اذعان دارند که بسیاری از کارگران به دلیل دستمزد پایین ماندگاری در کار ندارند و ترجیح میدهند در مشاغل کاذب و آزاد فعالیت کند. چرا که با دستمزد شورای عالی کار معیشت کارگر تامین نمی شود. با توجه به بحرانی که در کمبود کارگر در صنایع داریم، اگر دستمزد منطقی افزایش پیدا نکند، این بحران بدتر میشود.
او با اشاره به آمارهای سازمان تامین اجتماعی از پرداخت بیمه بیکاری گفت: سال گذشته بعد از افزایش 57 درصدی دستمزد حدود 20درصد آمار پرداخت بیمه بیکاری کاهش یافته بود و این مسئله به معنی بازگشت و ماندگاری در شغل است. بنابراین اینکه برخی اعلام می کنند افزایش مزد باعث تعدیل نیروی کار می شود, استدلال درستی نیست. افزایش سال گذشته نشان داد که افزایش مزد باعث بیکاری نمی شود. بلکه در رشد اشتغال تأثیر دارد.
رئیس کانون عالی انجمن های صنفی کارگری کشور بیان کرد: اینکه تمام مسئولان اعلام می کنند سال گذشته 57 درصد مزد افزایش پیدا کرد، اگر بخواهیم دقت کنیم می بینیم از نظر ریالی حدود یک میلیون و تا 1.5 میلیون تومان افزایش یافت. با توجه به اینکه کف دریافتی کارگران بسیار پایین است افزایش 57 درصدی هم مبلغ زیادی به حقوق کارگر اضافه نکرد. به طور مثال اگر همین الان 100 درصد به حقوق افزوده شود، باز هم دستمزد با خط فقر فاصله چشمگیر دارد.
او گفت: مطابق ماده 41قانون کار و تبصره 2، دستمزد باید متناسب با نرخ تورم هزینههای سبد معیشت را تامین کند. اگر دستمزد بر مبنای سبد معیشت نباشد، خانواده کارگران را دچار مشکل می کند.
گلپور گفت: هزینههای زندگی کارگران اعم از مسکن, خوراک و... هر روز در حال نوسان است. بنابراین هزینه های زندگی کارگران از زمانی که دستمزد تعیین می شود تا پایان سال یکسان نیست. بلکه هزینههای زندگی کارگران چندین برابر میشود. هزینههای مسکن، درمان و تحصیل طبق قانون بر عهده دولت است، اما در واقعیت به عهده کارفرما واگذار میکند. کارگران حتی از پس هزینههایی که وزارت اقتصاد و سایر نهادها اعلام میکنند هم برنمیآیند.
همین الان که صحبت میکنم بدلیل ناکارآمد بودن حقوق کارگری صنایع واقعا مشکل کمبود نیرو دارند و نیروی کار یکی دو روزه کار را ترک میکند چرا به این شدت گریزان
؟
ما یک شرکت تولیدی هستیم .امسال به دلیل حقوق پایین کارگرهای با سابقه کم همه رفتند و از کارگران افغانی استفاده کردیم .واقعا با این دستمزد کسی کار نمیکنه. میرند اسنپ و یا مسافر کشی آزاد
دولت و جامعه کارفرمایی به فکر معیشت کارگران باشند
واقعا خجالت اوره گدایی که نمیکنیم
این همه بحث و صحبت و جلسه ک مثلا دو برابر هم بشه بازم کمه.اخرش میبینی ده درصد بیشتر اضافه نمیکنن بیشرفا