وضعیت هولناک معلولان در ایران

در ادامه اعتراض‌هایی که از اواخر سال گذشته به حذف ردیف بودجه حمایت از معلولان شکل گرفت، در برنامه هفتم توسعه هم به کارفرماها اجازه عقد قراردادهایی به کمترین دستمزدهای ممکن داده شده است.

وضعیت هولناک  معلولان در ایران

دیده‌بان ایران نوشت: در ادامه اعتراض‌هایی که از اواخر سال گذشته به حذف ردیف بودجه حمایت از معلولان شکل گرفت، در برنامه هفتم توسعه هم به کارفرماها اجازه عقد قراردادهایی به کمترین دستمزدهای ممکن داده شده است. بهروز مروتی رییس کمپین افراد دارای معلولیت به سایت دیده‌بان ایران گفت: در این برنامه قوانین برده‌داری را برای معلولین احیا کرده اند.

به گزارش عرشه آنلاین، حمایت از معلولان نه در اجتماع و سر و شکل خیابان‌های شهر دیده‌ می‌شود نه در قوانین و فضای رسمی کشور. با اینکه فعالان حقوق معلولان سال‌ها درخواست بهبود وضعیت زیست معلولان را داشته‌اند اما صدایشان تا به حال به جایی نرسیده است.

شرایط سخت زندگی اقتصادی و تورم بالا زندگی و معاش بسیاری از معلولان را به خطر انداخته است. در همین حال اواخر سال گذشته بود که خبر حذف ردیف بودجه قانون حمایت از معلولان بسیاری را شوکه کرد. اعتراض‌ها ادامه داشت تا مدتی پیش که  برنامه  هفتم توسعه کشور ضربه تازه‌ای به بدنه نحیف زندگی جامعه معلولان وارد کرد.

بهروز مروتی رئیس کمپین معلولین در باره این بند برنامه هفتم توسعه به سایت دیده‌بان ایران گفت: در این بند قوانین برده‌داری به شکلی کاملا محرز در رابطه معلولان احیا شده است. به این شکل که قرارداد کارفرماها با معلولین با دستمزدهای کمتر از حد سالانه معین شده وزارت کار است.

در برنامه هفتم توسعه بند حمایت از معلولان حذف شده است

رییس کمپین معلولین درباره آخرین وضعیت معلولین در نگاه قانون توضیح داد: علاوه بر اینکه در سال جاری ردیف بودجه قانون حمایت از حقوق معلولان بعد از ۴ سال حذف شد، در برنامه هفتم توسعه هم بند حمایت از معلولان حذف شد. در برنامه بودجه تاسیسات اشتغال سازمان بهزیستی ۵۰درصد کاهش و کمیته امداد را ۴۰ درصد افزایش داد.

وی همچنین افزود: در روز ۱۰ خرداد، ۱۷ شهر در تجمعات سراسری نارضایتی خود را اعلام کردند. بعد از آن هم در مقابل مجلس تجمع کردیم و دو نفر از نمایندگان مجلس، محسن فتحی  عضو کمیسیون بهداشت و درمان ولی اسمائیلی نایب رییس کمیسیون اجتماعی حضور داشتند. اعتراض معلولان را به گوش نمایندگان رساندیم و یک نامه هم برای مجلس و رییس مجلس ثبت کردیم.

مروتی درباره پیش‌بینی‌های صورت گرفته از وضعیت معلولین در برنامه هفتم توسعه به دیده‌بان ایران توضیح داد: در آخرین برنامه توسعه قوانین برده‌داری به شکلی کاملا محرز در رابطه معلولان احیا شده است. به این شکل که در سیاستگذاری ۵ ساله آینده کشور به بنگاه‌ها و کارفرماها اجازه داده‌اند قراردادهایی با معلولین و مددجویان سازمان بهزیستی و کمیته امضا کنند که دستمزد برآورد شده این افراد کمتر از حد سالانه معین شده وزارت کار باشد. با این کار در واقع فرایندهایی که تا امروز به صورت غیرقانونی و برخلاف قوانین وزارت کار کارگران را استخدام می‌کرد، ظرفیت قانونی و رسمی داده‌ می‌شود.

بعید نیست دولت دست به عقیم سازی و از بین بردن کامل معلولان بزند!

بهروز مروتی ضمن اشاره کنایه‌آمیز به اینکه دولت در فرایند معلول ستیزی بعید نیست به عقیم کردن یا از بین بردن کامل معلولان بپردازد، به دیده بان ایران گفت: همین حالا معلولانی هستند که با نصف و حتی کمتر از حداقل دستمزد مشغول به کار هستند چون ناچارند و دولت هم حمایتی از این افراد نمی‌کند. افراد دارای معلولیت چاره‌ای جز این ندارند که در ازای این دستمزدهای کم برای معیشت  و هزینه‌های درمان خود کار کنند اما این که وضعیت پیش بینی شده در برنامه توسعه این دستمزدهای کم را برای معلولین رسمی کرده است، عجیب است. شنیده‌ایم که قرار است این لایحه حذف شود اما هنوز منتظر نتیجه از مجلس هستیم. بعید نیست دولت دست به عقیم سازی و از بین بردن کامل معلولان بزند.

مدیر کمپین افراد دارای معلولیت درباره هزینه‌های زندگی معلولان توضیح داد: وضعیت بد معیشت، سرباز زدن دولت از اجرای ماده ۲۷ قانون حمایت معلولان، اوضاع اقتصادی و تورم لحظه‌ای که برای معلولان وضعیت را بدتر هم می‌کند زندگی افراد دارای معلولیت را سخت کرده است؛ هزینه خانوارهایی که فرد دارای معلولیت دارند با افرادی که فرد دارای معلولیت دارند تا چند برابر تفاوت دارد. عددی که برای سبد معاش خانوار یا خط فقر مطلق مشخص کرده ‌اند بین ۱۵ تا ۲۰ میلیون است. وقتی متوجه وخامت اوضاع می‌شوید که این عدد را در کنار مستمری یک معلول که ۶۵۵ هزار تومن است مقایسه کنید.

دستمزد معلولان به هزینه پوشینه هم نمی‌رسد

مروتی گفت: مشخصا هزینه یک فرد دارای معلولیت نسبت به سایر افراد بیشتر است؛ علاوه بر هزینه وسایل توانبخشی مثل ویلچر یا سمعک، و همچنین گفتاردرمانی، کار درمانی، فیزیوتراپی مواردی مثل هزینه رفت‌وآمد هم به جهت قابل استفاده نبودن حمل و نقل عمومی برای معلولین، شرایط خاصی برای این افراد دارد و گرانتر تمام می‌شود. وسایل بهداشتی هم مانند سوند و ایزی لایف هم به این سبد هزینه‌ها اضافه کنید. این هزینه‌ها در مقابل حقوق ۶۵۵ هزار تومن پاسخگوی دو بسته پوشینه‌ است که شاید برای دو هفته کافی باشد.

بهروز مروتی گفت: وضعیت معیشتی برای معلولان به شدت بغرنج است؛ دولت از سال ۹۷ مکلف است برای معلولین شدید و غیر شدید کمک هزینه معیشتی برابر با حداقل دستمزد سالانه را پرداخت کند که متاسفانه پرداخت نمی‌شود و به اعتراض‌ها هم رسیدگی نمی‌کند.

مروتی درباره وضعیت دارو گفت: از آنجایی که اکثر افراد معلول، مشمول بیمه نمی‌شوند نسخه داروی این افراد در داروخانه‌ها مورد پذیرش نیست و فقط در بیمارستان‌ها توزیع می‌شود.  معلولان برای دریافت داروهای خود یا باید به بیمارستان‌های دولتی مراجعه کنند یا با چندین برابر قیمت از داروخانه‌های محلی نیاز خود را بطرف کنند زیرا بیشتر داروخانه‌ها با بیمه سلامت قرارداد ندارند.

معلولان از درمان ناامید شده‌اند؛ بیمارستان‌ها پذیرش نمی‌کنند

مدیر کمپین افراد دارای معلولیت ضمن اشاره به اینکه بسیاری از معلولین به خاطر هزینه بالای داروها از مداوا ناامید شده اند و فرایند درمان را پیگیری نمی‌کنند، به دیده بان ایران گفت: حمایت‌ از معلولان در بحث دارو هم به این شکل است که مثلا برای تهیه دارویی به قیمت ۱۰ میلیون، در بهترین حالت یک دهم آن توسط بهزیستی پرداخت می‌شود؛ آن هم شرایط سختی دارد و به غیر از دردسر منتظر نوبت ماندن ممکن است دارو مشمول این کمک هزینه نباشد.

وی همچنین افزود: بیمارستان‌های دولتی افراد دارای معلولیت را به جهت بیمه‌ای که دارند پذیرش نمی‌کنند. استدلالشان هم این است که هزینه مداوای این افراد بیشتر است و تعرفه بیمه پاسخگوی این هزینه‌ها نیست. مثلا هزینه درمان زخم بستر چیزی حدود ۴۰ میلیون تومان تمام می‌شود. معلولان زیادی هستند که پول عمل و درمان ندارند و با زخم بستر و مشکلاتی که وجود دارد به زندگی ادامه می‌دهند.

منبع: دیده‌بان ایران

دیگر رسانه ها

کدخبر: 91767

ارسال نظر