حذف تفریح از سبد خانوار /رتبه افتضاح شادی مردم ایران در جهان
سهم تفریح و سرگرمی در سبد هزینههای مردم از سال 1396 که 2.9 بوده، در سال 1402 به زیر یک درصد یعنی هشتدهم درصد رسیده است. اکو ایران نیز در نیمه دوم سال قبل، این آمار را با سالهای قبلتر مقایسه کرده که نشان میدهد از 96 تا 1401 سبد تفریح مردم خالیتر شده است:
در پیمایشها و بررسیهای آماری، معمولا از نتایجی که از میزان «تفریح» در سبد هزینههای خانوارها به دست میآید، تا حدود زیادی میتوان وضعیت «شادی و نشاط» جامعه را برآورد کرد. در همین زمینه روزهای قبل رسانه «آخرین خبر»، خبری را با عنوان کاهش هزینهکرد ایرانیها برای تفریح و سرگرمی منتشر کرد که نشان میدهد، سهم تفریح و سرگرمی در سبد هزینههای مردم از سال ۱۳۹۶ که ۲.۹ بوده، در سال ۱۴۰۲ به زیر یک درصد یعنی هشتدهم درصد رسیده است. اکو ایران نیز در نیمه دوم سال قبل، این آمار را با سالهای قبلتر مقایسه کرده که نشان میدهد از ۹۶ تا ۱۴۰۱ سبد تفریح مردم خالیتر شده است: «سهم گروه تفریحات، سرگرمیها و خدمات فرهنگی از کل هزینه متوسط ایرانیان در سال ۱۴۰۰ ، ۱.۶ درصد برآورد شده، در حالی که این سهم در سال ۹۶ حدود ۳ درصد بوده است. به طور کلی این سهم در پنج سال گذشته به طور مداوم کاهش یافته است. به بیان دیگر، در چند سال گذشته هزینهای که ایرانیان برای تفریح و فعالیتهای فرهنگی انجام دادهاند، کاملا روندی نزولی داشته و به شکل قابل توجهی کاهش یافته است.»
سرک به تفریحات دیگران
اما خوب است در این حوزه، سرکی هم به سایر کشورها بکشیم. اگرچه ممکن است نوع و فرهنگ تفریحات در کشورها و جوامع مختلف، اشکال گوناگونی داشته باشد، در عین حال آن چه در آمارها بررسی میشود، مواردی همچون هتل، سفر و رستوران است که ذیل یک مفهوم کلی با عنوان «تفریح» کاویده میشود. در این باره به آمار مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) مراجعه میکنیم که در یک نوبت گزارشی را بر اساس آمار بانک مرکزی ایران و سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) در چند سال گذشته منتشر کرده است.
این آمار که 14 کشور به علاوه کلیت اتحادیه اروپا را بررسی کرده، نشان میدهد، خانوار ایرانی با کمتر از 5 درصد هزینهکرد از درآمد برای تفریح، در شمار خانوارهایی با کمترین میزان تفریح دربین این کشورها به حساب می آید. در این جدول؛ مکزیک، روسیه و آفریقای جنوبی بین 5 تا 10 درصد و بقیه کشورها همچون شیلی، ترکیه، کره، آمریکا، انگلستان، آلمان، ایتالیا، اتحادیه اروپا، کانادا، ژاپن و فرانسه بین 10 تا 20 درصد از هزینه سبد خانوارهایشان به تفریح اختصاص مییابد.
پنهان نیست، همه می دانیم
از آمار و وضعیت تفریح و شادی در دیگر کشورها که بگذریم، خوب است به آخرین نظرسنجی ایسپا در سال 1400 هم نظری بیفکنیم؛ البته آمار هرچه باشد، ما همه خود میدانیم و حقیقت پنهانی بر ما نیست. در عین حال این مرکز که در شمار مجموعههای معتبر افکارسنجی کشور است، از جامعه آماری افراد بالای ۱۸ سال خود،
پرسیده است: «با درنظر گرفتن همه چیز شما چقدر شاد هستید؟» و نتایج این گونه بوده است:
12 درصد : «خیلی شاد هستم»
50.9 درصد : «نسبتا شاد هستم»
13.6 درصد: «خیلی شاد نیستم»
23.5 درصد: «اصلا شاد نیستم»
ما در سال ۲۰۲۲ کجای جهان بودیم؟
درباره این که موسسات بینالمللی همچون موسسه نظرسنجی گالوپ، درباره موقعیت کشورها در زمینه «شادی» چه ارزیابی دارند، به گزارش روزنامه رسالت مراجعه میکنیم که چندی قبل نوشت: «رتبه و میانگین نمره شادی کشورها در سال ۲۰۲۲ نیز نشان میدهد فنلاند شادترین کشور جهان است. پس از آن دانمارک، ایسلند، سوئیس، هلند و لوکزامبورگ قرار دارند. ایران در این رتبهبندی که ۱۴۶ کشور جهان را شامل میشود، در رتبه ۱۱۰ قرار دارد.»
منبع : خراسان
ارسال نظر