دستور فوری آمریکا به صرافیهای ارز دیجیتال | مشکل تازه برای ایرانیان
آمریکا طی اطلاعیهای اعلام کرده که تحریمها در حوزه رمزارزها مانند مؤسسات مالی سنتی اعمال میشود و احتمالا کاربران ایرانی بهزودی زیر فشارهای بیشتری قرار خواهند گرفت.
به گزارش پایگاه خبری ارز دیجیتال به نقل از لا۳۶۰ (law۳۶۰)، در این دستورالعملها ضمن اشاره به ملزوماتی که شرکتهای فعال در این حوزه میبایست رعایت کنند، پیشنهادهایی هم برای گرفتارنشدن در دام تحریمها مطرح شده است. طبق اعلام اوفاک، شرکتهای مرتبط میبایست از ابزارهایی برای تعیین موقعیت کاربران استفاده کرده و آدرسهای آیپی مربوط به کشورهای تحریمی را مسدود کنند. این شرکتها همچنین میتوانند با بهرهگیری از ابزارهای تحلیلی، هر گونه تغییر آیپی و استفاده از آن را برای انجام فعالیتهای مشکوک شناسایی و رهگیری کنند.
اوفاک در سال ۲۰۱۸ برنامهای را آغاز کرد که طی آن فهرستی از آدرسهای ارزهای مجازیِ مرتبط با کشورهای خاص و افراد حاضر در فهرست سیاه تدوین شد. این نهاد میگوید آدرسهای دیگری که با آدرسهای موجود در لیست سیاه تعامل داشته باشند یا آدرسی مشترک با آدرسهای لیست سیاه داشته باشند، ممکن است تحریم شوند.
دستورالعملهای اداره کنترل داراییهای خارجی آمریکا کمی پس از آن که این کشور یک صرافی خارجی را به فهرست سیاه خود اضافه کرده منتشر شده است. طبق گزارشها، ۴۰ درصد تراکنشهای این صرافی که SUEX نام دارد، با افراد مشکوک و مجرمان تعامل داشته است.
وزارت دادگستری آمریکا بهتازگی تیم مقابله با ارزهای دیجیتال را تشکیل داده است. وظیفه این تیم، شناسایی افرادی است که از طریق ارزهای دیجیتال در حملات باجافزاری و پولشویی دخیل هستند. اوفاک در بیانیهای مینویسد: صنعت ارزهای دیجیتال رفتهرفته نقش پررنگ خود را در جلوگیری از استفاده افراد تحریمشده از این ارزها پررنگتر میکند.
این دستورالعمل همزمان با گزارش شبکه مبارزه با جرایم مالی آمریکا از نیمه اول سال ۲۰۲۱ میلادی منتشر شد. طبق اعلام این شبکه، فعالیتهای مشکوکِ بیشتری در نیمه اول امسال ثبت شدهاند که از تمام فعالیتهای ثبتشده در سال گذشته میلادی بیشتر بوده است. تحلیلهای بلاک چینی هم نشان میدهد که حجم پرداختها با ارزهای دیجیتال بهشدت افزایش یافته است.
در گزارش روز جمعه به ۱۷۷ کیف پول ارزهای مجازی اشاره شده است که با سویههای مختلف باجافزارها مرتبطاند. طبق یافتههای شبکه مبارزه با جرایم مالی آمریکا، چیزی در حدود ۵.۲ میلیارد دلار از سرمایههای خروجی کیف پولهای ارزهای دیجیتال، در واقع برای پرداخت باج بوده است.
اوفاک هشدار داده است که جدینگرفتن خطر تحریمشدن میتواند به اقدامات سلبی منجر شود. شرکت بیتپی (BitPay)، ماه فوریه امسال (بهمن ۹۹) با پذیرش انجام تراکنشهای شهروندان ایرانی و کره شمالی، توافق کرد که ۵۰۷،۰۰۰ دلار جریمه بپردازد.
دسامبر سال گذشته (آذر ۹۹) هم اوفاک با توافقی با شرکت بیتگو (BitGo)، ۹۹،۰۰۰ دلار از این شرکت دریافت کرد. طبق اعلام این نهاد، بیتگو هم نتوانسته بود جلوی دسترسی کاربران کشورهای تحریمی به کیف پولهای خود را بگیرد. در بخشی از اطلاعیه اوفاک آمده است:
اگر اقدامات لازم جدی گرفته نشوند یا در اجرای آنها کوتاهی شود، خطر تحریم ممکن است به اقدام سلبی و نقض قانون منجر شود و در پی آنها ممکن است سیاستهای خارجی آمریکا و امنیت ملی به خطر بیفتد.
همچنین همشهری گزارش داد چندی پیش هم، صرافی بایننس اعلام کرد که همه کاربران باید با ارائه مدرک احراز هویت شوند. به این ترتیب کاربران ایرانی این صرافی که اکثرا احراز هویت نشده بودند، حتی اگر تابعیت و پاسپورت کشور دیگری را هم داشتند، نمیتوانستند بهخاطر تحریمها هویت خود را تأیید کنند. این در حالی است که چندی پیش هم دفتر کنترل داراییهای خارجی آمریکا(OFAC) یک صرافی رمزارزی روسی به نام Suex را تحریم کرد. مجموعه این اتفاقات و رخدادهای مشابه دیگر، نگرانی کاربران ایرانی را در پی داشته است، چراکه بخش قابلتوجهی از ایرانیان در صرافیهای غیرایرانی فعال هستند.
قابل پیشبینی بود
امید علوی، کارشناس حوزه رمزارز و بلاکچین در گفتوگو با همشهری، این محدودیتها را موضوعی قابل پیشبینی میداند و معتقد است که «ما پیش از اینکه چنین مشکلات و محدودیتهایی ایجاد شود، باید راهکاری برای آن میاندیشیدیم.»
بهگفته علوی «تکنولوژی بلاکچین و رمزارزها در حال مبارزه با حاکمیت دلار است و کانالی را برای انتقال مالی بین ایران و جهان ایجاد میکند. پس شایسته بود که بسترهای لازم را ایجاد میکردیم».این کارشناس با اشاره به ضعیف عملکردن کشور در این حوزه میگوید: «آمریکا اخیرا توانست در این صنعت، گوی رقابت را از چین در میزان هشریت برباید. این کشور با برنامهریزی و نگاه بلندمدت وارد این حوزه شده، چندین هزار مگاوات برق به آن اختصاص داده و چندصد میلیارد دلار برای توسعه این صنعت درنظر گرفته است. آمریکا اکنون که توانسته هشریت جهانی را از آن خود کند، در قدم بعدی به سمت تنظیمگری بازار رمزارزها خواهد رفت.»
چه باید کرد؟
کارشناس حوزه رمزارز و بلاکچین با اشاره به اینکه هنوز دیر نشده، بر تدوین و ثبات قوانین در حوزه رمزارزها و در کنار آن، بستری امن برای سرمایهگذاران تأکید میکند. علوی میگوید: «اگر بستری امن فراهم شود، کسانی که رمزارز خریدهاند، سرمایههای خود را به داخل کشور میآورند، آن را در کشور نگهداری میکنند و همچنین تبادلهای خود را در داخل کشور و زیرنظر دولت و حاکمیت انجام میدهند.» او همچنین از ضرورت فراهمکردن بستر مناسب برای جذب ماینرها، سخن میگوید که میتواند باعث جذب درصد قابلتوجهی از هشریت جهانی شود. علوی به اهمیت برق در حوزه ماینینگ اشاره میکند و میگوید: «اگر وزارت نیرو با همکاری بخش خصوصی شرایطی فراهم کند که کشور به سمت تولید برق و استفاده از زیرساختها برای جذب سرمایهگذاران استخراج برود، هشریت مناسبی برای کشور جذب میشود.»
ارسال نظر