رپورتاژ
مقررات رسیدگی در بیمارستان دولتی
بیمارستانها یکی از مهمترین ارکانهای جامعه هستند که به طور مستقیم با سلامت و درمان بیماران ارتباط دارند.
هر چند کادر بیمارستانهای دولتی همواره سعی خود را میکنند تا بهترین خدمات را به بیماران ارائه کنند؛ اما گاهی شرایطی پیش میآید که ممکن است باعث نارضایتی آنها شود. در این صورت مراجعه کننده میتواند از بیمارستان نزد مراجع قانونی شکایت کند.
با توجه به اینکه افراد میتوانند با دلایل مختلف از بیمارستان دولتی شکایت کنند، مراجع قانونی متفاوتی نیز برای بررسی و اجرای حکم وجود دارد. در ادامه به این پرسش پاسخ میدهیم که با توجه به مقررات چگونه میتوان از بیمارستان شکایت کرد؟
شایعترین شکایات از بیمارستان دولتی
بیمارستان دولتی یکی از ارکان مهم جامعه محسوب میشود که گاهی در خدماتدهی خود دچار مشکلاتی میشود. ازاینرو، قانون مراجعی را پیش بینی کرده است که مردم میتوانند شکایات خود از بیمارستان دولتی را به آنها ارجاع دهند.
همچنین وزارت بهداشت خود نیز با اختصاص دادن چندین شماره برای دریافت شکایات، آنها را پیگیری مینماید. در ادامه رایجترین مشکلاتی که منجر به شکایت از بیمارستان دولتی میشود، بیان خواهد شد.
مشکلات مربوط به برنامهریزی امور بیماران
تمامی بیمارستانها برای ارائه خدمات خود به بیماران، اقدام به برنامهریزی برای نوبت دادن و ملاقات با پزشک میکنند. به همین دلیل هر گونه خللی در این برنامهریزیها میتواند منجر به شکایت از کادر درمانی بیمارستان دولتی شود.
گاهی ممکن است بیماران برای مدت زمانی طولانی پشت تلفن منتظر بمانند، بدون اینکه پاسخ درستی دریافت نمایند و بدون پرداخت وجه، نوبتشان کنسل شود. یا اینکه احساس کند پزشک وقت کافی برای او نمیگذارد و خیلی سطحی و گذرا معاینه میکند.
انتظار طولانی و بلاتکلیفی هنگام ملاقات با پزشک نیز از جمله مشکلاتی است که به دلیل برنامهریزی اشتباه پیش میآید. بیماران میتوانند به خاطر این مشکلات از بیمارستان دولتی شکایت نمایند.
مشکلات مربوط به کارکنان بیمارستان دولتی
یکی دیگر از رایجترین و مهمترین مشکلاتی که میتواند منجر به شکایت از بیمارستان دولتی شود، نحوه برخورد کارکنان بیمارستان با بیمار یا همراهان آنهاست.
از آن جایی که افراد در هنگام بیمار شدن خود یا نزدیکانشان حساستر میشوند و ممکن است تمرکز کافی برای انجام کارهای بیمارستانی را نداشته باشند؛ کوچکترین بداخلاقی و بیحوصلگی کارکنان بیمارستان میتواند منجر به درگیری بین آنها شود.
ازاینرو بیمارستانها معمولا تلاش میکنند تا کارکنانشان همدردی بیشتری با بیماران و همراهان آنها داشته باشند و در صورت نیاز، راهنماییهای لازم را به خوبی ارائه نمایند.
اما اگر چنین مشکلی بین آنها پیش بیاید، میتوان از نحوه برخورد نادرست کارکنان بیمارستان به صورت رسمی شکایت نمود.
بیتوجهی به بیمار از طرف دکتر یا پرستار
از جمله شکایات دیگر در رابطه با بیمارستان دولتی، عدم توجه کافی دکتر یا پرستار به بیمار است. گاهی بیمار احساس میکند که کادر درمانی توجهی به مشکلات و نشانههای بیماری او ندارند و راه حل مناسبی برای درمان وی ارائه نمیکنند.
در این مواقع ممکن است بیمار احساسات ناخوشایندی را تجربه کند. بنابراین اگر دلایل کافی برای اثبات این امر داشته باشد، میتواند نزد مراجع قانونی شکایت نماید.
خطاهای پزشکی
خطاهای پزشکی معمولا در شرایطی رخ میدهند که پزشک بدون رضایت بیمار اقدام به کاری میکند که منجر به آسیب جدی وی میشود. این اتفاق ممکن است با یک نسخه اشتباه یا عمل ناموفق رخ دهد.
اگر بیمار دلایل کافی برای اثبات خطای پزشک بیمارستان دولتی تحت عنوان قصور پزشکی داشته باشد، میتواند شکایت خود را به مراجع قضایی ارائه دهد.
مشکلات مربوط به بیمه و صورتحساب
معمولا استفاده از بیمههای درمانی برای خدمات ارائه شده در بیمارستان دولتی، فرایند پیچیدهای دارند. گاهی این روند میتواند باعث سردرگمی بیمار شود و چنین تصور کند که باید هزینههای درمان را خودش بپردازد. یا اینکه در هنگام تسویه حساب مشکلاتی برای آنها به وجود بیاید.
این گونه مشکلات نیز گاهی به دادگاهها ارجاع داده میشوند و بیماران میتوانند به خاطر مشکل در استفاده از بیمه یا در صورتحساب از بیمارستان دولتی شکایت کنند.
مراجع قانونی رسیدگی به شکایت از بیمارستان دولتی
همانطور که گفته شد، مشکلات زیادی وجود دارد که میتوان با اتکا به آنها از بیمارستان دولتی شکایت نمود. در این مواقع مراجع قانونی مختلفی هستند که شکایت را بررسی کرده و حکم نهایی را صادر میکنند. این مراجع عبارتند از:
دادگاه عمومی
از آنجایی که تمامی موارد گفته شده در بالا، توسط قانون مدنی جرم محسوب میشود، میتوانید شکایت خود را به دادگاه عمومی ارائه دهید. البته چون گاهی این شکایات نیاز به اظهارنظرهای تخصصی دارند، معمولا به دادسرای جرایم پزشکی ارجاع داده میشوند.
دادسرای جرایم پزشکی
دادسرای جرایم پزشکی یک نهاد قضایی است که به طور اختصاصی به شکایت علیه بیمارستانها و کادر درمانی رسیدگی میکند.
اگر شاکی مدارک لازم برای اثبات جرم و پیگیری آن را داشته باشد، میتواند دادخواست خود را به همراه مدارک مورد نظر به این دادسرا ارائه دهد.
کارشناسان پس از بررسی پرونده آن را به دادگاه ارجاع مینمایند. قاضی نیز بعد از مطالعه پرونده، حکم نهایی خود را اعلام میکند. اگر مدارک، جرم بیمارستان و کارکنان را اثبات کرد، طبق قوانین با آنها برخورد میشود.
مجازات افراد متخلف از جریمه مالی تا لغو پروانه پزشکی و زندان و پرداخته دیه متفاوت است. اگر قاضی به این نتیجه رسید که کادر بیمارستان مرتکب قصوری نشدهاند، پرونده مختومه خواهد شود.
شورای حل اختلاف
در شورای حل اختلاف، بخشی مختص رسیدگی به امور پزشکی وجود دارد. شکایاتی که مربوط به پرداخت دیه تا سقف 5 میلیون تومان است، در این بخش رسیدگی میشود. اعضای این شورا کارشناسان رشته پزشکی هستند که از طرف سازمان نظام پزشکی معرفی و تایید میشوند.
در نتیجه میتوان برخی از شکایات مربوط به بیمارستان دولتی را به این نهاد حقوقی ارجاع داد. کارشناسان شورا بعد از بررسی پرونده، حکم نهایی را صادر میکنند.
وزارت بهداشت
در کنار مراجع قانونی که وجود دارد، بخشی نیز توسط وزارت بهداشت راهاندازی شده که میتوان از طریق شمارههای 1590 و 1690، شکایت از بیمارستان دولتی را اعلام نمود. بازرسان این وزارت پس از بررسی شکایت، نتیجه نهایی را اعلام میکنند.
چگونگی شکایت از بیمارستان دولتی
نحوه شکایت از بیمارستان دولتی نیز مانند شکایت از دیگر جرائم است. برای این کار باید ابتدا متن شکوائیه خود را تنظیم نموده و سپس به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمایید. این دفاتر شکوائیه شما را ثبت و به مرجع صالح ارجاع میدهند.
البته برای آن که بتوانید شکایت خود را ثبت نمایید، باید دارای کد ثنا باشید. برای دریافت این کد میتوانید به صورت حضوری به دفاتر خدماتی الکترونیکی قضایی یا به سایت عدل ایران به آدرس (adliran.ir) مراجعه نموده و کد ثنا را دریافت کنید.
البته ثبت شکوائیه به این صورت زمانی لازم است که قصد پیگیری شکایت به صورت قضایی و قانونی را داشته باشید. اگر هدف شما تنها شکایت یا انتقاد به کادر بیمارستان دولتی است، میتوانید از شماره گویا وزارت بهداشت یا صندوق انتقادات و پیشنهادات بیمارستان استفاده کنید.
ارسال نظر