رپورتاژ

آشنایی با مهمترین کاربردهای سقف عرشه فولادی و مزایای آن

آشنایی با مهمترین کاربردهای سقف عرشه فولادی و مزایای آن

سقف یکی از مهم‌ترین بخش‌های ساختمان است که اجرای آن به روش‌های مختلفی انجام می‌شود، روش‌هایی که برای بیشتر افراد ناشناخته هستند. یکی از این روش‌ها اجرا به شیوه عرشه فولادی است. این شیوه اجرای سقف، روشی کاربردی برای سازه‌های فلزی و بتنی است که به دلیل قیمت مناسب، وزن سبک و سرعت بالای اجرا، جزو به صرفه‌ترین سقف‌های ساختمانی محسوب می‌شود.

سقف عرشه فولادی یکی از جدیدترین و پرطرفدارترین سبک‌های اجرای سقف است که در این مطلب قصد معرفی آن را داریم. با ما همراه باشید تا با کاربردهای این سقف و مزایای استفاده از آن آشنا شوید.

کاربردهای سقف عرشه فولادی

سقف عرشه فولادی نوعی از سقف‌های ساختمانی است که از ورق فولادی شیاردار و گالوانیزه شده به روش نورد سرد تولید می‌شود. این مدل سقف معمولا روی تیرآهن سوار می‌شود و یک سکوی با دوام و مقاوم برای مصالح دیگر مانند بتن، عایق‌های صدا و آب، ایزوگام و دیگر متریال و مصالح ساخت و اجرای سقف ایجاد می‌کند. این سازه شکلی‌ موج‌دار و وزنی سبک دارد و در عین حال از مقاومت بالایی نیز برخوردار است.

کاربرد این مدل از سقف‌ها در ساخت‌ و سازهای امروزی بسیار زیاد است. امروزه در بیشتر پروژه‌های ساختمان‌سازی برای اجرای پایه سقف از ورق‌های گالوانیزه استفاده می‌شود و نوع عرشه فولادی به دلیل لایه نورد سردی که دارند، گزینه پرکاربردتری هستند. این ورق‌ها نسبت به زنگ زدگی مقاوم هستند و در عین حالی که وزن سبکی دارند، بسیار مقاوم بوده و انواع مصالح و متریال سنگین روی آن‌ها قرار می‌گیرند.

بخشی از استحکام این نوع سقف به دلیل پوشش نورد یا گالوانیزه سرد و بخشی از آن به دلیل آرماتور بندی و بتنی است که برای مقاوم‌سازی در زیر سقف اجرا می‌شوند.

مهمترین کاربردهای سقف عرشه فولادی در ساخت و ساز

عرشه فولادی

سقف عرشه فولادی به دلیل مزایای فراوانی که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد، کاربردهای متعددی دارد. از این سقف‌ها به عنوان جزء اصلی ساختمانی در طراحی سقف‌های مسطح، سقف‌های شیب‌دار و سقف‌های دارای طاق اشاره کرد. این سقف‌ها وزن سبکی دارند و با این وجود از مقاومت بالایی برخوردار هستند، به همین دلیل برای سازه‌های مرتفع که نیاز به سقفی محکم دارند، مناسب می باشند.

در مواردی که ساخت و ساز باید به سرعت انجام شود و اجرای ساختمان خیلی زود به اتمام برسد هم از این مدل سقف‌ها استفاده می‌شود. به علاوه برای ساخت سازه در مناطقی که امکان استفاده از ماشین آلات پیشرفته نیست هم معمولا از این نوع سقف استفاده می‌کنند. سقف‌های عرشه فولادی بهترین انتخاب برای سازه‌های ساخته شده در مناطق صعب العبور و مناطقی با آب و هوای متغیر هستند. این مدل از سقف‌های فولادی به عنوان قالب بتن هم کاربردی هستند و در سازه‌هایی که امکان اجرای سقف کاملا بتنی وجود ندارد هم مورد استفاده قرار می‌گیرند.

در سازه‌هایی که نیاز به ایمنی بیشتری دارند و در شرایطی که برای کاهش هزینه‌ها یا بهبود راندمان ساخت و ساز نیاز به استفاده از بتن کمتری است هم این مدل سقف‌ها کاربردی‌تر هستند. سقف‌های عرشه فولادی نسبت به صدا و حرارت عایق هستند؛ بنابراین در ساخت و ساز ساختمان‌های بیمارستانی یا اداری که این موضوع اهمیت دارد هم می‌توان از این مدل سقف استفاده کرد.

انواع سقف عرشه فولادی و کاربرد آن‌ها

عرشه فولادی

سقف عرشه فولادی به دو دسته مرکب و غیرمرکب تقسیم بندی می شود. در این میان سقف‌های غیر مرکب خود به چند دسته مختلف تقسیم‌بندی می‌شوند که در ادامه به معرفی هر یک و کاربرد آن‌ها می‌پردازیم.

انواع مختلف سقف غیرمرکب و کاربردهای آن

اولین نوع از سقف‌های عرشه فولادی، سقف‌های غیرمرکب هستند که نسبت به سقف‌های مرکب کمتر استفاده می‌شوند. این سقف‌ها در واقع قالب و پایه بتن هستند و به عنوان سقف سازه قرار می‌گیرند و بتن روی آن‌ها ریخته می‌شود.

بسته به ارتفاع سازه ممکن است عرشه فولادی به تنهایی استفاده شود یا برای مقاومت بیشتر آن، ابتدا پایه میلگردی نصب شده و سپس سقف عرشه روی آن قرار گیرد. این نوع سقف عرشه فولادی نسبت به انواع سقف مرکب ارزان‌تر است.

کاربرد این مدل سقف بیشتر در سازه‌های سبک است. در واقع سازه‌هایی که نیاز به سقفی محکم داشته باشند اما امکان اجرای مصالح زیادی روی آن وجود نداشته باشد، برای این سقف مناسب تر هستند. به علاوه در پروژه‌های ساختمانی مانند مناطق بارانی که نیاز به محصولی مقاوم نسبت به رطوبت است اما امکان صرف هزینه زیادی برای طراحی سقف نیست هم این محصول کاربردی و مناسب است.

انواع مختلف سقف مرکب و کاربردهای آن

نوع دیگر سقف‌های عرشه فولاد، سقف‌های مرکب هستند که به دو دسته سقف مرکب با میلگرد و بدون میلگرد تقسیم‌بندی می‌شوند. در سقف‌های مرکب بدون میلگرد به جای این متریال از محصولات دیگری مانند گل میخ‌ها یا برش گیر در بخش میانی ورق گالوانیزه استفاده می‌شود یا از انواع ورق‌هایی استفاده می‌کنند که دارای آج هستند و این آج‌ها نقش میلگرد را ایفا کرده و پیوند بین ورق فولادی و بتن می‌شوند.

این مدل از سقف‌ مرکب نسبت به سقف غیرمرکب مقاوم‌تر است اما مقاومت آن نسبت به سقف مرکب با میلگرد بسیار پایین‌تر است.

نوع دیگر سقف‌های مرکب، سقف مرکب با میلگرد است. در این مدل از سقف‌های مرکب به غیر از عرشه فولادی و لایه بتنی از میلگردها یا آرماتور هم استفاده می‌شود تا مقاومت سقف چندین برابر شده و استحکام بیشتری پیدا کند. در سازه‌های چند طبقه یا سازه‌هایی که مصالح سنگین‌تری برای تزئین سقف روی آن‌ها سوار می‌شود، سقف مرکب مورد استفاده قرار می گیرد.

مزایای سقف عرشه فولادی نسبت به دیگر انواع سقف‌ها

استفاده از سقف عرشه فولادی در سازه‌هایی که اسکلت بتنی یا فلزی دارند، بسیار زیاد است. این مزایا در جنبه‌های گوناگون هستند و به همین دلیل استفاده از این نوع سقف‌ها در تمام دنیا گسترش زیادی دارند. مزیت سقف عرشه فولادی و استفاده از آن نسبت به دیگر انواع سقف‌ها عبارتند از:

  • سرعت اجرای این مدل از سقف‌ها نسبت به دیگر انواع سقف‌ها بالاتر است.
  • وزن ورقه فولادی به کار رفته در تولید عرشه نسبت به سقف‌های عادی پایین‌تر است، این در حالی است که این مدل سقف‌ها از استحکام و مقاومت بالاتری برخوردار هستند.
  • حمل و نقل مصالحی که برای اجرای سقف عرشه فولادی مورد استفاده قرار می‌گیرند، ساده‌تر از سقف‌هایی با دیگر متریال است.
  • به دلیل وزن سبک و مقاومت بالا امکان اجرای چند مدل از این سقف به طور همزمان و روی هم وجود دارد.

سخن پایانی

در این مطلب به معرفی سقف عرشه فولادی، انواع و کاربردهای آن پرداختیم. این مدل سقف‌ها وزن سبکی دارند و به دلیل شکل ظاهری و نحوه ساخت، اجرای ساده‌تری دارند اما به نسبت وزن سبک، از مقاومت بالایی هم برخوردار هستند. این مدل از سقف‌ها فرآیند نصب و اجرای ساده‌ای دارند و ساخت آن‌ها زمان‌بر نیست، به همین دلیل در انواع مختلف سازه‌های ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

دیگر رسانه ها

کدخبر: 103697

ارسال نظر