طلاق توافقی؛ راهی آسان و کم ‌دردسر برای جدایی

با اینکه ازدواج سنتی به کنجی رانده شده و زنان و مردان پس از قرارهای آشنایی در چهارچوب شرعی و با شناختی نسبی، اقدام به ثبت عقد می کنند، باز هم احتمال بروز مشکلات و تمایل به طلاق توافقی وجود دارد؛ متاسفانه در دنیای مدرن، تعداد پرونده های طلاق در مراجع قضایی به دلایلی مثل اعتیاد، خیانت، فقر، عدم تفاهم و… روندی صعودی داشته است.

طلاق توافقی؛ راهی آسان و کم ‌دردسر برای جدایی

با اینکه ازدواج سنتی به کنجی رانده شده و زنان و مردان پس از قرارهای آشنایی در چهارچوب شرعی و با شناختی نسبی، اقدام به ثبت عقد می کنند، باز هم احتمال بروز مشکلات و تمایل به طلاق توافقی وجود دارد؛ متاسفانه در دنیای مدرن، تعداد پرونده های طلاق در مراجع قضایی به دلایلی مثل اعتیاد، خیانت، فقر، عدم تفاهم و… روندی صعودی داشته است.

یکی از روش های جدایی زوجین، ثبت دادخواست طلاق توافقی می باشد؛ در این نوع طلاق، زن و مرد هردو صلاح خود را در پایان بخشیدن به زندگی مشترک می بینند. روند مربوط به طلاق توافقی برای بسیاری از افراد غیرمتخصص، با پیچیدگی هایی همراه است؛ در مقاله «طلاق توافقی: راهی آسان و کم‌دردسر برای جدایی» مستند به مواد قانونی و تحت نظر بهترین وکلای حقوقی، به پرتکرارترین پرسش ها پاسخ داده می شود.

انواع طلاق

طلاق از نظر امکان ازدواج مجدد طرفین و هویت متقاضی ثبت دادخواست طلاق، در انواع مختلفی قابل دسته بندی است که در ادامه آن ها را بررسی می کنیم. البته پیش از آن باید اشاره کنیم که حضور یک وکیل در تمامی مراحل طلاق، می تواند بسیار کمک کننده باشد؛ از همین رو برای مشاهده لیست کامل بهترین وکیل همدان و سایر شهرها کلیک کنید.

الف) طلاق و ازدواج مجدد

1. طلاق رجعی:

کلمه رجعی از ریشه فعل عربی رَجَعَ به معنای بازگشتن برگرفته شده است؛ مفهوم حقوقی طلاق رجعی نیز مشابه این معنا می باشد.

در طلاق های رجعی، امکان ازدواج و بازگشت مجدد زن و مرد به یکدیگر وجود دارد؛ این فرآیند باید در ایام عده انجام شود. به مدت زمانی که زن باید پس از طلاق از برقراری رابطه جنسی (عقد دائم یا موقت) با مرد دیگری بپرهیزد، ایام عده طلاق گفته می شود. طول این بازه زمانی در انواع مختلف طلاق، متفاوت است، مثلا عده طلاق زن یائسه سه ماه و ده روز و عده طلاق زن باردار تا زمان زایمان می باشد.

اگر رجوع در ایام عده انجام شود، نیازی به جاری شدن مجدد صیغه عقد نیست، برای دادن شانسی دوباره به زندگی مشترک خارج از این بازه زمانی، عقد باید دوباره صورت بگیرد.

2. طلاق بائن:

به نوعی جدایی که امکان عقد مجدد بین زن و مرد پس از آن وجود ندارد، طلاق بائن می گویند؛ ماده 1145 قانون مدنی، به شرح مصادیق این نوع طلاق می پردازد:

  • زمانی که طلاق قبل از وقوع نزدیکی واقع شود.
  • هنگامی که زن یائسه باشد.
  • طلاق از نوع خلع و مبارات تا زمانی که زن رجوع به‌عوض نکرده باشد.

علاوه بر موارد مذکور، طلاق متوالی یک زوج برای بار سوم نیز از نوع بائن می باشد؛ یعنی به دلیل سه طلاقه شدن، از نظر قانونگذار این افراد برای زندگی با یکدیگر مناسب نیستند. البته اگر زن با مرد دیگر ازدواج کند و از اون نیز جدا شود، آن زمان عقد مجدد زوجه با شوهر اول، قابل احقاق است؛ البته بروز چنین موردی بسیار نادر می باشد.

طلاق و متقاضی ثبت دادخواست

ب) طلاق و متقاضی ثبت دادخواست

1. ثبت دادخواست طلاق از طرف مرد

احتمالا شما نیز اصطلاح حق طلاق را از گوشه و اطراف شنیده اید؛ بر اساس آموزه های قانونی، دارنده حق طلاق می تواند بدون رضایت و تمایل همسرش به ثبت طلاق و بدون ارائه دلیلی محکمه پسند برای عدم امکان ادامه زندگی مشترک، از همسرش جدا شود.

طی ماده 1133 قانون مدنی، مالکیت حق طلاق به مرد داده شده است. بنابراین شرط خاصی برای شروع فرآیند قانونی صدور حکم طلاق از طرف مرد وجود ندارد. با تسلیم شدن مدارک لازم به مراجع ذیصلاح، بیان اظهارات و ثبت دادخواست توسط زوج، اولین گام در مسیر طلاق برداشته می شود.

در این نوع طلاق علاوه بر حقوق ضمن ازدواج زوجه مثل مهریه، نیمی از اموال شوهر که پس از ازدواج به دست آورده نیز باید به زوجه واگذار شود.

2. ثبت دادخواست طلاق از طرف زن

وکالت طلاق: طبیعتا حق طلاق به زوجه تعلق ندارد، اما امکان وکالت دادن آن توسط شوهر وجود دارد؛ در این شرایط علاوه بر ایجاد امکان ثبت دادخواست طلاق از سمت زن بدون ارائه دلیل محکمه پسند، حق طلاق کاملا از شوهر سلب می شود. وکالت طلاق می توان شرط ضمن عقد باشد یا پس از ازدواج در دفترخانه اسناد، به زوجه واگذار شود.

شروط دوازده گانه ضمن ازدواج: هنگام عقد دائم، زن و مرد می توانند به صورت قانونی به شروطی‌ دوازده گانه پایبند شوند؛ نقض این شروط و اثبات آن، امکان ثبت طلاق برای طرف مقابل را به وجود می آورد. از مهمترین این شروط، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اختصاص ندادن زمانی برای تفریح و معاشرت با همسر و فرزندان‌
  • ‌ازدوج موقت یا دائم شوهر با زن دیگری
  • سوءاعمال و سوءرفتار

شرایط عسر و حرج: اگر طی زندگی مشترک سختی و مشقت زیادی شامل حال زوجه شود، در واقع شرایط عسر و حرج محقق شده است؛ با اثبات یکی از مصادیق این شرایط، زوجه می تواند دادخواست طلاق را ثبت کند. ماده 1130 قانون مدنی بدین مصداق ها اشاره میکند:

  • حبس قطعی شوهر به مدت پنج سال یا بیشتر
  • ترک خانه و خانواده توسط مرد به مدت شش ماه متوالی یا نه ماه متناوب در یکسال
  • اعتیاد به مواد مخدر

3. طلاق توافقی و شرایط آن

اگر زوج و زوجه هردو بر طلاق راضی باشند، باید اقدامات طلاق توافقی را آماده کنند؛ یعنی زوجین باید بر سر مسائل مهم مانند حضانت فرزندان، مهریه، نفقه، اجرت المثل، جهیزیه، اموال و حساب های مشترک به توافقی برسند. سپس باید به صورت همزمان، دادخواست طلاق ثبت شود؛ به دلیل وجود توافقنامه تعداد جلسات دادگاه و به دنبال آن مدت زمان صدور حکم طلاق، نسبت به سایر انواع کمتر می باشد.

مدارک لازم برای طلاق توافقی

  • مدارکی برای احراز هویت مانند کارت ملی و شناسنامه
  • مدارکی حاکم بر ثبت ازدواج یعنی عقدنامه
  • اگر برای پیشروی‌ هر چه سریعتر پرونده طلاق وکیل استخدام کردید، ارائه وکالتنامه در تمامی مراحل

مراحل طلاق توافقی چیست؟

مراحل طلاق توافقی چیست؟

بعد از مشخص شدن وضعیت فرزندان و اموال پس از طلاق، زن و مرد باید به صورت همزمان در یکی‌ از دفاتر خدمات قضایی یا سامانه تصمیم (سامانه نوبت دهی طلاق) به آدرس www.behzisti.ir دادخواست خود را ثبت کنند.

توسط ابلاغیه زمان، مکان و تاریخ جلسات دادگاه طلاق توافقی به زوجین اعلام‌ می شود؛ حضور زوج و زوجه یا وکلای آنها در تمامی این جلسات اجباری می باشد. در نهایت قاضی حکم طلاق را صادر کرده و صیغه طلاق در دفترخانه بین زن و مرد جاری می شود.

صدور حکم طلاق توافقی چقدر طول می کشد؟

همانطور که پیش تر بدان اشاره شد، به دلیل مشخص شدن تکلیف همه موارد حائز اهمیت پیش ‌از شروع فرآیند قانونی‌ طلاق توافقی، روند حقوقی آن نسبت به سایر انواع، پرسرعت‌تر است؛ اگر از وکیل کمک بگیرید، در بهترین حالت حکم طلاق در بازه یک ماهه صادر خواهد شد.

کلام آخر

پیش از اقدامات قانونی برای طلاق توافقی، زوجین باید بر سر حضانت فرزندان، مهریه، نفقه، اجرت المثل و… به توافقی برسند؛ سپس‌ باید با ارائه شناسنامه و عقدنامه، دادخواست خود را در یکی از دفاتر خدمات قضایی ثبت کنند. با شرکت زن و مرد یا نماینده حقوقی آنها در جلسات دادگاه، در بهترین حالت حکم طلاق توافقی در طول یک ماه صادر خواهد شد و باید در دفترخانه اجرا شود. می توانید در سایت مستر وکیل، یک وکیل را برای رسیدگی به پرونده انتخاب کنید.

 

دیگر رسانه ها

کدخبر: 141268

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت عرشه‌آنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت عرشه‌آنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

      ارسال نظر