دندان‌ها چرا جرم می‌گیرند؟+راه درمان

در صورت عدم رعایت منظم بهداشت دهان در فاصله کوتاهی پس از مصرف مواد غذایی لایه ای نازک از مواد آلی روی دندان رسوب می کند به مرور زمان میکروب ‌های دهانی نیز به این رسوبات اضافه شده و مواد غذایی نیز از طریق همین لایه‌ های چسبنده روی دندان‌ ها رسوب می‌ کنند و تجمع می ‌یابند و به این صورت پلاک‌ هایی روی دندان ‌ها تشکیل می ‌شود.

دندان‌ها چرا جرم می‌گیرند؟+راه درمان

در صورت استمرار ، این لایه زمینه مناسبی برای رسوب املاح معدنی موجود در بزاق دهان را فراهم می کند . در طی این روند تدریجاً به میزان چسبندگی ، سختی و استحکام رسوبات که در این حال جرم نامیده می شوند افزوده می گردد.

پس جرم ترکیبی از مواد آلی ، معدنی ومقادیر زیادی باکتری و … است که به سختی به سطح دندان چسبیده و با مسواک یا روش های خانگی برداشته نمی شود.

جرم دندان چه خطری دارد ؟

با تشکیل پلاک میکروبی و جرم و مراجعه نکردن به دندان پزشک برای برداشت جرم ، التهاب لثه مزمن می شود و به مرور زمان قسمتی از بافت لثه و استخوان زیرین آن از بین می رود.

جرم های دندانی نقش مهمی در بروز و پیشرفت پوسیدگی و عفونت ها و بیماری های مربوط به لثه ها دارند. به همین دلیل باید از تشکیل آنها روی دندان ها پیشگیری کنید. اما همه ما روزانه عادت ها و خطاهایی داریم که به این مسئله دامن می زنند.

فقط یک بار در روز مسواک می زنید

مسواک زدن باعث می شود که پلاک های دندانی که نرم و چسبنده بوده و از بزاق، باقیمانده مواد غذایی و باکتری ها تشکیل شده اند از بین بروند. اگر این پلاک ها به خوبی از سطح دندان پاک نشوند، کلسیفیه شده (رسوب املاح کلسیم) و به جرم دندان تبدیل می شوند.

اگر متوجه شده اید که دندان هایتان با سرعت بیشتری جرم می گیرد، باید به جای یکبار، دو بار در روز و هر بار به مدت حداقل دو دقیقه با مسواکی نرم مسواک بزنید. لازم است که این کار را با دقت انجام دهید. دندان های بالا و پایین را به طور جداگانه مسواک بزنید و همیشه از طرف لثه ها به سمت دندان ها پیش بروید. نباید مسواک زدن بخش داخلی دندان ها را فراموش کنید.

مواد غذایی شیرین و چسبناک زیادی مصرف می کنید

مواد غذایی چسبناک و شیرین مانند سوهان، گز و … باعث تشکیل پلاک دندان می شوند، چون به سطح دندان ها می چسبند. هر چه میزان این پلاک ها بیشتر شود، به این معنی است که احتمال جرم گرفتن دندان ها نیز بالا می رود.

برای داشتن دندان ها و لثه های سالم لازم است که هر شش ماه یکبار و در برخی موارد خاص، بیش از این دندان هایتان را جرمگیری کنید

برای پیشگیری از این مشکل باید از مصرف زیاد مواد غذایی شیرین و چسبناک مانند موز، میوه های خشک، پاستیل و غیره بپرهیزید و بعد از مصرف، دندان هایتان را مسواک بزنید. اگر امکانش نیست حداقل بعد از مصرف این مواد غذایی، دهانتان را با آب شستشو دهید تا بقایای مواد غذایی از روی دندان ها پاک شوند.

هنگام مسواک زدن از خمیردندان استفاده نمی کنید

برخی افراد فکر می کنند مسواک زدن به معنای سابیدن دندان ها است. اکثر افراد نیز بدون خمیردندان و با بی دقتی تمام مسواک می زنند. درست است که استفاده از خمیردندان الزامی نیست، اما این ماده به پیشگیری از جرم دندان ها کمک زیادی می کند. همه خمیردندان ها حاوی ذرات سیلیس هستند که به عنوان یک ماده سابنده در فرمولاسیون آنها استفاده می شود و کار زدودن پلاک دندانی را ساده تر می سازد.

توصیه می کنیم به جای استفاده از خمیردندان های موسوم به ضدجرم، از خمیردندان های حاوی فلوئور استفاده کنید که در پیشگیری از پوسیدگی دندان ها نیز موثر هستند. خمیردندان های ضدجرم به دلیل اینکه به دفع پلاک دندان ها و باکتری های تشکیل دهنده آن کمک می کنند، با این نام خوانده می شوند. اگر شما دچار مشکلات دهانی مانند مشکلات مربوط به لثه ها یا حساسیت دندانی هستید، برای انتخاب خمیردندان مناسب با دندانپزشک مشورت کنید.

دندان هایتان را جرمگیری نمی کنید

خیلی از افراد از جرمگیری وحشت دارند و آن را عاملی برای خراب شدن دندان ها می دانند. اما جرمگیری که توسط دندانپزشک انجام می شود باعث رفع جرم های موجود روی دندان ها و زیر لثه می شود و تاثیر پیشگیرانه نیز دارد. در واقع مناطقی که دارای جرم باشند، راحت تر پلاک ها را نیز به خود جذب می کنند و دوباره جرم بیشتری روی هم انباشته می شود.

برای داشتن دندان ها و لثه های سالم لازم است که هر شش ماه یکبار و در برخی موارد خاص، بیش از این دندان هایتان را جرمگیری کنید. پزشک متخصص بیشتر راهنمایی تان خواهد کرد

از نخ دندان استفاده نمی کنید

باروهای رایج غلطی در خصوص نخ دندان وجود دارد و خیلی از افراد سراغ آن نمی روند. اما تمیز کردن فضای بین دندان ها با کمک نخ دندان برای تکمیل کار مسواک لازم و ضروری است. این کار باعث می شود که پلاک های دندانی فضای غیرقابل دسترس مسواک، یعنی بین دندان ها و زیر کناره های لثه ها که باعث تشکیل جرم در این مناطق می شوند از بین بروند.

متخصصان توصیه می کنند که روزانه یک بار و شب ها برای تکمیل تاثیر مسواک، فضای بین دندان ها را به کمک نخ دندان تمیز کنید. این کار به ویژه برای افرادی که از مشکلات مربوط به لثه رنج می برند لازم است. فضای باز بین دندان ها (که در برخی موارد به دلیل افتادن دندان ایجاد می شود) جزو مناطقی هستند که بیشترین پلاک را به خود می گیرند.

سالانه حداقل یکبار به دندانپزشک مراجعه نمی کنید

به خوبی می دانیم که هزینه های دندانپزشکی سرسام آور است. به همین دلیل هم اکثر مردم زمانی به دندانپزشک مراجعه می کنند که دندانشان در وضعیت نامساعدی قرار دارد. اما این کار وضعیت را بدتر می کند.

یادتان باشد ترمیم دندانی که به درستی صورت نگرفته باشد، یعنی ماده آمالگام یا کامپوزیت که برای پرکردن دندان استفاده می شود و تاج دندان بالاتر یا پایین تر از سطح دندان قرار بگیرد باعث بیشتر شدن پلاک دندانی شده و به این ترتیب جرم دندان نیز بیشتر می شود. لازم است که هر سال برای کنترل وضعیت دندان ها به دندانپزشک مراجعه کنید.

ارتودنسی لازم را انجام نمی دهید

اگر وضعیت قرارگیری دندان هایتان درست نیست و به اصلاح دندان ها روی هم سوار شده و جفت و جور نباشند، نیاز به ارتودنسی وجود دارد. افرادی که این کار را انجام نمی دهند، بیشتر در معرض جرم گرفتن دندان ها قرار می گیرند.

پلاک دندانی در مناطقی که مسواک به دندان ها نمی رسد، بیشتر شکل می گیرد. انجام ارتودنسی باعث ردیف و مرتب شدن دندان ها شده و روشی برای پیشگیری از پوسیدگی و جرم دندانی محسوب می شود.

از بین بردن جرم دندان با مواد طبیعی

پلاک و جرم دندان و همچنین خونریزی لثه‌ها اتفاقی رایج است که به دلیل عدم مراقبت کافی از دهان و دندان به وجود می‌آید. درمان آن را در منزل نیز می توان انجام داد و نیاز به صرف هزینه‌های گزاف پزشکی نیست.

پلاک دندانی با مسواک زدن به سهولت پاک می شود. یکی از دلایلی که دندانپزشکان توصیه می کنند که دفعات مسواک زدن زیاد باشد در واقع حذف پلاک دندانی که به سرعت روی سطوح دندانی تشکیل می گردد. پلاک دندانی در صورتی که حذف نگردد در ابتدا باعث التهاب لثه می شود که به آن رُنزیوت می گویند. رفته رفته پلاک از حالت نرم به حالت سخت تبدیل شده، که اصطلاحاً جرم نامیده می شوند.

غذاهای مصرفی امروزه ما انسان‌ها در مقایسه با آنچه پیشتر مصرف می‌شد، تفاوت اساسی کرده است. برای نمونه، رژیم غذایی ما دیگر متکی بر غذاهای خام و سفت نیست، چرا که آن نوع غذاها نیازمند جویدن بیشتری بود. امروزه اما ما غذاهای نرمی را مصرف می‌کنیم که گوارش آن‌ها چندان زمان‌بر نیست. همین مسئله در دراز مدت موجب تشکیل پلاک دندان در دو رنگ زرد و قهوه‌ای خواهد شد.

همانطور که گفته شد، پلاک دندان به دلیل نوع غذاهای مصرفی به سادگی شکل می‌گیرد و البته به راحتی هم توسط پزشک برداشته می‌شود، اما هزینه آن پایین نیست. به همین دلیل است که ما قصد داریم روشی طبیعی را به شما معرفی کنیم تا بتوانید در منزل از شر پلاک و جرم دندان خلاص شوید.

چند راه ساده خانگی دیگر:

– میوه ها و سبزیجات سفت مانند هویج و سیب به دلیل سفتی با فشار بیشتری گاز زده می شوند که همین یک حالت سایش بر روی دندان ها ایجاد می کند که در از بین بردن جرم دندان ها فوق العاده موثر است.

– کرفس و هویج هم همین خاصیت را دارند.

– توت فرنگی را بر روی دندان ها بمالید تا جرم گیری طبیعی و خوشمزه داشته باشید.

نکته:

بهترین مراقبت ها از دندان در قدم اول مسواک کردن دندان ها حداقل ۲ بار در روز و استفاده در ست از نخ دندان است.

هر سال ۲ مرتبه برای معاینه دندان ها به دندان پزشک مراجعه کنید تا در صورت بروز مشکلات احتمالی در مراحل اولیه شناخته و برطرف شوند.

جرم گیری با پوست سخت گردو

طرز تهیه

چند عدد پوست سخت گردو را برداشته و داخل آب بیندازید تا حدود ۲۰ دقیقه جوش بخورد. پس از خنک شدن آب، آن را از صافی بگذرانید. آب به جای مانده همان محلول جادویی است.

دندان‌‎هایتان را به کمک آن آب سه مرتبه در روز مسواک بزنید. اگر این کار را دو هفته انجام دهید، به راحتی می‌توانید از شر جرم و پلاک دندان راحت شوید. علاوه بر آن، اگر با مشکل خونریزی لثه‌ها نیز مواجه هستید، به کمک این روش می‌توانید مانع خونریزی لثه‌ها شوید، چرا که خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی دارد.

به این نکته نیز توجه داشتید حفظ سلامت دهان و دندان باید همواره در اولویت باشد تا از این طریق بتوان مانع هزینه‌های گزاف دندانپزشکی شد.

چگونه

از دیگر خواص پوست سخت گردو می‌توان به استفاده آن در صیقل فلزات نرم، فایبرگلاس، چوب و سنگ اشاره کرد. همچنین پلیسه‌گیرى‌ در ریخته‌گرى‌ و قالبگیری از دیگر کارکرهای پوست سخت گردو است.

روشی برای از بین بردن جرم دندان در منزل :

وسایل لازم برای جرم گیری‌:

جوش‌شیرین

نمک

آب

یک فنجان

مسواک

هیدروژن پراکسید

دنتال پیک (وسیله‌ای نوک‌تیز مخصوص دندانپزشکی)

شوینده‌ی ضدعفونی‌کننده‌ی دهان

مرحله اول‌:

یک قاشق غذاخوری جوش‌شیرین را با نصف قاشق چای‌خوری نمک در یک فنجان کوچک ترکیب کنید. مسواک خود را با آب گرم خیس کنید و آن را در این ترکیب فروببرید.

مرحله دوم‌:

با قدرت و انرژی این ترکیب را روی دندان‌های خود بمالید. در فواصل معین آب دهان خود را خالی کرده و مسواک را دوباره در ترکیب فرو ببرید. برای پنج دقیقه به مالیدن این ترکیب بر روی دندان ‌های خود ادامه دهید.

مرحله سوم‌:

به‌اندازه‌ی یک در شیشه از هیدروژن پراکسید را با نصف فنجان آب گرم ترکیب کنید. برای یک دقیقه این محلول را غرغره کنید، سپس آب دهان خود را خالی کرده و با نصف فنجان آب سرد دهانتان را بشویید.

مرحله چهارم‌:

با استفاده از یک جرم‌گیر حرفه‌ای دندان (دنتال پیک)، جرم‌های زرد را از روی دندان‌ های خود بخراشید. مراقب باشید لثه‌ها را نخراشید، زیرا این کار موجب سوزش و ناراحتی شده و احتمال آسیب وجود دارد. مراحل ذکرشده در بالا جرم‌ها را نرم کرده و باعث می‌شود آن‌ها به‌راحتی از روی دندان‌ها پاک شوند.

مرحله پنجم‌:

دهان خود را با شوینده‌ی ضدعفونی‌کننده بشویید و این کار را یک روز در میان تکرار کنید تا تشکیل جرم‌ها را کنترل نمایید.

 

منبع: اقتصاد آنلاین

دیگر رسانه ها

کدخبر: 44359

ارسال نظر