کدام دهانشویه بهتر است؟ گیاهی یا شیمیایی؟
استفاده از دهان شویه های طبیعی و خانگی عوارض جانبی کمتری نسبت به دهان شویه شیمیایی دارد.
یک کارآموزی بالینی بود که تعداد ۱۰ دانشجو دندان پزشکی به عنوان بیمار در آتشکده دندان پزشکی شهید بهشتی طبق معیار های ورود به مطالعه انتخاب شدند. شاخص های پلاک و لثه آن ها مورد بررسی قرار گرفت. افراد به سه گروه تقسیم و به مدت سه دوره، سه روزه از چای سبز، کلر هگزیدین و دهان شویه دارو نما استفاده کردند.
بین هر دوره یک فاصله وجود داشت. مقیاس گذاری و برنامه ریزی ریشه برای هر بیمار انجام شد. پس از هر دوره پارامتر های مورد نظر محاسبه شد و این اندازه گیری های مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتیجه تحقیق اثر بخشی دهان شویه های چای سبز و کلرهگزیدین
نتایج بدان صورت بود که ابتدا و طی سه روز مصرف، میانگین شاخص پلاک در گروه چای سبز از ۲.۲ به یک، در گروه دارونما از ۲ به ۲.۵ و در گروه کلر هگزیدین از ۲ به ۰.۸۸ رسیده بود. کاهش شاخص لثه در گروه چای سبز از ۱.۱ به ۰.۶، در گروه دارونما از ۱.۱ به ۲.۱ و در گروه کلرهگزیدین از ۱ به ۰.۷۵ رسیده بود.
مشخص شد که دهان شویه چای سبز می تواند شاخص پلاک و لثه را کاهش دهد. بین کلر هگزیدین و دهان شویه دارو نما در کاهش شاخص لثه تفاوت چندانی مشاهده نشد. با این حال استفاده از کلرهگزیدین برای کاهش سطح پلاک نسبت به چای سبز بیشتر رایج است.
کلرهگزیدین و دهان شویه چای سبز در کاهش شاخص پلاک موثر بوده و نشان داده اند که می توانند در کاهش شاخص لثه نیز به همان اندازه موثر باشند. از نظر شاخص های لثه و پلاک دهان شویه چای سبز و کلرهگزیدین به ترتیب پس از ۷۲ و ۲۴ ساعت حداقل کارایی را داشتند.
نتایج تحقیقاتی دیگر درمورد استفاده از چای سبز به عنوان دهان شویه گیاهی :
اگر با حفره های دندانی زیادی دسته و پنجه نرم می کنید دلیل آن بطور خلاصه مربوط به ژنتیک، بهداشت دهان و دندان و رژیم غذایی می شود. علت ایجاد حفره های دندانی بطور مستقیم مربوط به قند نیست زیرا باکتری ها محیط دهان را اسیدی کرده و دندان ها را نابود و به اصطلاح آن را حل می کنند.
با مشاهده این حفره ها متوجه خواهید شد که به چه علت دهان شویه ها موثر هستند. تقریبا صرف نظر از رژیم غذایی و ژنتیک، بهداشت دهان و دندان می تواند با استفاده دهان شویه موثر واقع شود زیرا از بروز پلاک و حفره های دندانی بیشتر جلوگیری خواهد کرد.
با این اوصاف چه دهان شویه ای بهتر است؟
برای کسانی که طعم دهان شویه شیمیایی را نمی پسندند دهان شویه چای سبز توصیه می شود اما چگونه می توان آن را تهیه کرد؟ چگونه باید از آن استفاده کرد؟ آیا استفاده از آن بی خطر است؟ آیا به جای چای سبز می توان از چای سفید استفاده کرد؟
بدین منظور افرادی که مشتاق استفاده از این دهان شویه هستند ادامه مطلب را از دست ندهند:
مواد لازم:
پنج گرم چای سبز یا چای سفید
یک لیتر آب
طرز تهیه و طریقه استفاده:
ابتدا آب را به دمای محیط گرم کنید سپس چای سبز (یا چای سفید) را به آن اضافه کرده و به مدت یک ساعت صبر کنید. پس از آن مخلوط را از صافی رد کنید و دهان خود را با ۱۵ میلی لیتر از آن به مدت ۳۰ ثانیه غرغره کرده و بیرون بریزید.
این کار را می توانید بعد از مسواک زدن یا قبل و بعد غذا انجام دهید.
استفاده از چای سیاه به عنوان دهانشویه
شستشوی دهان با چای نیمه گرم به مدت ۳۰ ثانیه، دو بار در روز موجب از بین رفتن پلاک های دندانی و کاهش التهاب و عفونت لثه می شود زیرا نوعی ماده شیمیایی در انواع چای شامل چای سیاه، چای سبز و یا چای سفید وجود دارد که دارای خواص ضدباکتری است.
افراد، تنها در موارد ضروری و به مدت محدود و تحت نظر دندانپزشک، از دهان شویه های صنعتی استفاده کنند؛ زیرا استفاده از دهان شویه های صنعتی سبب نابودی تدریجی تمامی باکتری های مفید محیط دهان و دندان و تغییر رنگ طبیعی دندان ها می شود.
برای حفظ سلامت دهان و دندان، شستشوی دهان با آب نمک و چای ملایم کم رنگ مفید است. در صورت عدم امکان مسواک زدن پس از مصرف شیرینی، شکلات، آبنبات و... دهان خود را با چای بشویید تا دندان ها آسیب نبینند و لثه ملتهب نشود.
ارسال نظر