یک شخصیت سالم چه ویژگیهایی دارد؟
تاکنون درباره شخصیت سالم چیزی شنیدهاید؟ شخصیتی که بتواند درست و براساس سن واقعی خود رفتار کند و در مواقع حساس تصمیمهای درستی براساس تجارب و سنش بگیرد، شخصیتی که بتوان روی او حساب کرد.
همه ما کسانی را میشناسیم که از نظر ظاهری و سنی بالغند و اتفاقا شخصیت خوبی هم دارند، اما این تا هنگامیست که همه چیز روبهراه است و موقعیت پیچیدهای وجود ندارد، اما تا موقعیت تغییر و به سمت ناراحتی و استرس و موقعیتهای حساس پیش میرود آنها هم ناگهان تغییر میکنند و به افرادی تبدیل میشوند که نه تنها بالغ نیستند بلکه بیشتر به کودک شبیهند.
فردی که دارای سلامت روان است به دلیل وجود انگیزههای فراوان قابلیت تاثیرگذاری بر خویش و محیط پیرامون خود را دارد و در هر جایگاه و مرتبهای که قرار دارد، میتواند فرد موثر و موفقی باشد.
اما بهراستی کسی که شخصیت سالم و درستی دارد چگونه است؟ دارای چه ویژگیهاییست؟ روانشناسی در این باره مطالب زیادی برای گفتن دارد و در این زمینه توضیحات زیادی ارائه میدهد.
شخصیت سالم دارای اولویتها و ارزشهای مشخص و روشنیست بنابراین میتواند در هر موقعیت تصمیم بگیرد تصمیمی که شاید در آن کمتر دچار تردید و سردرگمی شود. با چنین کسی دیگران هم راحتتر برخورد میکنند و بهاصطلاح تکلیفشان با خودشان و او روشن است.
در این مطلب به برخی از مهمترین ویژگیهای افراد با رفتار و شخصیت سالم میپردازیم.
کمک گرفتن از هوش اجتماعی
امروز داشتن هوش اجتماعی اهمیت زیادی دارد. کسانیکه دارای این هوش هستند کارهای بیفایده و بیارزش را از زندگی خود دور میاندازند و وقت خود را برای انجام آنها هدر نمیدهند و بهجای آن وقت و انرژی خود را صرف انجام کارهای سودمند میکنند کارهایی که میتواند به رشد فکر و فردی آنها منجر شود.
با این کارها این افراد معمولا موفقند چراکه وقت خود را صرف رسیدن به اهداف خود میکنند بنابراین آسانتر میتوانند بیندیشند و کار کنند و به اهداف خود هر روز بیشازپیش نزدیک شوند.
توان حل مسئله
کسانیکه شخصیت سالمی دارند دربرابر مشکلات به سرعت سر خم نمیکنند و تسلیم نمیشوند. آنها توانایی و مهارت حل مسئله را دارند به همین دلیل میتوانند در مشکلات و سختیها بیندیشند و تصمیم درستی بگیرند در واقع آنها همواره بهدنبال پیدا کردن راه حل مناسبی هستند. این افراد مدام در تلاشند تا راههای گوناگون را آزمایش کنند و از آن و رفتن به راههای تازه هراسی ندارند.
بروز احساسات
کسی که شخصیت سالم و بالغی دارد از بخشیدن دیگران و بیان احساسات خود نمیترسد. او گذشت میکند و اشتباهات دیگران را میبخشد چنین کسی در واقع شخصیت قابل انعطافی دارد و از بیان آنها هراسی به خود راه نمیدهد.
کسی که از بیان احساسات خود عاجز است و مدام خشم و احساساتش را فرو میخورد و توان ابراز آنها را ندارد عادی و سالم نیست. هر چیزی راه خود را دارد و کسی که شخصیت سالمی دارد راه بروز خشم و عشق را هم میداند و آنها را بدون آسیبزدن به خود و دیگران انجام میدهد.
مقابله با استرس
واقعیت این است که ما در فضایی سرشار از استرس و اضطراب به سر میبریم. بزرگسال سالم با این فشارها مقابله یا از سازوکارهای مقابلهای برای رفع استرسها استفاده میکند تا خود را برای روبه رو شدن با هر موضوع استرسزایی آماده کند. بزرگسال سالم تحمل خود را برای محرومیتها و فقدانها بالا میبرد و در نهایت به پذیرش واقعیت میرسد.
توان مدیریت
فرد سالم قدرت مدیریت محیطی را که در آن زندگی و کار میکند، دارد. او با فکر کردن و تحلیل رفتارهای اعضای خانواده، دوستان، همکاران و ...، تلاش میکند شرایط زندگی را برای اطرافیانش مناسبتر و با انتقادهای سازنده به آنها کمک کند تا پیشرفت چشمگیری داشته باشند.
شجاعت
فردی که دارای شخصیتی سالم است دلاور و شجاع است، اما میداند کجا باید از شجاعت خود استفاده کند. چنین کسی در هیچچیز تعادل را از دست نمیدهد و دچار افراط و تفریط نمیشود.
شجاعت برای انجام امور، اعتماد به نفس را بالا میبرد و این یکی از رموز موفق شدن در هر کاری است.
در نظر گرفتن جوانب احتیاط
سنجیده رفتار کردن از ویژگیهای افرادیست که دارای شخصیتهای سالمند. کسانیکه اینگونهاند برای هر کاری و انجام آنها تمامی جوانب را بهخوبی میسنجند و درباره آنها میاندیشند.
شاید گمان کنید این افراد تردید دارند و یا افرادی بدبینند، اما باید بدانید اینگونه نیست. این مسئله با دودلی و بدبینی کاملا متفاوت است. کسانیکه شخصیتی سالم دارند با چشمانی باز کارهایشان را انجام میدهند و پیش میبرند و هرگز آنها را برروی پلی که پایههایی فرسوده و درحال ریختن دارد بنا نمیکنند. آنها تمام جوانب احتیاط را در نظر میگیرند تا در آینده کمتر پشیمان شوند. درواقع آنها اگر هم شکست بخورند میتوانند مطمئن باشند تمام تلاش و کوشش خود را انجام دادهاند.
حامی و مهربان بودن
بزرگسال سالم حمایتگر و هدایتگر است و چون امن است میتوان به او در حد مطلوب به عنوان همسر، همکار، دوست و ... تکیه کرد. او خودش را دوست دارد و چون توانسته خودش را از محبت پر کند به دیگران هم محبت میکند. پس بسیار مهربان است و گوش شنوایی بدون تعصب و سرزنش دارد.
کنجکاوی و علاقهمندی
انسانهای بیتفاوت، بیاحساس و غیر کنجکاو به موضوعات روزمره، انسانهای طبیعی و عادی نیستند. علاقهمندی و شور و حرارت متناسب و بهجا از ویژگیهای رفتاری یک بزرگسال سالم است که بعضیها، درک و نگاه درستی به آن ندارند.
نماندن در گذشته
همه افراد در گذشته زندگی خود دچار اشتباهاتی شدهاند. برخی در آن میمانند و مدام در آن دست و پا میزنند و خود و دیگران را سرزنش میکنند، اما یک فرد با شخصیت سالم گذشته را میبیند از آن درس میگیرد و سپس آن را رها و از آن عبور میکند.
کسی که شخصیت سالمی دارد از ناملایمات و اشتباهات گذشته چراغی برای روشنکردن جاده پیش رو و آینده میسازد.
آیندهنگر بودن
آیندهنگر و دارای هدف بودن از ویژگیهای دیگر افرادیست که شخصیت سالم دارند. این افراد برای تمام زندگی خود برنامهریزی دارند و میدانند بهدنبال چه هستند و چه میخواهند. آنها واقعبینند و اهداف خود را تنها بر پایه خیالات استوار نمیکنند.
خلاقیت و نوآوری
یکی از مهمترین ویژگیهای رفتاری یک بزرگسال سالم، این است که باید خلاق باشد و برای زندگی خود ایده و اهداف نو و سازنده داشته باشد تا احتمال دستیابیاش به موفقیت، بیشتر شود. افراد با شخصیت سالم از نوآوری و رفتن به راههای تازه و نو نمیترسند و اگر فکر کنند راهی که میروند درست است حتی اگر دیگران آن را شدنی ندانند آن را انجام میدهند، چون به خود ایمان و اعتماد دارند.
نکته
فراموش نکنید بسیاری از این ویژگیها باید به افراد آموزش داده شود تا مهارت آن را بیاموزند. در این راه استفاده و بهرهگیری از یک مشاور خوب و کاربلد میتواند راهگشا باشد. همه انسانها در وضعیت و شرایط مناسب و نرمال با پدر و مادری آگاه رشد نکردهاند، اما میتوان با انجام کارهای درست شخصیت را تغییر داد و روزبهروز برای بهترشدن و داشتن شخصیت سالم تلاش کرد.
ارسال نظر