پیشرفتهترین پهپادهای آمریکایی و اسرائیلی در ایران | ایران، آمریکا را غافلگیر کرد
دانش و توانایی فنی بالای مهندسان ایرانی در مهندسی معکوس، برخی از پیشرفتهترین فناوریهای نظامی جهان را به محصولات بومی با کیفیتی چشمگیر و مثال زدنی تبدیل کرده است.
پهپادهای رزمی آمریکایی سر از ایران و کره شمالی درآوردهاند؟
یکی پس از دیگری، دشمنان ایالات متحده از پهپادهایی که بسیار شبیه به ریپر آمریکایی هستند، رونمایی میکنند.
این هفته، ایران از پهپاد جدیدی رونمایی کرد که شباهت زیادی به پهپاد آمریکایی امکیو-۹ ریپر (MQ-۹ Reaper) و به آخرین کشوری تبدیل شد که محصولی مشابه با پهپاد جنگی قدرتمند آمریکایی را تولید کرده است.
به نوشته بیزینس اینسایدر، روز سهشنبه، رسانههای ایران ویدئویی از پهپاد جدید ایرانی «مهاجر۱۰» را منتشر کردند و همچنین عکسهایی از برخاستن، پرواز و فرود این پهپاد را به اشتراک گذاشتند. بنا به گزارش خبرگزاری ایرنا، تهران اعلام کرده که مهاجر ۱۰ میتواند ۲۴ ساعت متوالی کار کند و برد عملیاتی آن بیش از ۱۲۰۰ مایل است و اسرائیل را در دسترس حمله این پهپاد قرار میدهد. به نوشته ایرنا، مهاجر۱۰ میتواند تسلیحات مختلفی از جمله حداکثر بیش از ۶۵۰ پوند مواد منفجره حمل کند. این پهپاد همچنین قادر است با سرعت ۱۳۰ مایل در ساعت پرواز کرده و مجهز به قابلیتهای جاسوسی و جنگ الکترونیک است.
این پهپاد ایرانی طی مراسمی به مناسبت روز صنعت دفاعی ایران رونمایی شد. رسانهها گفتند که ابراهیم رئیسی نیز در این مراسم حضور داشت و از تحویل موشکهای بالستیک به ارتش ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خبر داد. نام یکی از این موشکها به نام سردار قاسم سلیمانی، فرمانده فقید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نامگذاری شده است.
در حالی مقامات آمریکایی مرتباً تهران را متهم میکنند که چندین نوع پهپاد مختلف را برای استفاده در اوکراین به روسیه تحویل داده [و تهران و مسکو آن را رد کردهاند]، برنامه تولید پهپاد ایران در سال گذشته مورد توجه شدید جهانی قرار گرفته است. مهاجر ۱۰ به هیچ یک از این پهپادها شباهت ندارد، اما از نظر شکل و اندازه شبیه به امکیو-۹ ریپر آمریکایی است. اگرچه ایران پیش از این موفق شده بود برخی پهپادهای آمریکایی را به تصرف خود درآورد، اما هیچ نشانهای وجود نداشت که تاکنون ایران توانسته باشد یکی از ریپرهای ساخت شرکت «جنرال اتمیکس» را در دست گرفته است. با این حال، طراحی مهاجر ۱۰ بسیار آشنا به نظر میرسد.
پهپاد قدرتمند ریپر که به خوبی مسلح شده و آزمایش جنگی خود را پس داده است، در سراسر جهان تجربه عملیاتی دارد. این پهپاد قادر به پرواز در ارتفاع ۵۰ هزار پایی است و به دلیل توانایی آن در انجام مأموریتهای اطلاعاتی، نظارتی و شناسایی طولانیمدت (ISR) مورد تحسین قرار گرفته و میتواند به ۸ موشک AGM-۱۱۴ Hellfire مجهز شود.
هواپیماهای بدون سرنشین ریپر در طول عملیات ایالات متحده در خاورمیانه مرتباً استفاده میشود؛ جایی که به دلیل مانورهای خطرناک جتهای جنگنده روسی در کنار این پهپادها، در ماههای اخیر در مرکز توجه قرار گرفتهاند. این اتفاقات مقامات آمریکایی را که مدام از خلبانان مسکو به دلیل انجام مانورهای خطرناک و غیرحرفهای انتقاد میکنند، نگران کرده است. کارشناسان جنگی میگویند ممکن است این درگیریها تلاشهایی از سوی کرملین برای حمایت از ایران در هدف دیرینهاش، یعنی بیرونراندن نیروهای آمریکایی از منطقه باشد.
مهاجر۱۰ تنها یکی از نمونههایی است که در آن یکی از دشمنان آمریکا موفق شده یک پهپاد شبیه ریپر بسازد. ماه گذشته، کره شمالی در یک رژه نظامی در پیونگیانگ از همزاد کرهای امکیو-۹ خود رونمایی کرد که نشاندهنده تلاش کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی برای ارتقای وضعیت برنامه پهپادی کشورش است.
کرهشمالی همچنین تصاویری از پهپادی را منتشر کرد که شبیه به آرکیو-۴ گلوبال هاوک (RQ-۴ Global Hawk) ارتش آمریکا بود که بزرگتر از ریپر است و میتواند مأموریتهای طولانی ISR را انجام دهد.
جزئیات کمی درباره پهپاد تهاجمی جدید کره شمالی وجود دارد، اما این کشور در اواخر ژوئن فیلم ویدئویی منتشر کرد که نشان میدهد این پهپاد موشک نامشخصی را شلیک میکند. مانند مهاجر۱۰، پهپاد کرهای هنوز تجربه رزمی نداشته و اگرچه مشخص نیست که هر دو پهپاد از نظر عملیاتی تا چه اندازه به ریپر آمریکا شباهت دارند، اما احتمالاً هر دو فاقد ویژگیها و قابلیتهای یکسانی با ریپر باشند.
ون ون دیپن، یکی از مقامات سابق وزارت امور خارجه ایالات متحده در مقالهای در اوایل ماه آگوست نوشت: «اجماعی بین تحلیلگران خارجی وجود دارد که توانایی پهپادهای جدید کره شمالی به اندازه پهپادهای ایالات متحده نیست. با این وجود، پیونگیانگ به وضوح در تلاش است تا با رونمایی از پهپادهای مشابه، قدرت تکنولوژیکی خود را نشان دهد.
در گذشته، ایران و کره شمالی در زمینههای مختلف نظامی از جمله توسعه موشکهای دوربرد همکاری داشتهاند. این دو کشور همچنین از روسیه در جریان جنگ در اوکراین حمایت میکنند. کرملین به دنبال مهمات و تسلیحات از پیونگیانگ بوده است.
مقامات کاخ سفید تأکید کردهاند که تلاش مسکو برای کمکهای امنیتی از سوی کشورهایی مانند ایران و کره شمالی، نشانهای از استیصال ولادیمیر پوتین است.
دانش و توانایی فنی بالای مهندسان ایرانی در مهندسی معکوس، برخی از پیشرفتهترین فناوریهای نظامی جهان را به محصولات بومی با کیفیتی چشمگیر و مثال زدنی تبدیل کرده است.
اوایل سال ۱۳۹۰ بود که یک فروند پهپاد آر کیو ۱۷۰ آمریکایی در شرق کشور و در حوالی بردسکن به دام نیروی ایرانی افتاد. پهپادی که هنوز هم یکی از پیشرفتهترین و سریترین پهپادهای آمریکا است.
پهپادی که با نام مستعار «wraith» به معنای شبح شناخته میشود. این پهپاد سال ۲۰۰۷ به خدمت ارتش آمریکا درآمد و هنوز در خدمت و مشغول پرواز است.
طراح و سازنده این پهپاد کمپانی مشهور لاکهید مارتین است که ساخت جنگندههای مشهور اف ۲۲ و اف ۳۵ را در کارنامه دارد. این پهپاد از مرموزترین پرندههای ارتش آمریکا است که عملیاتهای جاسوسی را برای سیا به انجام میرساند و از این رو اطلاعات چندانی از قابلیتها و تواناییهایش منتشر نشده است.
پهپاد مدرن ایرانی که حاصل به دام انداختن پهپاد رادارگریز آمریکاست / عکساز معدود تصاویر منتشر شده از آر کیو ۱۷۰ در پایگاه هوایی اندرسن
مهندسان ایرانی اما در اقدامی شگرف و تحسینبرانگیز با رمزگشایی از فناوری این پهپاد و اتکای به توانایی بومی شاهد ۱۹۱ را ساختند که نمونه ۶۰ درصدی مهندسی معکوس شده پهپاد پنهانکار آر کیو ۱۷۰ آمریکایی است. شاهد پهپادی رزمی شناسایی با موتور جت است که با برد عملیاتی ۱۵۰۰ کیلومتر بیشینه وزن برخاستی برابر با ۵۰۰ کیلوگرم دارد.
شاهد ۱۹۱ با مداومت پروازی ۴ ساعت و نیم تا ارتفاع ۲۵ هزار پایی اوج میگیرد و اگر آرکیو ۱۷۰ را معیار بگیریم شاهد هم در رده پرندههای رادارگریز قرار دارد که شناساییاش برای رادارهای دشمن کار دشواری خواهد بود.
این دستاورد تنها یکی از بیشمار کارهای بزرگ مهندسان ایرانی در این عرصه است. از دیگر دستاوردهای این عرصه میتوان به پهپاد امید اشاره کرد که بسیار شبیه به پهپاد انتحاری «هاروپ» رژیم صهیونیستی است.
بر اساس گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، این پهپاد انتحاری آن گونه که از مشخصات ظاهری اش پیداست از از بالهای دلتا بهره برده و از یک موتور پیستونی به عنوان قوای پیشران ساخته شده است و بسیار به پهپاد هاروپ رژیم صهیونیستی شباهت دارد و از این جهت از سوی کاربران نظامینویس مجازی مورد توجه قرار گرفت.
هاروپ یک پهپاد انتحاری ساخت رژیم اشغالگر قدس است که کشورهایی مثل آلمان، مراکش، هند و جمهوری آذربایجان آن را از تل آویو خریداری کردهاند.
این محصولِ شرکت صنایع هوافضای اسرائیل جزو هواپیماهای بدون سرنشین ضدتشعشع و رادارگریز محسوب میشود، که میتواند به صورت خودکار امواج رادیویی را شناسایی کرده و با کوبیدن خود به هدف، آن را نابود کند.
هاروپ با ظرفیت ۶ ساعت پرواز مداوم و برد ۱۰۰۰ کیلومتری نه تنها قابل پرتاب از پرتابگرهای زمینی و دریایی را دارد، بلکه در صورت ضرورت میتواند با تغییر کاربری از هوا نیز پرتاب شود.
با توجه به ماجرای مهندسی معکوس پهپاد آر کیو ۱۷۰ آمریکایی چیزی که گمان میلیتاریستهای فضای مجازی را درباره تئوری مهندسی معکوس پهپاد جدید انتحاری ارتش از روی هاروپ اسرائیلی تقویت میکند، تجربه موفق نیروهای مسلح کشورمان در این زمینه است
ارسال نظر