نماینده ویژه ترامپ برای ایران کیست؛ ریچارد گرنل حامی تغییر رژیم در تهران است؟

رسانه‌های آمریکایی خبر داده‌اند که احتمالا دونالد ترامپ ریچارد گرنل، سفیر پیشین آمریکا در آلمان را به عنوان نماینده ویژه کاخ سفید در امور مرتبط با ایران انتخاب کند.

نماینده ویژه ترامپ برای ایران کیست؛  ریچارد گرنل حامی تغییر رژیم در تهران است؟

رسانه‌های آمریکایی خبر داده‌اند که احتمالا دونالد ترامپ ریچارد گرنل، سفیر پیشین آمریکا در آلمان را به عنوان نماینده ویژه کاخ سفید در امور مرتبط با ایران انتخاب کند.

نماینده ویژه ترامپ برای ایران کیست؛ ۱۰ نکته درباره ریچارد گرنل که حامی تغییر رژیم در تهران است

 گرنل که در دولت نخست ترامپ هم به عنوان سفیر به برلین رفت و هم به عنوان رئیس پیشین سرویس اطلاعاتی ایالات متحده فعالیت کرد یکی از سرسخت‌ترین سیاست‌مداران آمریکایی در قبال ایران است و معرفی او احتمالا امید کسانی را که به گفتگو میان تهران و واشنگتن در دولت جدید آمریکا دل‌بسته بودند بر باد خواهد داد.

اما مواضع او درباره ایران چه بوده است؟ در این گزارش ۱۰ نکته درباره دیدگاه‌های او در قبال تهران را مرور می‌کنیم.

۱- منتقد برجام

گرنل از منتقدان سرسخت توافق هسته‌ای ایران (برجام) بود. او در ژوئن ۲۰۱۸، در مصاحبه‌ای با رسانه‌های آلمانی، برجام را یک توافق «ضعیف» خواند که به گفته او، مانع از رفتارهای بی‌ثبات‌کننده ایران در منطقه نمی‌شود. او تأکید کرد که سیاست ایالات متحده خروج از برجام و اعمال فشار اقتصادی بر ایران است.

۲- فشار بر شرکت‌های اروپایی

گرنل در طول دوران سفارتش در آلمان، شرکت‌های آلمانی و اروپایی را به ترک بازار ایران ترغیب می‌کرد. او در توئیتی در ماه مه ۲۰۱۸ اعلام کرده بود: «شرکت‌هایی که در ایران فعالیت دارند، باید فوراً فعالیت خود را متوقف کنند یا با پیامدهای سنگین اقتصادی مواجه شوند.» او همچنین بارها در آن مدت از کشورهای اروپایی به دلیل لغو تحریم‌های ایران انتقاد کرده بود.

۳- مبارزه با نفوذ ایران

یکی از اهداف کلیدی گرنل مقابله با شبکه‌های مالی ایران در اروپا بود. در ژانویه ۲۰۱۹، او از دولت آلمان خواست تا دارایی‌های حزب‌الله لبنان در این کشور را مسدود کند. او حزب‌الله را بازوی نظامی و مالی ایران در منطقه توصیف کرد و خواستار محدودیت بیشتر علیه این گروه شد. او در دوران فعالیت خود به‌عنوان سفیر در آلمان، تلاش‌های زیادی برای قانع‌کردن کشورهای اروپایی جهت همسو شدن با سیاست‌های آمریکا علیه ایران انجام داد.

۴- انتقاد از سرکوب معترضان در ایران

گرنل در نوامبر ۲۰۱۹، زمانی که اعتراضات مردمی در ایران به دلیل افزایش قیمت بنزین شدت گرفت، از برخورد خشن دولت ایران با معترضان به‌شدت انتقاد کرد. او در توئیتی نوشت: «رژیم ایران به‌جای گوش دادن به خواسته‌های مردم، آن‌ها را سرکوب می‌کند. این رفتار غیرقابل قبول است.»

او همچنین در آن زمان گفته بود که آمریکا این امکان را دارد که با همراهی کشورهای اروپایی دسترسی به اینترنت را برای معترضان در داخل ایران فراهم سازد. اتفاقی که البته هرگز رخ نداد

۵ - مدافع خروج آمریکا از برجام

آقای گرنل یکی از حامیان اصلی خروج آمریکا از برجام بود و حتی پیش از این تصمیم ترامپ بارها تاکید کرده بود که واشینگتن باید از این توافق که به گفته او ناقص بوده خارج شود. گرنل پس از تصمیم ترامپ و خروج رسمی آمریکا هم ضمن تقدیر از رئیس جمهور آمریکا آن‌را اقدامی ضروری برای جلوگیری از گسترش نفوذ ایران در منطقه و همچنین تضمین امنیت منطقه‌ای دانسته بود.

۶- حمایت از کشتن قاسم سلیمانی

پس از ترور قاسم سلیمانی، فرمانده وقت نیروی قدس سپاه در ژانویه ۲۰۲۰، گرنل آن اقدام را تصمیمی شجاعانه و ضروری برای متوقف کردن فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده ایران در منطقه توصیف کرد. او گفت که سلیمانی مسئول بسیاری از اقدامات تروریستی بوده و حذف او پیام روشنی به رژیم ایران ارسال می‌کند.

۷- گفتگو با ایران فقط با زبان زور

گرنل با گفتگو با جمهوری اسلامی مخالف بوده و همواره تاکید کرده رژیم ایران تنها زبان فشار و زور و قدرت را می‌فهمد. او تلاش‌های دیپلماتیک بدون اعمال فشار اقتصادی و سیاسی را بی‌نتیجه دانسته است.

با این حال او مخالف صد در صد مذاکره با تهران نیست و معتقد است در صورتی که به ایران فشار وارد شود، می‌توان با رهبران ایران مذاکره کرد.

۸ - اعمال فشار بر ایران اما نه از طریق حمله نظامی مستقیم

با وجود اینکه گرنل از اعمال فشار با استفاده از ابزارهای نظامی بر ایران حمایت کرده اما به صورت مستقیم از ایده حمله نظامی به تهران صحبت نکرده است. او معتقد است که باید از ابزارهای نظامی برای اعمال فشار به ایران استفاده کرد تا جمهوری اسلامی را تسلیم کرد. حال این تسلیم یا می‌تواند به میز مذاکره بینجامد و یا به سقوط جمهوری اسلامی بینجامد.

او البته در عین حال از اقدام نظامی محدود برای جلوگیری از توسعه برنامه هسته‌ای ایران حمایت کرده و آن‌را به عنوان بخشی از یک استراتژی جامع برای مهار ایران ضروری دانسته است.

۹- طرفدار تغییر رژیم در ایران

گرنل بارها تاکید کرده که مشکلی با مردم ایران ندارد و به باور او ایرانیان شایسته داشتن حکومتی بهتر و دموکراتیک هستند. به همین دلیل او از ایده تغییر رژیم در ایران دفاع می‌کند و معتقد است باید جامعه بین‌المللی از تلاش‌ها در مسیر تغییر حکومت جمهوری اسلامی حمایت کند.

۱۰- انتقاد از مواضع ایران در جنگ اسرائیل و حماس

پس از حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ریچارد گرنل بارها در طول مصاحبه‌ها و اظهار نظرهای خود به شدت از آنچه نقش ایران در حمله حماس به اسرائیل نامیده انتقاد کرده است. او در نوامبر ۲۰۲۳ در گفتگویی با شبکه فاکس نیوز ایران را به ارائه حمایت مالی و نظامی به حماس متهم کرد و خواستار پاسخ قاطع جامعه بین‌المللی به این اقدامات شد.

او همچنین بارها از دولت بایدن به خاطر آنچه او رفع تحریم‌های ایران خوانده انتقاد و تاکید کرده که همان پول‌ها راهی گروه‌هایی چون حماس و حزب‌الله شده‌اند تا با اسرائیل بجنگند.

گرنل همچنین از افزایش تحریم‌ها علیه ایران دفاع کرده است.

 

منبع: سایت دیده بان ایران

دیگر رسانه ها

کدخبر: 162264

ارسال نظر