حواشی ماجرای واردات داماد و ازدواج بینالمللی
چند روزی است که بحث ازدواج بینالمللی نقل محافل مجازی و حضوری شده است.
شنبه شب بود که خبری از طریق شبکههای اجتماعی بین مردم دست به دست شد. طبق این خبر: «امیرحسین بانکیپور نماینده اصفهان در مجلس گفته بود: دختران مجرد با توجه به کمبود پسر مجرد در کشور با مسلمانان و شیعیان علاقهمند به ایران ازدواج کنند؛ از این طریق نه تنها توسعه فرهنگی اتفاق افتاده است و ارتباطات بینالمللی تقویت میشود، بلکه این نسبیت به هم ریخته در کشور نیز بر طرف میشود.
این جز چیزهایی است که ملاحظات جدی درباره آن وجود دارد؛ دو نفر از دو فرهنگ مختلف باید با روحیات هم کامل آشنا شوند، و بررسی شود که تا چه حد پذیرای فرهنگ هم هستند، اما بعضاً افرادی که به عشق ایران و اسلام در کشور و از ملیتهای آمریکایی، اروپایی، و آفریقایی و آسیایی هستند آنقدر عاشق یادگیری اسلام و دین و تشیع هستند که حتی بعضاً جایگاه ویژه خود در کشورهای مبدا را هم ترک کرده و به ایران آمدهاند. در این افراد آنچنان تعلق اعتقادی بالا است که مسئله فرهنگ را تحتالشعاع خود قرار میدهد
رسیدن به بلوغ عقلی زمان زیادی نمیبرد، اگر یک دختر ۱۶ ساله خود و خانواده اش مصمم به ازدواج او باشند، با یک برنامه ریزی یک ساله میتواند به بلوغ عقلی قابل قبول دست یابد.»
این سخن با واکنشهای فراوانی در فضای علنی مجلس، مصاحبههای حضوری و فضای مجازی همراه شد.
جلسه علنی روز یکشنبه ۲۰ خردادماه
- علیرضا منادیسفیدان، نماینده مردم تبریز در واکنش به اظهارات نماینده اصفهان و رئیس کمیسیون مشترک طرح حمایت از خانواده و جوانی جمعیت گفته: این نماینده باید از ملت بزرگ ایران عذرخواهی کند.
- فاطمه قاسمپور نماینده تهران، در تذکر شفاهی خواهان عذرخواهی امیرحسین بانکیپور شد.
- غنی نظری نماینده خلخال و معینالدین سعیدی، نماینده چابهار نیز در تذکر شفاهی خواهان عذرخواهی امیرحسین بانکیپور شدند.
- نماینده چابهار به نماینده اصفهان: کسی که یک جو غیرت ایرانی داشته باشد نمیتواند چنین پیشنهادی بدهد، مگر میشود بانوان این سرزمین بروند با اتباع بیگانه ازدواج کنند. ما چه کاره هستیم که برای ازدواج بانوان ایرانی تصمیم بگیریم. کاش نماینده پیشنهاد دهنده این اظهارنظر خود را اصلاح کنند و در برابر ملت بزرگ ایران عذرخواهی کند.
- شیوا قاسمیپور، عضو فراکسیون زنان مجلس: صحبت بانکی پور در مورد ازدواج دختران ایرانی با مسلمانان دیگر کشورها به دلیل کمبود پسر مجرد، هیجانی و بدون منطق و عقلانیت بود.
نشست خبری روز یکشنبه
-سارا فلاحی عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی نیز در مصاحبه روز یکشنبه خود گفت: ما معتقد هستیم نمایندگان مردم با اقشار دیگر متفاوت هستند و اگر نظری اعلام میکنند باید پشت آن کار دقیق کارشناسی و علمی وجود داشته باشد. نباید اظهارنظری شود که التهابات حاکم بر جامعه را افزایش دهد. آن هم در مورد جامعه نجیب بانوان که به انحای مختلف مورد ظلمهایی قرار گرفتهاند. نمایندگان باید با رفتار و بیان خود کمک کنند تا زنان جامعه بدانند مجلس پشت حقوق آنها ایستاده است و در راستای حقوقی که دین اسلام برای آنها تبیین کرده است، تلاش میکنند.
- زهره سادات لاجوردی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در خصوص موضوع مذکور گفت: مجلس برای تشویق به فرزندآوری و جوانی جمعیت قوانین خوبی را به تصویب رسانده و حیف است با چنین نظراتی این تصویبها به حاشیه برود و از محسناتی که در نظر گرفته شده، غافل شویم.
-سمیه رفیعی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز درباره اظهار نظر بانکی پور عنوان کرد: تمام زنان مجلس امروز یک صدا با این موضوع مخالفت کردند. در مجلس تلاش کردیم هیجانی و غیر منطقی به موضوعات ورود نکنیم اما گاهی شاهد هستیم که این تلاش با برخی اظهارات سطحی و نسخه پیچیدنهای شخصی تحت شعاع قرار میگیرد.خواهش ما از رسانهها این است که نظر یک نفر را به کلیت مجلس تعمیم ندهند.
-فاطمه قاسمی پور رئیس فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی نیز در ادامه این نشست خبری، گفت: امروز فراکسیون زنان یکصدا نسبت به مسئلهای که از سوی یکی از نمایندگان درباره ازدواج بانوان ایرانی با اتباع بیگانه مطرح شده بود، اعلام موضع کرده است باید تأکید کنیم توصیه آقای بانکی پور نظر کل مجلس نیست.
واکنشها در فضای مجازی
- رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران درباره ازدواج بینالمللی گفت: موضوع ازدواج یک مسئله خصوصی است، ازدواج یک موضوع دستوری نیست. یک نفر باید جلوی این فرد را بگیرد که چنین تفکرات غیرکارشناسی را به صراحت اعلام میکند. خودشان خوب میدانند همین قانونی که آقای بانکیپور در مجلس پیگیر بودند و به سرانجام رسید زمینه افزایش ازدواج را فراهم نمیکند، چراکه مشکل جای دیگر است. مشکل آن جایی است که آقایان نمیتوانند امنیت سرمایهگذاری ایجاد کنند، مشکل در جایی است که سرمایه اجتماعی در کشور پایین آمده است. مشکل آن جایی است که بر اساس آمار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از ۲۴ میلیون خانوار، حدود ۹ میلیون و ۴۰۰ هزار خانواده فقیر هستند، مشکل از این موارد است که ازدواج صورت نمیگیرد در غیر این صورت کدام جوانی است که نخواهد ازدواج کند؟
-دکتر مهدیه شادمانی هیأت علمی دانشگاه و پژوهشگر حوزه زنان نیز در صفحه خود نوشت: بارها گفتیم که راه حل مشکل ازدواج، برگزاری دورههای مشاوره تخصصی و ْموزش مهارتهای زندگی است. نه این نظریههایی که مشخص نیست بر اساس کدام عقلانیت صادر شده است. تا دیروز قرار بود دختر چینی وارد کنیم، حالا قرار است بدون توجه به کرامت انسانی دخترها صادر بشود؟ واقعاً چه بگویم که اندکی شناخت و درک از واقعیات جامعه و تصمیمگیری منطبق بر عقلانیت در زمینه ازدواج در برخی از مسئولین نیست.
- محمد ابطحی فعال سیاسی هم در توییتی نوشت: بیشترین چیزی که دختران ایران نیاز دارند، دخالت نکردن کسی در زندگی شخصی آنان است. دختر کالای صادراتی نیست که کسی تصمیم بگیرد آن را به عقد کشورهای مسلمان درآورد.
نکته قابل ذکر آنکه بانکی پور در جلسه علنی یکشنبه مجلس زیر بار معذرتخواهی نرفت و ادعا کرد که سخنانش تقطیع شده بود و گفت:
-از نمایندگان انتظار دارم هر وقت در یک پیامک یا فضای مجازی اظهار نظری میشود، ابتدا صحبت را کامل بشنوند و بعد قضاوت کنند.
-اظهار نظر مردم در مورد ازدواج زنان در یک محیط آکادمیک و علمی بود؛ تأکید داشتم این بحث رسانهای نیست و مربوط به صاحب نظران است.
-بر اساس سرشماری سال ۹۵ تعداد دختران و پسران مجرد آماده ازدواج کشور همتراز است.
-در آن سخنرانی تذکر دادم که گروه سنی بانوان بالای ۳۰ سال بر اساس سرشماری سال ۹۵ یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر است و ۷۰۰ هزار نفر خانم هم یا جدا شدند یا همسرشان را از دست دادند.
-فرهنگ غلطی که حتماً دختران با پسران بزرگتر از خودشان ازدواج کنند، به دخترانمان ضربه وارد میکند.
-به فرزندان برخی خانمها که با اندیشمندان خارج از کشور ازدواج کرده بودند، شناسنامه ایرانی ندادند.
-به نوبه خودم از بانوانی که به علت تقطیع صحبتهایم آزرده شدند، از طرف آن رسانهها عذرخواهی میکنم ولی معتقدم صورت مسئلهها را نباید پاک کرد.
همین سخنان باعث واکنشهای تندتری به او شد از جمله:
صبح دوشنبه
محمودوند، عضو کمیسیون امنیت ملی نیز صبح دوشنبه در مصاحبهای گفت: متأسفانه یکی از همکاران ما یک مطالبی را در خصوص بحث دختران مجرد بیان کردند که جمع همکاران خصوصاً خواهران بزرگوار اعتراضی به این آقا داشتند این نوع مسائل در رفتار و زبان یک مسئول رسمی پذیرفتنی نیست. خب خیلی ساده است، امروز ما چقدر داریم هزینه میکنیم در داخل کشور و کشورهای پیرامونی برای امنیت ملتمان؟! با ندانم کاری مسئولینی که نه تعهد دارند، نه تخصص دارند، نه وجدان کاری دارند یک مسائلی را مطرح میکنند که این هزینههای امنیتی ما حداقل دو برابر میشود./ مهر
ارسال نظر