پیام مهم سفرهای اخیر امیرعبداللهیان به غربی‌ها

وزیر امور خارجه کشورمان هفته گذشته برای اولین بار در مقام وزیر خارجه به کشور‌های حوزه خلیج فارس سفر کرد.

پیام مهم سفرهای اخیر امیرعبداللهیان به غربی‌ها

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران هفته گذشته به مسقط رفت و با «فهد بن محمود آل سعید» معاون سلطان عمان دیدار و گفت‌وگو کرد.

بیشتر بخوانید: وزیر خارجه: توافق ۲۵ساله با چین عملیاتی شد

وزیر امور خارجه در این دیدار آخرین تحولات روابط دو کشور و موضوعات مهم منطقه را مورد گفت‌وگو و تبادل نظر قرار داد. رئیس دستگاه دیپلماسی با اشاره به روابط تاریخی، مستمر و راهبردی دو کشور جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان، از نقش مهم سلطان قابوس پادشاه فقید عمان در شکل گیری روابط دو کشور یاد و بر ادامه مناسبات تهران و مسقط در دوره سلطان هیثم تأکید کرد.

این اولین سفر امیر عبداللهیان در مقام وزیر خارجه به کشور‌های حوزه خلیج فارس است که در راستای سیاست دولت سیزدهم یعنی افزایش و گسترش تعامل با همسایگان است.

وزیر خارجه در دیداری دیگر با بدر بن حمد البوسعیدی وزیر امور خارجه سلطنت عمان در خصوص موضوعات مورد علاقه دو کشور به گفت‌وگو و تبادل نظر پرداخت. به گفته امیرعبداللهیان، روابط مردمی و فرهنگی ایران و عمان ریشه در تاریخ دارد و دو کشور توانسته‌اند بنای همکاری‌های ریشه دار و مستحکمی را پی ریزی کنند.

عمان در طول چهل و سه سال گذشته از عمر انقلاب اسلامی، همواره روابط خوبی با ایران داشته و در وقایع مختلف بین ایران و کشور‌های غربی به عنوان میانجی عمل کرده است.

در انتهای این دیدار رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با ابراز خرسندی از روند گسترش همکاری‌های تجاری فی‌مابین با عمان، ابراز امیدواری کرد همکاری‌های تجاری و اقتصادی کشور‌های منطقه با یکدیگر می‌تواند الگویی برای پایداری صلح و امنیت منطقه قلمداد شد. بدر بن حمد البوسعیدی وزیر امور خارجه عمان نیز با اشاره به ظرفیت‌ها و توانمندی‌های اقتصادی و منابع انسانی ایران، بر ارتقا همکاری‌های دو جانبه و بهره گیری از ظرفیت‌های اقتصادی منطقه تاکید کرد.

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان بعد از عمان را به مقصد قطر ترک کرد. وزیر امور خارجه ایران در بدو ورود به دوحه تاکید کرد، سفر منطقه ای دو روزه من به عمان و قطر در راستای تقویت و تحکیم سیاست همسایگی دولت سیزدهم است. او در این سفر با مقامات قطری دیدار و درباره آخرین زمینه‌های همکاری و تحولات منطقه دیدار و گفت‌وگو کرد.

امیرعبداللهیان  گفت که ما دوستانمان در منطقه را حتماً در جریان مذاکرات وین قرار می‌دهیم، آن‌ها به عنوان همسایه ما از این حق برخوردارند. برخی از طرف‌ها در مذاکرات وین تلاش می‌کنند با انتقال نادرست مطالب به بعضی همسایگان ما موجبات نگرانی آن‌ها را فراهم کنند. راه حل برخی بحران‌ها در منطقه صرفاً تمرکز بر راه حل سیاسی است و ما نباید از مسیر زور و نظامی‌گری و هژمونیک مشکلات را حل کنیم. چراکه ما به عنوان یک کشور بزرگ در منطقه همواره نقش اساسی، محوری و سازنده داشته و طرف خوب تحولات در منطقه بودیم. این بخش دیگری از سخنان وزیر خارجه در سفر به دوحه است.

میر گلوی بیات کارشناس مسائل منطقه در همین زمینه می گوید ایران در راستای شخصیت بخشی به همسایگان خود تلاش کرده پرونده‌های مختلف را به همسایگان خود واگذار کند مانند این که عراق به عنوان مرکزی برای حل پرونده اختلافات بین ایران و عربستان انتخاب شده است و این احتمال وجود دارد که در همین چارچوب پرونده مهمی به عمان واگذار شود که شاید بتوان در این زمینه به پرونده یمن اشاره کرد.

حسن هانی‌زاده کارشناس مسائل منطقه هم می گوید: عمان یکی از کشورهایی است که در چهار دهه گذشته، همواره روابطش را با تهران در سطح قابل قبولی حفظ کرده است. علیرغم اینکه پادشاهی عمان جزء شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس است و به شدت از سوی عربستان، بحرین و امارات برای تقابل با ایران در فشار بوده و هست، ولی همواره سعی کرده که سیاست معقولی در رابطه با ایران داشته باشد و این سیاست هم در زمان پادشاه سابق سلطان قابوس و هم در زمان پادشاه فعلی عمان دنبال شده است.

این کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه پادشاهی عمان در حل مناقشات منطقه‌ای و ایجاد سازوکارهای قابل قبول برای پیشبرد برجام نقش موثری داشته است،  گفت:  نقش پادشاهی عمان در ارتباط بین ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس، ایران و اتحادیه اروپا، و حتی ایران و آمریکا بسیار پررنگ بود تا جایی که در برخی مذاکراتی که بین ایران و آمریکا به صورت غیرمستقیم شکل گرفت، نقش واسطه را به خوبی ایفا کرد. میانجی‌گری این پادشاهی در روابط ایران و اروپا کاملاً آشکار است و به همین دلیل سفرهای مقامات دو کشور به پایتخت‌های یکدیگر می‌تواند در گسترش مناسبات و حتی پیشبرد مذاکرات بین ایران و کشورهای ۱+۴ در وین موثر باشد.  محوری‌ترین رویکرد سیاست خارجی پادشاهی عمان این است که همکاری تنگاتنگی بین دو سوی ساحل خلیج فارس یعنی ایران و ۶ کشور حوزه خلیج فارس ایجاد و تنش‌ها را از منطقه دور کند.

این کارشناس مسائل منطقه گفت: پادشاهی عمان یکی از محوری ترین کشورهای کریدور شمال-جنوب هم تلقی می‌شود و با توجه به توافق نامه‌هایی که برای سوآپ گازی و همچنین انتقال انرژی آسیای میانه به خلیج فارس و دریاهای آزاد امضا شده، مسقط می‌تواند نقش واسطه را در این حوزه ایفا کند و از این جهت می توان سفر امیرعبداللهیان به پادشاهی عمان را در راستای تقویت کریدور شمال به جنوب ارزیابی کرد.

علی‌اصغر خانی رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و قطر مجلس شورای اسلامی هم درباره اهمیت سفر امیرعبداللهیان به قطر، گفت: این سفر بیانگر سطح خوب روابط میان تهران و دوحه است که می‌تواند اثر مثبتی بر همکاری‌های دوجانبه داشته باشد، در زمان‌های مختلف گاهی فراز و نشیب‌هایی در منطقه رخ داده، اما ارتباط دولت و مردم ایران و قطر عمیق و مستمر بوده که امری قابل تامل است.

 رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و قطر مجلس با بیان اینکه سفر امیرعبداللهیان به قطر سبب ایجاد گشایش‌های جدیدی در جهت افزایش سطح ارتباطات عمیق‌تر در بخش‌های اقتصادی، بازرگانی و سیاسی می‌شود، گفت: این موضوع بیانگر اهمیت دادن  ایران به توسعه روابط با همسایگان است. در همه دولت‌های جمهوری اسلامی موضوع برقراری ارتباط خوب و نزدیک با همسایگان اهمیت داشته و این امر در دولت سیزدهم به عنوان یکی از سیاست‌های محوری در عرصه بین الملل مطرح شده، بدون شک می‌توان اذعان کرد این سفر موجب تقویت ثبات و امنیت در منطقه است.

دیگر رسانه ها

کدخبر: 6686

ارسال نظر