ماجرای توقیف فیلمی با بازی ریحانه پارسا چیست؟
سازمان سینمایی در اقدامی نامعمول از بازبینی مجدد فیلم سینمایی «هاوایی» در حین اکران عمومی این فیلم خبر داد.
سازمان سینمایی در اقدامی نامعمول از بازبینی مجدد فیلم سینمایی «هاوایی» در حین اکران عمومی این فیلم خبر داد.
به گزارش فرارو، فیلم سینمایی «هاوایی» به کارگردانی بهمن گودرزی با نام قبلی «رقصنده» تازهترین فیلم کمدی امسال سینماهای کشور است که اکران عمومی آن از دو هفته پیش آغاز شد و خیلی زود توانست در جدول فروش هفتگی، با پشت سر گذاشتن «هتل» و «ویلای ساحلی» صدرنشین شود.
هر چند کیفیت این فیلم از منظر کمدی و سینمایی با انتقاداتی همراه بود، اما بهواسطه حضور امین حیایی و امیر جعفری در ویترین فیلم، شاهد استقبال خوبی از آن بودیم و فیلم در همین بازه زمانی کوتاه توانست فروش خود را از مرز ۲۱ میلیارد تومان فراتر ببرد.
حالا با اطلاعیه رسمی وزارت ارشاد، اعلام شده است که پس از «بازبینی مجدد» قرار است اصلاحات تازهای به این فیلم اعمال شود.
جالب اینکه این خبر در روزی منتشر شد که این نقش قول از کارگردانش در فضای مجازی درحال انتشار بود: «دوستان در اداره نظارت و ارزشیابی به خصوص آقای روحالله سهرابی برای نمایش این اثر با ما همکاری خوبی داشتند. هر فیلم برای نمایش با ممیزیهایی مواجه میشود و هاوایی نیز از این قاعده مستثنی نبود. برخی مواقع این ممیزیها به اثر لطمه وارد میکند، اما از آنجا که آقای سهرابی خودشان هم فیلمساز هستند در مورد ممیزیها با ما گفتگو کردند و اصلاحات لازم به شکلی صورت گرفت که لطمهای به کلیت اثر وارد نشود.»
وزیر دستور بازبینی مجدد «هاوایی» را داد
امروز سازمان سینمایی در اطلاعیهای رسمی اعلام کرد: «فیلم هاوایی در سال ۱۳۹۷ تولید شده و در سال ۱۴۰۲ با اصلاحات بسیاری به روی پرده رفته است. بنابر تاکید وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص توجه به دغدغه دلسوزانه عرصه فرهنگ و هنر، فیلم سینمایی هاوایی مجددا مورد بازبینی قرار گرفته و موارد دیگری که موجب ایجاد حساسیت یا نگرانی در مخاطبان شده از فیلم حذف و یا تغییر پیدا کرده است. بدین منظور اکران این فیلم پس از نظارت مجدد با اصلاحات انجام شده، بهنمایش گذاشته خواهد شد.»
در این اطلاعیه آمده است: «فیلم هاوایی با ایده مرکزی ضد مهاجرت و هشدار به افرادی که بدون مطالعه، شناخت کافی و درست، مسیر مهاجرت یا پناهندگی را در پیش میگیرند، تولید شده و با زبان طنز به مسائل و مشکلات پیشروی این افراد پرداخته است. با این وجود به دلیل مهاجرت یکی از بازیگران زن این فیلم و وجود برخی لحظههای نه چندان مناسب در بخشهایی از آن، این اثر چند سالی امکان اکران نداشته است تا اینکه با انجام اصلاحات بسیار و با رویکرد هشدار به جامعه هدف که سودای مهاجرت دارند و البته با نگاه مساعدت سرمایهگذار فیلم که دچار مشکلات مالی شده بود، روانه پرده شد.»
سازمان سینمایی همچنین تأکید کرده است: «برخی از نماهای فیلم مذکور که در فضای مجازی منتشر در حال بازنشر است، جزو اصلاحات فیلم قبل از اکران به شمار رفته و بدون اجازه اداره نظارت سازمان سینمایی منتشر شده است و قطعا طبق قانون با عوامل انتشار برخورد قانونی خواهد شد.»
در این اطلاعیه اشاره مستقیمی به موارد «حساسیتزا» در فیلم نشده، اما برخی شنیدههای غیررسمی حکایت از تأثیر حضور ریحانه پارسا بر حواشی این فیلم دارد. به نظر میرسد بخشی از ممیزی مدنظر ارشاد هم مربوط به سکانسهای نقشآفرینی این بازیگر باشد و باید دید این فیلم در ادامه اکران عمومی خود، دچار چه حذفیاتی خواهد شد
مرتضی شایسته تهیه کننده فیلم سینمایی «هاوایی» در گفت و گویی با برنامه «بسته پیشنهادی» درباره وضعیت این فیلم و اینکه اکران است یا توقیف در توضیحاتی بیان کرد: این فیلم در اکران با اقبال خوبی هم مواجه شد از برخی گله دارم و پیگیری می کنم ولی درباره فیلم بگویم که روند آن خیلی مثبت است. فیلم را به هیچ وجه پایین نیاوردند چون برخی گفتند فیلم پایین کشیده شده است تا اصلاح شود اما اینگونه نبود.
شایسته اضافه کرد: از آقایان محمد خراعی، روح الله سهرابی و حبیب ایل بیگی مسئولان سینمایی ممنونم که پای فیلم ایستادند، اصلاحاتی دادند که انجام شد و دوباره فیلم را اکران کردیم.
وی درباره کم و کیف اصلاحات فیلم عنوان کرد: اصلاحات وارد شده به فیلم خیلی جزیی بود که بلافاصله هم در سراسر ایران انجام شد و اکران ادامه پیدا کرد. درواقع فیلم از دور اکران خارج نشد.
شایسته تصریح کرد: فیلم محصول سال ۹۸ است و امسال اکران شد، اصلاحات هم چند کلمه بود که هیچ گونه تاثیری بر ساختار فیلم نداشت.
این تهیه کننده اظهار کرد: مسئولان سینمایی کمک کردند و فیلم اکران شد وگرنه هنوز هم بعد از این چند سال منتظر می ماند. داستان فیلم درباره خروج از کشور است که به طنز کشیده شده است و بسیار هم اموزنده است.
فیلمهایی که حین اکران ممیزی شدند
ماجرای اکران عمومی یک فیلم و واکنش رسمی وزارت ارشاد به اعتراضات نسبت به آن البته ماجرایی مسبوق به سابقه است و حتی بودهاند فیلمهایی که بعد از نصف روز اکران عمومی، از سوی سازمان سینمایی با حکم توقیف مواجه شدند!
فیلم پرحاشیه «برزخیها» را میتوان یکی از معروفترین نمونهها از این دست دانست که بعد از آغاز اکران عمومی از سوی برخی گروههای تندرو با اعتراض مواجه شد و ناگزیر نه فقط اولین حکم توقیف پس از انقلاب را دریافت کرد که عوامل اصلیاش هم ممنوعالکار شدند.
فیلمهای دیگری همچون «آدم برفی»، «تحفه هند»، «مارمولک»، «نقاب» و «خانه پدری» هم از فیلمهایی هستند که در طول سالهای بعد، با سرنوشتی مشابه مواجه شدند و مدتی بعد از آغاز اکران عمومی، حاشیهها دامنگیر آنها شد و اکرانشان نا تمام ماند.
از دیگر فیلمهای شاخصی که همین شرایط را بهصورت جدیترتجربه کرد فیلم «رستاخیز» به کارگردانی احمدرضا درویش بود که در همان روز آغاز اکران عمومی آن، برخی گروههای تندرو اقدام به تجمع در برابر سینماهای نمایشدهنده کردند و اینگونه، در کمتر از نصف روز، فیلم از پردهها پایین کشیده شد و تا همین امروز همچنان در محاق توقیف باقی مانده است.
البته هنوز مشخص نیست که «هاوایی» چه سرنوشتی پیدا میکند، اما تا اینجا، از منظر واکنش ارشاد برای ممیزی مجدد آن در واکنش به آنچه «حساسیت» توصیف شده، سرنوشتی مشابه با همین آثار داشته است.
ارسال نظر