شدیدتر شدن فیلترینگ در ایران همزمان با لبخند رضایت وزیر ارتباطات
کاربران از کندی شدید اینترنت بینالملل میگویند و وزیر ارتباطات این اظهارات را «رد» میکند و لبخندزنان میگوید که «سرعت اینترنت خوب است و مشکلی ندارد.»
کیفیت اینترنت ایران با گذشت بیش از ۱۰۰ روز از ناآرامیهای اخیر بدتر و بدتر شده است.
قطع کامل اینترنت در زمان برگزاری کنکور آخرین راهکاری است که گویا به ذهن برگزارکنندگان کنکور رسیده است. فارغ از اینکه از دیروز با انتشار این خبر، اظهارنظرها و تکذیبیههایی نیز توسط مسوولان دولتی صورت گرفته، اما هیچ چیز «صورت مساله» را پاک نمیکند.
کیفیت اینترنت ایران با گذشت بیش از ۱۰۰ روز از ناآرامیهای اخیر بدتر و بدتر شده است. کاربران از کندی شدید اینترنت بینالملل میگویند و وزیر ارتباطات این اظهارات را «رد» میکند و لبخندزنان میگوید که «سرعت اینترنت خوب است و مشکلی ندارد.» کاربران برای عبور از فیلترینگ شدید دست به استفاده از انواع ویپیانها و فیلترشکنها میزنند و امنیت خود و اطلاعات موجود در دستگاه خود را به خطر میاندازند. اما گزارش شده که سطح فیلترینگ به قدری شدید است که قدرتمندترین فیلترشکنها نیز امکان عبور از این وضعیت را ندارند. دست آخر، سرعت داده و ستانده اطلاعات آنقدر پایین آمده که کاربران را خشمگین و عصبانی کرده است.
در حالی که به تازگی، پیج اینستاگرامی رییس دولت، «تیک آبی» گرفته، بیش از چهار ماه است که پلتفرمهای اینستاگرام و واتسآپ فیلتر هستند. در این بازه اینترنت ایران به دورانی وارد شده که کُندی و قطعی اینترنت جزو ویژگیهای آن است. رویدادی که به باور تحلیلگران اقتصادی اثرات منفی جبرانناپذیری به اقتصاد کشور وارد کرده است. طبق آخرین دادههای موجود، منحنی فروش فعالان حوزه تجارت الکترونیک بین ۲۰ تا ۵۰ درصدی نزولی بوده است. البته فروش در حوزه تجارت اجتماعی تجربه متفاوتتری را نشان میدهد. این حوزه کشور با افت صد درصدی روبهرو بوده است؛ در کنار سقوط تجارتهایی که بر بستر اینترنت بودند، دادههای خردهفروشیهای آنلاین نیز نگرانکننده است. برخی فعالان این حوزه خبر از افتی حدود ۴۵ درصدی در کسب و کارهای خود میدهند. در این میان منحنی دادههای کسب و کارهای بزرگ آنلاین نیز نشان میدهد، حدود ۳۰ درصد فروش آنها کاهش یافته است.
به باور کارشناسان این دادهها صرفا «اثرات آشکار» تصمیمات اخیر حاکمیتی در حوزه اینترنت است. به باور آنها آسیب ۴۰۰ هزار تا ۷۰۰ هزار نفر از افراد جامعه فقط «نوک کوه یخ» اثرات مخرب سیاست کنونی است. اما اثرات پنهان آن چیست؟ به اعتقاد فعالان اقتصادی و کارشناسان آیتی، افزایش ناامیدی، سقوط سرمایه اجتماعی، تحمیل هزینههای هنگفت به واسطه خرید فیلترشکن، هدر رفت زمان، مهاجرت گسترده فنی و دست آخر اعتراضات اجتماعی و سیاسی مهمترین اثرات پنهان این سیاست است. اثراتی که با طبقاتی شدن اینترنت به باور برخی کارشناسان تشدید خواهد شد. بر همین اساس به سیاستگذاران توصیه میکنند به جای نادیده گرفتن این اثرات به آنها بنگرند و بیندیشند . «اعتماد» در راستای بررسی اثرات مخرب قطعی اینترنت بر کشور با برخی فعالان اقتصادی و آیتی گفتوگو کرده است.
از زمان تلف شده تا ناامیدی
یکی از آثار پنهان قطعی اینترنت از نگاه کارشناسان زمانی است که مردم برای انجام امور معمولی باید صرف کنند. اما بخشی از آن نیز زمانی است که برای انجام امور خاص باید صرف کنند. از جمله زمانی که برای وصل شدن به فیلترشکنهای مختلف صرف میکنند. زمانی که ناشی از کندی ممتد اینترنت است، ولی هیچگاه دیده و محاسبه نشده است.
رضا قربانی، رییس کمیسیون خدمات فناوری اطلاعات سازمان نظام فنی رایانهای استان تهران در این باره میگوید: به دنبال شکلگیری فضای کنونی صرفا کسب و کارهایی که بر بستر اینترنت بودند و آنهایی که در این بستر نبودند ولی از آن استفاده میکردند، آسیب ندیدند، بلکه بخش پنهانی از جامعه نیز آسیب دیدند. مردم زمان زیادی را از دست دادهاند تا بتوانند از اینترنت استفاده کنند . گذشته از اینکه هزینههای قابل توجهی را نیز بابت خرید فیلترشکنها پرداخت کردند و میکنند. ولی متاسفانه سیاستگذار برای زمان و پولی که مردم هزینه میکنند، اهمیتی قائل نیست. او ادامه میدهد: اثر مخرب جدی این سیاست شکلگیری موج ناامیدی در کشور است. ناامیدی که مهاجرت را دامن زده است.
این موضوع را شهاب جوانمردی، نایبرییس کمیسیون اقتصاد نوعآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران نیز تایید میکند. او معتقد است، یک جنبه از آثار مخرب قطعی ممتد اینترنت کاهش فروش حوزه تجارت الکترونیک و تجارت اجتماعی است. جنبه پنهان این شرایط، همان ناامیدی در بین افراد جامعه است که ما نمیتوانیم در مورد آن آمار روشنی بدهیم.
او ادامه میدهد: یکی از آثار ناامیدی که فضای اقتصادی و اجتماعی جامعه را تحت تاثیر قرار داده، رشد مهاجرت است. ما امروز شاهد رشد مهاجرت بلاگرها و برنامهنویسها هستیم. خروجی این مهاجرت هم هک شدنهای جسته و گریخته سازمانها و نهادهای مختلف در این اواخر است. وقتی نیروهای فنی از کشور خارج شوند، این اتفاقات طبیعی است و رخنههای امنیتی تشدید میشود.
او ادامه میدهد: این رویداد بیشک در ماههای آتی از یک پدیده اقتصادی به یک پدیده اجتماعی بدل میشود که اثرات مخرب جدیتری خواهد داشت.
به گفته جوانمردی در حال حاضر بر مبنای تخمینهای مختلف بین 400 هزار تا 700 هزار نفر بر بستر شبکههای اجتماعی کار میکنند. گروه عظیمی که همگی دچار مشکل شدهاند. او معتقد است اگر امروز مشکلات برطرف نشود، بیشک فردا فضا پیچیدهتر خواهد شد.
سقوط سرمایهگذاری
بر اساس قوانین بالادستی قرار بود، اقتصاد فناوری، سیاستهای مخرب اقتصادی و بینالمللی چهار دهه اخیر دولتهای مختلف را جبران کند. اما شرایط کنونی با برهم زدن نظم اقتصاد فناوری، عملا دیگر جایی برای جبران عقبماندگی 45 ساله نگذاشته است. در مقطع کنونی به باور کارشناسان سرمایهگذاری در حوزه کسب و کارهای اینترنتی صفر شده است. قربانی در این باره میگوید: در حال حاضر رغبت سرمایهگذاری در حوزه فناورهای و نوآوری کم شده است. در حالی که قرار بود اقتصاد فناوری عقبماندگی اقتصادی کشور را جبران کند. امروز رشد تشکیل سرمایه در این بخش افت کرده است و همه اینها جای نگرانی داد.
ارسال نظر