یارانه بگیران گوش به زنگ باشند / آغاز تغییر دهک بندی | یارانه نقدی این صدک ها قطع می شود؟
علیرضا عسگریان، معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه صدک بندی جامعه انجام شده است، وقوع تغییرات بین صدکها در مقایسه با دهکبندی فعلی را منوط به اعمال دادههای درآمدی خانوارها نیمه دوم سال جاری دانسته است.
جامعه ایرانی که تاکنون به ۱۰ قسمت (دهک) تقسیم میشد، حالا قرار است به ۱۰۰ قسمت (صدک) تقسیم شود و این کار دقت سیاستگذاری برای دستهبندی خانوارها و توزیع سیاستهای حمایتی بین آنها را بهمراتب بالاتر میبرد.
در شرایط فعلی، از مجموع جمعیت ۸۵ میلیونی کشور، در هر دهک درآمدی حدود ۸.۵ میلیون نفر قرار میگیرند و اگر قرار باشد برای هر دهک سیاستی اعمال شود، کل این ۸.۵ میلیون نفر مشمول آن خواهند شد درحالیکه بین کف و سقف درآمد نفر اول و نفر آخر این دهک فاصله بسیار چشمگیری وجود دارد.
در صدک بندی اما، ازآنجاییکه این جمعیت ۸.۵ میلیون نفری نیز به ۱۰ قسمت تقسیم شدهاند، فاصله بین نفر اول و آخر صدک بسیار کمتر میشود و افراد دارای شرایط مشابهتری در یک صدک جای خواهند گرفت.
در این وضعیت، اگر سیاستگذار بخواهد مثلاً یارانه بخشی از جامعه را افزایش دهد یا قطع کند، میتواند با دقت در حد یک درصد، سیاست خود را اجرا کند و این سیاست با عدالت بیشتری به هدف نهایی برسد.
علیرضا عسگریان، معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در خصوص صدکبندی خانوارها که قرار بود تا پایان آبان ماه انجام شود، به ایسنا گفته است: صدکبندی مبنای همان دهک است اما تحلیل، دقت و عدالت ما را افزایش میدهد. برای اینکه مردم راحتتر باشند دهک را تبدیل به ۱۰ قسمت کردهایم اما بین مثلاً صدک ۳۱ تا ۳۹ فاصله هست هرچند هر دوی اینها در دهک چهارم قرار دارند. ازاینرو سیاستگذاریهای دهکی اعمال میشود؛ اما نظارتها، تحلیلها و دقتها بهصورت صدکی اعمال خواهند شد.
نکته قابلتوجه اینکه طبق قانون، ۷ دهک باید یارانه بگیرند اما به گفته معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، دولت شرایطش را دارد و به دهک هشتم و نهم هم یارانه میپردازد. پس در تغییرات دهک بندی و صدک بندی جامعه هدف، به واسطه اجرای این قانون یارانه کسی قطع نخواهد شد.
در قواعد تقسیم جامعه از دهک به صدک فاصله موجود میان خانوارها بهشدت کاهش پیدا میکند و در این حالت، با اعمال دادههای درآمدی خانوارها، امکان تغییر وضعیت یارانهها بخش کمتری از جامعه وجود دارد. طبق گفته عسگریان، با اعمال دادههای جدید، ممکن است تعداد محدودی از خانوارها به دهک دهم بروند و از لیست یارانهبگیران حذف شوند و خانوارهای دیگری جای آنها را بگیرند و البته این موضوع، ربطی به الزام قانون برای حذف یارانهبگیران ندارد؛ چراکه قانون میگوید سه دهک را حذف کنید اما فعلاً این قانون اعمال نمیشود.
به عبارت دیگر، در تغییر دهک بندی به صدک بندی ممکن است دهکها جا به شوند اما این به معنای قطع یارانه خانوارها نیست و فقط تعداد محدودی از خانوارها که به واسطه اعمال داده های درآمدی جدید، به دهک دهم میروند، جای خود را به خانوارهای واجد شرایطی می دهند که قبلا در فهرست یارانه بگیران نبوده اند.
حتی آنگونه که عسگریان میگوید: ممکن است فردی از دهک نهم به دهک دهم برود اما همچنان مشمول دریافت یارانه باشد؛ چراکه در حال حاضرهم تعدادی از دهک دهمیها تحت پوشش یارانه هستند و ممکن است با تغییر دهکبندی، یک خانوار مثلاً در صدک ۹۲ و یا ۹۳ قرار بگیرد که باز هم این صدکها زیر پوشش دریافت یارانه) هستند اما اگر جایگاه خانوار از صدکهای ۹۲ و ۹۳ بالاتر بود، یارانه آنها حذف میشود و افرادی که توانایی مالی پایینتری دارند جایگزین آنها میشوند.منبع: روزنامه همشهری
منابع هدفمند سازی یارانه ها از افزایش میلیونی مبلغ یارانه نقدی هر ایرانی خبر داد.
یارانه نقدی در ایران نام مخصوصی است که برای برنامههای کمک مالی دولت به اقشار ضعیف و کم درآمد جامعه استفاده میشود. یارانه نقدی با هدف حمایت از افراد کمدرآمد و محروم شکل گرفتهاند و در داخل کشور و حتی در برخی از کشورهای دیگر نیز توجه ویژهای به آنها شده است. یارانه نقدی در ایران به ویژه با افزایش نرخ تورم و افزایش هزینههای معیشتی، برای بسیاری از خانوادههای کمدرآمد و ضعیف، اهمیت ویژهای دارد.هدف اصلی برنامههای یارانه نقدی در ایران، تامین کمکهای مالی به خانوادهها و افرادی است که در برابر شرایط اقتصادی نامساعد، دچار نیاز به کمک مالی هستند. این یارانه نقدی به صورت نقدی یا غیرنقدی ارائه میشود و بر اساس شاخصهایی همچون درآمد خانوار، تعداد اعضا و سایر شرایط مشخص میشود که در اندیشه معاصر به افزایش یارانه نقدی برای برخی دهک ها پرداخته ایم.
منابع هدفمند سازی یارانه ها در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ با رشدی ۱۵ درصدی به ۷۵۸ هزار میلیارد تومان رسیده است. این در حالی است که منابع هدفمندی یارانه ها در بودجه سال گذشته حدود ۶۵۹ هزار میلیارد تومان بوده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: اکنون به حدود ۸۰ میلیون نفر یارانه نقدی میدهیم در حالی که قانون فقط هفت دهک را مکلف کرده است، اما براساس آمار فقط نیم دهک است که یارانه نمیگیرند. حرف مجلس شورای اسلامی این است که دولت در طول برنامه سیاست کمک معیشتی به مردم را بر مبنای کالابرگ قرار دهد.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: قطعا نظر مجلس شورای اسلامی این نیست که یارانه نقدی قطع شود، اما نگاه ما این است که در طول اجرای برنامه هفتم توسعه مبنای سیاستهای کمک معیشتی به اقشار آسیب پذیر باید توزیع کالابرگ الکترونیکی باشد.
محمدباقر قالیباف در جریان جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی و بررسی بندی از لایحه برنامه هفتم توسعه که به تکلیف مجلس به دولت برای ارائه بسته معیشتی در قالب کالابرگ الکترونیکی به اقشار کم درآمد جامعه باز میگشت بیان کرد: اولا باید بگویم منظور مجلس شورای اسلامی از این بند این نیست که یارانههای نقدی حذف شود. مجلس به هیچ عنوان این نظر را ندارد؛ ما در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ با پیشنهاد دولت و موافقت مجلس شورای اسلامی، دولت را مجاز دانستیم که ارز ترجیحی را حذف کند، اما مجلس، دولت را مکلف کرد که اگر ارز ترجیحی حذف شد حتما کالابرگ الکترونیکی جایگزین شود، اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد و اشکالاتی را به وجود آورد.
وی در ادامه اظهار کرد: اکنون در ادامه این سیاست برای حل خلأ موجود ما مصوب کردیم اگر دولت قصد دارد به خانوادههای کم درآمد در این شرایط تورمی که نزدیک به دو دهه تورم بین ۳۰ تا ۴۰ درصد است قصد دارد کمک کند از طریق یارانه نقدی نباشد چرا که یارانه ۳۰۰ یا ۴۰۰ تومانی مشکل مردم را حل نمیکند؛ بلکه در قالب کالابرگ به معیشت مردم کمک شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه تصریح کرد: اکنون به حدود ۸۰ میلیون نفر یارانه نقدی میدهیم در حالی که قانون فقط هفت دهک را مکلف کرده است، اما براساس آمار فقط نیم دهک است که یارانه نمیگیرند. حرف مجلس شورای اسلامی این است که دولت در طول برنامه سیاست کمک معیشتی به مردم را بر مبنای کالابرگ قرار دهد. براساس آزمون وسع افراد کم درآمد کالابرگ الکترونیکی دریافت کنند.
وی در ادامه تاکید کرد: به هیچ عنوان مدنظر مجلس شورای اسلامی نیست که یارانه نقدی قطع شود بلکه اگر قرار است کمک معیشتی به افراد شود باید در قالب کالابرگ باشد نه اینکه دوباره یارانه اضافه شود؛ در قالب کالابرگ باید کمک انجام شود.
منبع:تسنیم/فرارو
ارسال نظر