کشف جدید برای معکوس کردن روند پیری و طول عمر انسان
پیشتر دانشمندان پی برده بودند که اصلاح یک ژن به نام «Age-۱» در نوعی کرم به نام الگانها عمر آنها را تا ۶۰ درصد افزایش میدهد. محققان میگویند مکانیزمهای بقا در بسیاری از گونههای جانوری، شامل انسان، شبیه هم عمل میکنند. امری که راه را برای انجام آزمایشات ژنوم در حیوانات و تغییرات ژنتیکی آنها به منظور افزایش طول عمر انسان باز میکند
.
دانشمندان میگویند با استفاده از تکنیکهای زیستشناسی مصنوعی توانستهاند طول عمر گونهای از مخمرها را تا ۸۰ درصد افزایش دهند: امری که میتواند کلید تحقیقات برای افزایش طول عمر انسان باشد.
این گروه از محققان در دانشگاه کالیفرنیا در سن دیگوی آمریکا با دستکاری در دو تنظیمکننده فعالیت ژن در گونهای از مخمر به نام «ساکارومایسس سرویزیه» (Saccharomyces cerevisiae) که با آن آبجو و شراب درست میشود، توانستهاند روند پیری سلولها را معکوس کنند.
پیر شدن سلولی در واقع در دو حالت رخ میدهد: وقتی که دیانای سلولها شروع به از دست دادن پایداری خود میکنند، و زمانی که میتوکندری (ساختاری که انرژی سلول را تامین میکند) رو به زوال میرود.
دانشمندان توانستند با استفاده از چیزی که به عنوان نوسانگر ژنتیکی شناخته میشود به سلولها فرمان بدهند که اگر در یکی از این دو جهت بیش از حد پیش رفتند، روند خود را معکوس کنند. با این روش طول عمر مخمر تا ۸۰ درصد طولانیتر شد که یک رکورد جهانی جدید در زیستشناسی به شمار میرود.
پیشتر دانشمندان پی برده بودند که اصلاح یک ژن به نام «Age-۱» در نوعی کرم به نام الگانها عمر آنها را تا ۶۰ درصد افزایش میدهد. محققان میگویند مکانیزمهای بقا در بسیاری از گونههای جانوری، شامل انسان، شبیه هم عمل میکنند. امری که راه را برای انجام آزمایشات ژنوم در حیوانات و تغییرات ژنتیکی آنها به منظور افزایش طول عمر انسان باز میکند.
نان هائو، محقق در موسسه زیستشناسی مصنوعی کالیفرنیا و نویسنده اصلی این مطالعه، در این باره میگوید: «ما سعی میکنیم که اگر این روش جواب داد، همین کار را در سلولهای حیوانات زنده مانند موشها انجام دهیم.»
ژاک مونود، برنده جایزه نوبل پزشکی که اولین کلیدهای تنظیم ژن در باکتریها را کشف کرد، در این باره گفته بود «آنچه برای یک باکتری معتبر است، برای یک فیل نیز معتبر است.»
این در شرایطی است که فرایند پیر شدن سلولهای انسان و مدارهایی که ژنها را در انسان تنظیم میکنند به مراتب پیچیدهتر هستند. با این حال دانشمندان میگویند تمام سلولهای روی زمین دارای ۲۰ اسید آمینه و چهار اسید نوکلئیک هستند. در نتیجه به گفته جوردی گارسیا اوجالو محقق دانشگاه پومپئو فابرا بارسلونا «آنچه از این سلولها یاد میگیریم میتواند برای جستجوی روشهای افزایش عمر در انسانها نیز مفید باشد.»
کارلوس لوپز اوتین، محقق در دانشگاه اویدو، میگوید روند معکوس کردن پیری و بهبود سلامت در انسانها «به نظر میرسد هدف معقولتر و مقرون به صرفهتر از رویاهای غیرمحتمل جاودانگی باشد.»
اصلاح ژن در انسانها در مقطع زمانی کنونی به منظور جلوگیری از پیری سلولها امری حساس به شمار میرود چرا که در صورت کوچکترین اشتباه میتواند آسیبهایی جدی از جمله تومورهای بدخیم در پی داشته باشد.
دانشمندان این تحقیق میگویند قصد دارند در آینده مدارهای ژنتیکی تنظیمکننده پیری را در انواع مختلف سلولهای انسانی شناسایی کنند و استراتژی مهندسی کشفشده را برای اصلاح و کاهش سرعت پیری در آنها به کار ببرند.
نتایج مطالعات تازه در نشریه علمی «Science» منتشر شده است.
منبع: یورونیوز
ارسال نظر