مالک تپسی تغییر کرد/ گلرنگ سهام تپسی را خرید

با خرید ۷۰ درصد سهام تپسی به ارزش نهایی ۲.۱ هزار میلیارد تومان در تاریخ ۱۵ و ۱۶ بهمن، از این پس هلدینگ گلرنگ مالک اصلی یکی از بزرگ‌ترین استارتاپ‌های کشور خواهد بود.

مالک تپسی تغییر کرد/ گلرنگ سهام تپسی را خرید

از اکوسیستم کسب و کارهای اینترنتی خبر می‌رسد تاکسی اینترنتی تپسی توسط هلدینگ بزرگ گلرنگ خریداری شده است

به گزارش عرشه آنلاین ، خرید سهام شرکت‌های کوچک توسط شرکت‌های بزرگ، نه اتفاق غیرمعمولی است و نه اتفاق نامیمونی اما مدل‌های ایرانی سرمایه‌گذاری شرکت‌ها به خصوص در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، کمی از مدل‌های رایج در جهان متمایز است و بنابراین انتشار هر خبری در این حوزه، به همان اندازه که می‌تواند خوشحال‌کننده باشد، به همان اندازه هم می‌تواند خطرناک و نگران‌کننده باشد. 

با خرید ۷۰ درصد سهام تپسی به ارزش نهایی ۲.۱ هزار میلیارد تومان در تاریخ ۱۵ و ۱۶ بهمن، از این پس هلدینگ گلرنگ مالک اصلی یکی از بزرگ‌ترین استارتاپ‌های کشور خواهد بود.

ماه گذشته بود که سازمان بورس در اعلامیه‌هایی جداگانه از عرضه عمده ۴ بلوک سهام تپسی در روزهای ۱۵ و ۱۶ بهمن خبر داد. نقل‌وانتقال اشاره‌شده که مجموعا ۶۸.۹۵ درصد از سهام تپسی را شامل می‌شد، دیروز و امروز از طریق تابلوی معاملات عمده فرابورس کشور انجام و شرکت گلرنگ با مبلغ بیش از ۲.۱ هزار میلیارد تومان (معادل ۳۸ میلیون دلار) برنده این مزایده شناحته شد. به گفته روابط عمومی تپسی، تیم مدیریتی تپسی و گلرنگ در ادامه بر نحوه مدیریت شرکت و نقشه راه توسعه تمرکز خواهند کرد.

میلاد منشی‌پور بنیان‌گذار تپسی پس از عرضه گفت: «امروز یک روز تاریخی برای تپسی و در نگاه من اکوسیستم استارتاپی کشور است. خرید توسط یکی از معتبرترین هلدینگ‌های صنعتی کشور نویدبخش آینده‌ای روشن برای تپسی در مسیر رشد پرشتاب و تاثیرگذاری حداکثری در اقتصاد کشور است. امروز سرمایه‌گذاران تپسی توانستند با نرخ بازگشت مناسبی، برای اولین بار از طریق بازار بورس سرمایه‌ خود را نقد کنند. امیدوارم این مسیر برای همه سهام‌داران و کارآفرینان استارتاپی کشور میسر شود و منجر به افزایش تمایل سرمایه‌گذاران به ورود به این اکوسیستم شود.»

منشی‌پور اضافه کرد: «امروز تپسی با شبکه‌ای از کاربران شامل ۲۳ میلیون مسافر و بیش از ۲.۵ میلیون راننده، زیرساخت فنی کارآمد، هوش مصنوعی مقیاس‌پذیر و نیروهای متخصص، بستری آماده برای رشد چند ده‌برابری در اقتصاد دیجیتال کشور است. این در حالی است که صنعت دیجیتال کشور هنوز به حوزه‌های بسیاری ورود نکرده است. از طرفی تیم مدیریتی ما همواره ایده‌ها و برنامه‌های بزرگی برای رشد و توسعه کسب‌وکار در حوزه‌های خدماتی جدید در ذهن داشته که تحقق آن نیازمند ورود سرمایه معنادار است.»

او با اشاره به چرایی این تغییر و خروج بنیان‌گذاران تپسی ادامه داد: «بنابراین با مطالعه شرایط موجود، تصمیم گرفتیم تا با همراهی تمامی سهام‌داران عمده، ضمن یکپارچه کردن ساختار سهام‌داری و تامین پشتوانه مالی مناسب، زمینه را برای توسعه همه‌جانبه تپسی در آینده‌ نردیک فراهم کنیم. آنچه مسلم است تپسی با این تغییرات، وارد مرحله‌ای جدید از چرخه عمر خود خواهد شد.»

اقتصادانلاین نشوت : به این ترتیب تپسی به اولین استارتاپ کشور تبدیل شد که پس از ورود به بورس و ارزش‌گذاری توسط بازار، توانسته مسیر خروج را برای سرمایه‌گذارانش فراهم کند؛ آنچه شاید بتوان مهم‌ترین اتفاق اکوسیستم استارتاپی ایران در چند سال گذشته لقب داد. گفتنی است تپسی در بدو ورود به بازار بورس ۱۱۰۰ میلیارد تومان ارزش‌گذاری شده بود که با ارزش عرضه انجام‌شده رشدی ۹۰ درصدی را در بازه ۱.۵ ساله نشان می‌دهد. 

سامانه هوشمند حمل‌ونقل آنلاین تپسی در بهار ۱۳۹۵ تاسیس شد و پس از مدتی توانست سهم بازار قابل توجهی کسب کند به‌طوری که به رقیبی جدی برای اسنپ تبدیل شد. تپسی توانست با جلب سرمایه، خود را چنان وسعت دهد که ایده ورود به بورس، دور از دست و رویایی به نظر نرسد. بنابراین فرآیند تجدید ساختارها و تنظیم دفاتر و اسناد مالی بر مبنای استانداردهای بازار سرمایه از اواخر ۱۳۹۸ آغاز شد. شرکت «پیشگامان فن‌آوری و دانش آرامیس» به عنوان شرکت مادر تپسی در آذر ۱۴۰۰ در فرابورس پذیرفته شد و در نهایت، اواخر بهار ۴۰۱ عرضه اولیه شد.

سهام تپسی در مجموع از سهم‌های موفق بازار قلمداد می‌شود و در یک‌سال گذشته بازدهی بیش از ۸۷ درصدی برای صاحبان خود داشته است.

خبر خیز گلرنگ برای خرید ۷۰ درصد سهام تپسی، در آبان ماه گذشته ناگهان منتشر شد اما در بیست‌وهشتمین روز آن ماه، تپسی با صدور بیانیه‌ای که در سامانه کدال هم منتشر شد، این اتفاق را تکذیب کرد: «به استحضار می‌رساند اخبار منتشر شده در خصوص نقل و انتقال سهام عمده این شرکت و تغییر سهامدار عمده آن صحت نداشته و منطبق بر دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات اوراق بهادار در فرابورس هرگونه تغییر سهامدار عمده بدون طی فرآیندها و روندهای قانونی در سامانه معاملات عمده فرابورس ممکن و میسر نمی‌باشد. بدیهی است در صورت وقوع هرگونه رویداد با اهمیت، مراتب مطابق مفاد ماده ۱۳ دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکت‌های ثبت‌شده نزد سازمان افشا می‌شود.»

اما از ابتدای آذر، تحولات در تپسی سرعت گرفت؛ ابتدا دعوتنامه سهام‌داران به مجمع عمومی فوق‌العاده برای ۱۳ آذر منتشر شد و سپس خبر پس‌گرفتن دعوت و لغو مجمع منتشر شد. هنوز تاریخ جدید مجمع اعلام نشده بود که نماد تپسی دیروز (دوشنبه، ۲۰ آذر ۴۰۲) تعلیق شد و ناظر بازار علت این تعلیق را که تا حداکثر ۴ دی‌ماه خواهد بود، «بررسی وضعیت شفافیت اطلاعاتی ناشر» عنوان کرد.

 ماجرای تپسی به همین‌جا ختم نشده و اطلاعیه‌ای توسط این شرکت در نخستین ساعات امروز، سه‌شنبه ۲۱ آذر ۴۰۱ (ساعت ۱ و ۱۱دقیقه بعد از نیمه‌شب) روی سامانه کدال قرار گرفته به این شرح: «به استناد ماده ۲ مکرر ۳ دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکت‌های ثبت‌شده نزد سازمان، به اطلاع می‌رساند پیرو شایعه منتشرشده در پایگاه خبری -مبنی بر- به استحضار می‌رساند انتقال بلوکی سهام طی روزهای معاملاتی اخیر، مطابق درخواست سهامداران شرکت به هیات پذیرش فرابورس جهت رفع توثیق سهام و موافقت هیات مذکور و در نتیجه تجمیع سهام در کد اصلی سهامداران می‌باشد.»

این اطلاعیه گرچه به صورت شفاف، ورود گلرنگ به بازار فاوا و سرمایه‌گذاری استارتاپی‌اش را تایید نکرده اما اطمینان می‌دهد «انتقال بلوکی سهام» طی روزهای اخیر انجام شده است.

همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، ورود شرکت‌های ثروتمند به حوزه فاوا و سرمایه‌گذاری در استارتاپ‌ها، امری معمول در جهان است که اتفاقا از آن هم استقبال می‌شود اما چیزی که مورد ایران را پیچیده و نگران‌کننده می‌کند، همین رفتارهای ناشفاف است.

گرچه حفظ اطلاعات و محرمانگی فعالیت‌ها در بازارهای رقابتی پذیرفته است اما شیوه شرکت‌های بزرگ ایرانی برای ورود به این بازار، مانند تکذیب یا تلاش برای تغییر ساختارهای مدیریتی شرکت‌ها، بیشتر این شائبه را تقویت می‌کند که صاحبان سرمایه، بازار فناوری‌های اطلاعات و ارتباط و شرکت‌های فعال در این اکوسیستم را مانند هر بازار پول‌ساز دیگری نگاه می‌کنند و می‌خواهند از لقمه‌های آماده برای پول گذاشتن روی پول بهره ببرند؛ بنابراین ورودشان به این حوزه ویژگی‌های تحسین‌برانگیز کاهش ریسک و تقویت زیرساخت و افزایش توان مالی برای تحقیق و توسعه را ندارد.

منبع :تجارت نیور - اقتصادانلاین 

دیگر رسانه ها

کدخبر: 125342

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت عرشه‌آنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت عرشه‌آنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

      ارسال نظر