وحشت و سردرگمی در فردوسی / سقوط قیمت دلار در پیش است یا پیش روی؟
قیمت دلار در کریدور جدید پیشروی میکند؟ با دسترسی کامل بانک مرکزی به ۶ میلیارد دلار انتقالی به قطر و افزایش قدرت مانور بازارساز، قرار است بهزودی بخشی از منابع ارزی داخلی بانک مرکزی برای مدیریت بازار استفاده شود و خبرهای رسیده حاکی است جدی بودن این موضوع، وحشت را در بین دلالان ارزی افزایش داده است.
قیمت دلار در کریدور جدید پیشروی میکند؟ با دسترسی کامل بانک مرکزی به ۶ میلیارد دلار انتقالی به قطر و افزایش قدرت مانور بازارساز، قرار است بهزودی بخشی از منابع ارزی داخلی بانک مرکزی برای مدیریت بازار استفاده شود و خبرهای رسیده حاکی است جدی بودن این موضوع، وحشت را در بین دلالان ارزی افزایش داده است.
قیمت دلار امروز ۲۶ شهریور ۱۴۰۲روند کاهشی داشت و حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ تومان افت قیمت را در آغاز بازار تجربه کرد. اگرچه این میزان نوسان قیمت در بازار طبیعی است اما برخی از رسانهها از هفته وحشتناک ارزی خبر دادهاند. اما ماجرا چیست؟
ایرنا، رسانه وابسته به دولت از ایجاد وحشت در بازار ارز خبر داده و نوشته است: با دسترسی کامل بانک مرکزی به ۶ میلیارد دلار انتقالی به قطر و افزایش قدرت مانور بازارساز، قرار است بهزودی بخشی از منابع ارزی داخلی بانک مرکزی برای مدیریت بازار استفاده شود و خبرهای رسیده حاکی است جدی بودن این موضوع، وحشت را در بین دلالان ارزی افزایش داده است.
بر اساس گزارش این رسانه دولتی، در ۴۸ ساعت گذشته اخبار مثبت سیاسی چنان بوده که سبب شده دانهدرشتهای بازار ارز به تکاپو بیفتند و فکری به حال داراییهای خود کنند.
قیمت دلار در روزهای پایانی هفته گذشته منطقه حساس سیاستگذار را درنوردید و وارد کریدور ۵۰ هزار تومانی شد. با توجه به پایان نشست شورای حکام و عدم صدور قطعنامه علیه ایران، آیا قیمت دلار در کریدور جدید بالا میرود؟
تجارتنیوز نوشت:این گزارش در حالی است که بازار ارز روند آرام و با ثبات خود را طی میکند و نوسان قابل توجهی در بازار ارز رخ نداده است. چراکه که نوسان ارز تا زمانی که از حدود ۵ درصد فراتر نرود، بیانگر روند طبیعی بازار است و اگر قیمتها بیش از ۵ درصد کاهش یا افزایش داشته باشد میتوان بازار را تحلیل کرد و گفت که مسیر بازار صعودی یا کاهشی شده است. اما اگر نوسانات قیمتی دلار در محدوده مثبت و منفی یک تا ۵ درصد باشد، به معنای این است که بازار روند طبیعی دارد.
اما به نظر میرسد که رسانههای دولتی در تلاشند تا با خبردرمانی بازار ارز را مجددا کنترل کنند و با ایجاد جو کاهشی در بازار، خریداران خرد را به سمت عرضه ارز خود در بازار بکشانند. اما گزارش میدانی نشان میدهد روند بازار طبیعی است و معاملات به قوت خود جاری است. البته با توجه به تعطیلات سه روزه بازار ارز، بازار هنوز نیمه تعطیل است و از میانه امروز بازار به روند قبلی خود باز میگردد.
طی ماههای گذشته قیمت دلار بیشتر در منطقه ۴۹ هزار تومانی معامله شد. سیاستگذار با تزریق ارز به بازار و استفاده از حربه خبردرمانی، مانع تثبیت قیمت دلار در کریدور بالاتر شد. اما در آخرین معامله هفته گذشته و همزمان با برگزاری نشست شورای حکام در وین، دلار در بازار آزاد با قیمت ۵۰ هزار و ۱۰۰ تومان به کار خود پایان داد.
موضوع نشست دورهای شورای حکام در هفته سوم شهریور، مهمترین سیگنال ورودی به بازارهای مالی بود. در حالی که طی نیمه نخست هفته گذشته و همزمان با برگزاری نشست دورهای شورای حکام، معاملهگران تمایلی به مبادله نداشتند اما در نهایت تقاضای روزهای پایانی شهریور برای مسافرت، این اسکناس را با نوسانی محدود، در کریدور ۵۰ هزار تومانی نشاند.
بر اساس اطلاعات موثق، کار افتتاح حساب ۶ بانک ایرانی که به نمایندگی از بانک مرکزی وظیفه جابهجایی پولها را بر عهده دارند نزد بانکهای قطری تمام شده و در آخرین تحولات صورت گرفته، بخشی از پولهای ایران به این حسابها منتقل و بخش دیگری نیز تا هفته آینده به طور کامل منتقل میشود.بر اساس توافق صورت گرفته بانک مرکزی ایران به این پولها دسترسی کامل دارد و میتواند از آن برای واردات کالاهای مورد نیاز کشور استفاده کند.
کارشناسان اقتصادی با توجه به رویدادهای سیاسی و فشار سیاستگذار برای مهار قیمت دلار، بازار ارز را سردرگم توصیف کردند. آنها موضوع توافق هستهای، بلاتکلیفی رفتار بازارهای رقیب نظیر خودرو و بورس و قیمتگذاری دستوری را در ایجاد شرایط کنونی تاثیرگذار دانستند.
گفتنی است تحلیلگران اقتصادی از ابتدای سال جاری تا کنون بازارهای مالی را در رکود و کمتحرک میدانند. آنها معتقدند رشد نقدینگی، نرخ تورم، فروش نفت، تراز تجاری و رشد اقتصادی، فاکتورهای بنیادی برای رشد قیمت در بازارهای مالی هستند.
قطعنامه جای خود را به بیانیه داد
همزمان با پایان نشست شورای حکام در روز گذشته، مطابق پیشبینی تحلیلگران سیاسی از نشست 1672 این شورا، قطعنامهای علیه ایران صادر نشد. در سلسله نشستهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، مسائل مختلفی درباره ایمنی هستهای، اجرای توافقنامه پادمان و تقویت فعالیتهای علمی و پژوهشی آژانس، در دستور کار قرار میگیرد.
روز گذشته کشورهای غربی در پایان نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قطعنامه الزامآوری علیه ایران صادر نکردند؛ اگرچه در یک «بیانیه» مشترک خواستار «اقدام فوری» ایران در زمینه مسائل باقیمانده ادعایی در همکاری با آژانس شدند.
خبرگزاری رویترز در گزارشی درباره موضع تروئیکای اروپا (آلمان، فرانسه و انگلیس) و آمریکا در قبال پرونده هستهای ایران در این دوره از نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی نوشت: آمریکا و سه متحد اروپایی آن ایران را به صدور قطعنامه دیگری در نشست شورای حکام تهدید کرده و خواستار اقدام در زمینه ارائه توضیحات درباره ذرات اورانیوم یافت شده در مکانهای اعلام نشده، شدند. اما اعلام نکردند که آیا این تهدید را عملی خواهند کرد و در صورت عملی کردن آن، چه زمانی خواهد بود.
این هشدار در قالب بیانیهای در جلسه روز گذشته شورای حکام و در بحبوحه مسائل غرب با ایران در زمینه حل و فصل مسئله پیچیده مذاکرات احیای توافق هستهای مطرح شد.
تعیین تکلیف وعدههای سیاستگذار در روزهای باقیمانده از تابستان
به گفته کارشناسان اقتصادی اگر وعدههای سیاستگذار در خصوص اخباری که از آنها همچون اهرم برای مهار قیمت دلار استفاده کرده، عملیاتی نشود بازار ارز آرایش صعودی میگیرد.
فعالان بازارهای مالی ۶ ماهه دوم سال را سرآغاز تحرک نسبی در قیمتها میدانند. در همین راستا منتظرند ببینند بازارساز غیر از اخبار، که حالا دیگر اثری خنثی در روند قیمتها دارد، از چه اهرمی برای کنترل روند صعودی بازارها بهره میگیرد.
تحلیلگران فنی با توجه به تعطیلی نخستین روز از هفته جاری (امروز شنبه) معتقدند، احتمال ماندن قیمت دلار در کریدور ۵۰ هزار تومانی بالاست، مگر اینکه سیاستگذار با عرضه بالای ارز قیمت اسکناس آمریکایی را به کانال ۴۹ هزار تومانی برگرداند.
زمزمههای ریزش دلار
ایرنا نوشت :بازار ارز طی ۴۸ ساعت اخیر تحت تأثیر اظهارات مسئولان و رسانههای آمریکایی درباره قطعی شدن صدور مجوز بانکی برای انتقال ۶ میلیارد دلار منابع ارزی ایران به بانکهای قطری قرار دارد. خبرهایی که باعث شده دانهدرشتهای بازار ارز به تکاپو افتاده و فکری به حال داراییهای خود کنند. تغییرات زیرپوستی بازار ارز ایران و تحرکات «مالدارها» از حدود یک ماه قبل که خبرهای مربوط به انتقال پولهای مسدود شده ایران مطرح شد تا حدودی قابل مشاهده بود، اما حالا خبر میرسد که با دسترسی کامل بانک مرکزی به ۶ میلیارد دلار موجود در قطر و افزایش قدرت مانور بازارساز، قرار است بهزودی بخشی از منابع ارزی داخلی بانک مرکزی برای مدیریت بازار استفاده شود. خبرهای رسیده حاکی است جدی بودن این موضوع وحشت را در بین دلالان ارزی افزایش داده است.
مجیدرضا حریری، عضو اتاق بازرگانی ایران و رئیس اتاق ایران و چین هم در این زمینه گفته است که بانک مرکزی زمانی میتواند قدرت مداخله در بازار ارز را در اختیار بگیرد که به اندازه کافی ارز در جیبش داشته باشد و خوشبختانه این اتفاق در حال رخ دادن است.
او با اشاره به اینکه بانک مرکزی باید از امروز با بالاترین قیمت به بازار ارز ورود کند و فروشنده ارز باشد، تأکید میکند که مطمئناً بانک مرکزی از امروز میتواند منابع ارزی قابل دسترس خود را به اشکال گوناگون وارد بازار کند و همه باید منتظر اخبار و تأثیرات مثبت در بازار ارز باشند.
به نظر میرسد افرادی که سالها تجربه حضور در بازار ارز را دارند دست و پای خود را جمع کرده و از مدتها قبل در حال مدیریت داراییهای خود هستند. به اعتقاد برخی صاحبنظران، برخی بالازدنهای دلار را میتوان فرصتهایی برای خروج از بازار با کمترین زیان در نظر گرفت.
ارسال نظر