ماجرای دست‌کاری هواشناسی در اطلاعات مهم چیست؟

سازمان هواشناسی ایران متهم شده است که با سهل‌انگاری یا دست‌کاری در داده‌های هواشناسی باعث خسارت به منابع عمومی شده یا حتی در فساد و رانت‌خواری همدست بوده است.

ماجرای دست‌کاری هواشناسی در اطلاعات مهم چیست؟

 

داده‌های نادرست هواشناسی ممکن است باعث ایجاد آسیب‌های هنگفت به اموال عمومی شود. آسیب‌هایی که در ادامه آن با تاثیر بر روی تعرفه برق و گاز فساد اقتصادی را نیز افزایش خواهد داد.

 سازمان هواشناسی ایران متهم شده است که با سهل‌انگاری یا دست‌کاری در داده‌های هواشناسی باعث خسارت به منابع عمومی شده یا حتی در فساد و رانت‌خواری همدست بوده است.

روزنامه شرق و تین‌نیوز، وبسایت خبری تخصصی اخبار حمل‌ونقل، با استناد به یک نامه سازمان هواشناسی به شرکت توانیر، مسئول عمده فروش برق در ایران، این اتهام را علیه سازمان هواشناسی مطرح کرده‌اند و گفته‌اند به دلیل اطلاعات نادرست آن خسارت هنگفتی به صنعت انرژی وارد آمده است.

سازمان هواشناسی ایران تاکنون درباره این اتهام موضعی نگرفته است.

در نامه مورد استناد، که تاریخ مرداد ۱۴۰۱ را دارد، جدولی از اطلاعات متوسط ماهانه حداکثر دما و درجه حرارت‌تر منتشر شده که برخی منابع می‌گویند ستون دمای تر آن خلاف اطلاعات موجود در بانک داده سازمان هواشناسی است.

این گزارش بررسی یک اتفاق شاید نادر در سازمان هواشناسی است. براساس نامه‌ای که به امضای رئیس سازمان هواشناسی ایران رسیده؛ عددهای درجه حرارت تر شهرستان جهرم مغایر با اعداد واقعی ثبت و به وزارت نیرو ارسال شده است.

در این گزارش ویدیویی توضیح داده می‌شود که تغییر داده هواشناسی چطور باعث تغییر تعرفه گاز و برق برای شهرها و شهرستانهای مختلف می‌شود و چطور با عددسازی امکان رانت و فساد اقتصادی وجود دارد و دستکاری داده‌های هواشناسی چه خسارت هنگفتی به اموال عمومی و منابع ملی وارد می‌کند.

جزییات مهم 

 تین نیوز نوشت : اخیراً در یک اقدام بی سابقه در طول 100 سال قعالیت علمی و فنی سازمان هواشناسی کشور پارامترهای هواشناسی برای ایستگاه هواشناسی جهرم طی نامه ای از طرف سازمان هواشناسی کشور بصورت عمدی نادرست ارائه شده است! کمترین نتیجه این رانت اطلاعاتی و آمارسازی، منجر به طبقه بندی اشتباه شهرستان جهرم گردیده و دست دولت را از درآمدهای گاز و برق و... شهرستان کوتاه می کند.

مطابق قانون دسته بندی اقلیمی بر اساس استانداردهای تعریف شده مطابق جدول زیر اقلیم ایران به 8 دسته تقسیم می شود:

استاندارد های تعریف شده هواشناسی

هواشناسی

همچنین بر اساس تصویب نامه شماره 68082 و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، در خصوص طبقه بندی مناطق گرم و مرطوب، مدت و دوره زمانی آن برای طبقه بندی مناطق گرم و مرطوب، الگوی مصرف برق خانگی در ماه های تابستان در مناطق عادی و شهریورماه( 300  کیلووات ساعت در ماه) و الگوی مصرف برق خانگی ماه های گرم برای :

1.     منطقه گرمسیر یک ( 3000 )،

2.     گرمسیر دو (2000 )،

3.     گرمسیر سه ( 1000)،

4.     گرمسیر چهار (500 کیلووات ساعت در ماه ) است.

در هر صورت حداکثر متوسط پرداختی مشترکین خانگی بابت هر کیلووات ساعت انرژی مصرفی به دو برابر قیمت آزاد برق محدود می گردد.

در تاریخ 2 / 3 / 1401 نامه ای از شرکت توانیر به شماره 1117 / 11 در خصوص ارائه اطلاعات متوسط ماهانه بیشینه دما و درجه حرارت ایستگاه هواشناسی جهرم به سازمان هواشناسی کشور ارسال گردیده است.

بر این اساس مطابق نامه ذیل که دارای اطلاعات ساختگی و آمارسازی می باشد. در این نامه ستون مربوط به اطلاعات متوسط ماهانه بیشینه دما مطابق آمار های بانک داده سازمان می باشد ولی ستون مربوط به دمای تر که نشان دهنده رطوبت است با آمار سازمان مغایرت دارد، که آمار واقعی آن مطابق جدول 2  در بانک اصلی سازمان وجود دارد که با نزدیک کردن دمای خشک و تر رطوبت آن نقطه افزایش یافته و در این مثال در محدوده اقلیم بسیار گرم و مرطوب قرار می گیرد. براین اساس دسته بندی آن نیز برای مصرف برق تغییر می یابد.

نامه شرکت توانیر

هواشناسی

هواشناسی

دمای شهر جهرم

مطابق نامه روبرو این گزارش نادرست با امضا وزیر نیرو به شماره نامه 100 / 10 / 33022 / 1401 مورخ 31 / 5 / 1401 به هیئت دولت ارسال و پس از تصویب طبقه گرمسیری شهر جهرم در ماه های خرداد، تیر، مرداد، شهریور به گرمسیر 1 تغییر می یابد!

نامه وزیر نیرو

هواشناسی

 نکات حایز اهمیت :

1.     فرضیه اشتباه سهوی بوده یا عمدی: با توجه به اختلاف فاحش آمار واقعی با امار ارائه شده که در برخی از ماه ها همانند خرداد اختلاف دمای تر تا 13 درجه می رسد که از نظر علم هواشناسی این اختلاف بسیار زیاد می باشد و با یک نگاه می توان قبل از ارسال به آن پی برد و اینکه در همه ماه ها اشتباه صورت گرفته است سهوی بودن آن غیر ممکن و به نظر عمدی می باشد.

2.     فرضیه نقش نماینده محترم و شریف شهرستان در این رانت اطلاعاتی: با توجه به اینکه آمار مرتبط به شهر جهرم بزرگترین و پرجمعیت ترین شهر نیمه جنوبی استان فارس، دومین شهر بزرگ و سومین شهر پرجمعیت در کل استان و هشتمین شهر بزرگ جنوب ایران است ، می باشد و نماینده این شهر آقای محمدرضا رضایی کوچی به صورت پی در پی چهار بار از حوزه انتخابیه جهرم و خفر به مجلس شورای اسلامی راه یافته است و از سال 1395 رییس کمیسون عمران یکی از مهمترین کمیسیون های مجلس شورای اسلامی می باشد، که این اقدام در استانه انتخابات مجلس شورای اسلامی در سال 1402 باعث محبوبیت نماینده محترم شهر بین مردم شده و این رانت اطلاعاتی سازمان هواشناسی به جز استفاده از نفوذ این نماینده مجلس در دولت مردمی آقای رییسی هیچ دستاورد دیگری برای سازمان هواشناسی نداشته و باعث شرمندگی پرسنل خدوم این سازمان می باشد.

3.     خسارت مالی فراوان : از مهمترین اثرات این اقدام می توان به خسارت جبران ناپذیر به صنعت برق و گاز کشور اشاره کرد که بالغ بر چندین هزار میلیارد تومان طی یکسال به این شرکت ها وارد شده و باعث زیان آن می شود و از طرفی باعث خدشه دار شدن آمارهای سازمان هواشناسی که از آن در پروژه های زیر بنایی و مهم کشور استفاده می شود، خواهد شد.

 

 

دیگر رسانه ها

کدخبر: 95156

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت عرشه‌آنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت عرشه‌آنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

      ارسال نظر