پیشبینی مذاکرات برجام پس از انتخابات نوامبر آمریکا
یک نماینده سابق مجلس می گوید که بعد از نوامبر، با توجه به پیشبینیهایی که از تحولات انتخاباتی در طرفهای دشمن دیده میشود، یک فضای چالشی شکل میگیرد. این فضا حتما بدتر از شرایط کنونی است.
حشمتالله فلاحتپیشه نماینده ادوار مجلس در پیشبینی خود از شرایط مذاکرات احیای برجام پس از نشست شورای حکام، گفت: اختلافات پادمانی تبدیل به بهانه جدید غربیها برای وقتکشی احیای برجام شده است. به هر حال از ابتدا یک اصلی برای مذاکرات برجام شکل گرفته بود، مبنی بر همه یا هیچ. بدین معنا که یا بر سر همه چیز توافق شود یا بر سر هیچی، توافق صورت نگیرد. یکی از مباحثی که باقی مانده بود، اختلافات پادمانی بود. یعنی سه سایت هستهای ایران که آژانس ادعاهایی را درموردش مطرح کرده بود، و به ویژه بقایای سوخت تولید شده زیر پنج درصد که آژانس عنوان کرده بود که ایران آنها را اعلام نکرده است و باید شفاف کند. در واقع یک پرونده باز که اگر برجام هم احیا میشد، این پرونده باز میماند، چون ایران سابقه خوبی از بازماندن پروندهها در اختلافات با کشورهای غربی ندارد. به ویژه اینکه ابهامات این پروندهها بر اساس اسناد ادعایی رژیم صهیونیستی است.
بخش هایی از گفت و گوی فلاحت پیشه را در ادامه می خوانید:
*علت عدم صدور قطعنامه علیه ایران، این است که کشورهای غربی میخواهند تا پیش از انتخابات نوامبر در امریکا، عملا با ایران توافقی صورت نگیرد تا در آن زمان ببینیم که چه اتفاق تازهای در کنگره امریکا میافتد؛ بنابراین طرفین غربی دیگر به سمت توافق با ایران حرکت نکردند. در نتیجه با صدور بیانیه دیروز، عملا زمین بازی را عوض کردند. به بیانی دیگر زمین بازی را از وین سیاسی به وین فنی و هستهای کشاندند.
*در طول دو ماه آینده، کشورهای غربی فقط در قالب این بیاینه موضعگیری خواهند کرد و نوع توصیهها و مذاکراتشان با ایران در این قالب است که ایران با آژانس همکاری کند تا بعد از آن که انتخابات در امریکا و البته در سرزمینهای اشغالی فلسطین برگزار میشود، ببینیم چه ساز و کاری شکل میگیرد.
*معتقدم ساز و کاری که چیدهاند این است که یک مقدار بیشتر از سیاست فشار حداکثری علیه ایران استفاده کنند. باورم بر این است که بعد از نوامبر، با توجه به پیشبینیهایی که از تحولات انتخاباتی در طرفهای دشمن دیده میشود، یک فضای چالشی شکل میگیرد. این فضا حتما بدتر از شرایط کنونی است.
*ایران باید گزینههایی را تقویت کند که گذر زمان فقط به ضرر تهران نباشد. به بیانی دیگر، باید دنبال یک تاکتیکی باشد که وقتکشی فقط به ایران آسیب نزند و دیگران هم از این گذر زمان آسیب ببینند. آن موقع است که شرایط برای توافق مهیاتر خواهد شد.
*من فکر میکنم با بیانیه اخیر، کشورهای غربی زمین بازی را عوض کردند. آنچه خواسته ایران برای توافق بود، یعنی برداشتن اختلافات با آژانس، حال غربیها آن را به پیش شرط توافق تبدیل کردند. در واقع با این بیانیه، تا سه ماه آینده ایران را تحت فشار قرار میدهند که با آژانس همکاری کند.
ارسال نظر