تصویری زیبا از قمرهای سیاره نپتون+عکس
تصویر جدیدی که "تلسکوپ فضایی جیمز وب" از سیاره نپتون گرفته است، حلقهها و قمرهای این غول یخی را به نمایش میگذارد.
"تلسکوپ فضایی جیمز وب" (JWST)، نخستین تصویر خود را از غول یخی نپتون در منظومه شمسی گرفته است که این سیاره را در نوری کاملا جدید نشان میدهد.
از زمانی که فضاپیمای "وویجر۲" (Voyager ۲) در مسیر خروج از منظومه شمسی از کنار این سیاره عبور کرد، این تصویر بهترین چشمانداز را از حلقههای یخی نپتون نشان میدهد. "هایدی همل" (Heidi Hammel)، دانشمند سیارهشناسی در "انجمن دانشگاهها برای تحقیقات نجومی" (AURA) گفت: سه دهه از آخرین باری که نوارهای غبارآلود و ضعیف را دیدیم، میگذرد و این نخستین بار است که آنها را در پرتو فروسرخ میبینیم.
تصویر تلسکوپ فضایی جیمز وب علاوه بر حلقههای باریک و درخشان نپتون که قبلا شناخته شده بودند، حلقههای غبار ضعیفتری را نیز در اطراف نپتون نشان میدهد که حتی بازدید نزدیک وویجر۲ از این سیاره در سال ۱۹۸۹ نیز نتوانست آن را آشکار کند. این حلقهها را دانشمندان قبلا ندیدهاند.
چیزی که به نظر میرسد در تصویر جیمز وب از نپتون وجود ندارد، رنگ آبی مشخصی است که در عکسهای گرفتهشده توسط "تلسکوپ فضایی هابل" (Hubble Space Telescope) نشان داده شده بود.
این رنگ آبی که توسط متان در جو سیاره ایجاد میشود، در این عکسها وجود ندارد زیرا جیمز وب، نپتون را در نور فروسرخ نزدیک میبیند. از آنجا که متان در ابرهای یخی نپتون، نور را به شدت در این طول موجها جذب میکند، این سیاره برای جیمز وب در مناطقی که توسط ابرهای درخشان و با ارتفاع زیاد پوشانده نشده است، نسبتا تاریک به نظر میرسد.
یکی دیگر از ویژگیهای برجسته که در تصویر جیمز وب مشاهده میشود، مجموعهای از تکههای روشن در نیمکره جنوبی نپتون است. این روشناییها نشاندهنده ابرهای یخی در ارتفاع بالای جو غول یخی هستند که نور خورشید را قبل از جذب متان در ابرها منعکس میکنند. تصویر جیمز وب، نوار پیوستهای از ابرهایی با عرض جغرافیایی بالا را نیز نشان میدهد که "تاوهای" (Vortex) را که قبلا شناخته شده بود، در قطب جنوبی نپتون احاطه کرده است.
همچنین، میتوان یک خط روشنایی نازک و ضعیف را در خط استوای سیاره مشاهده کرد که ممکن است نشاندهنده گردش جو نپتون باشد که بادها و طوفانها را در سراسر غول یخی به حرکت در میآورد.
این تصویر، چیز جالبی را نیز در قطب شمالی نپتون نشان میدهد. در این نقطه از مدار نپتون، قطب شمالی آن از موقعیت جیمز وب خارج است. در هر حال، جیمز وب موفق شده است تا درخشندگی قابل توجهی را در ناحیه قطب شمال نپتون مشاهده کند.
تصاویر جیمز وب، امکان بررسی هفت مورد از قمرهای نپتون را در اختیار دانشمندان قرار میدهند. درست بالای غول یخی در نسخه کوچکنماییشده از نمای نپتون، یک نقطه نورانی درخشان وجود دارد که قمر "تریتون" (Triton) را نشان میدهد. این قمر نپتون، با لایهای منجمد از نیتروژن متراکم پوشانده شده است و بسیار درخشان به نظر میرسد. تریتون حدود ۷۰ درصد از نور خورشید را که به آن میتابد، منعکس میکند.
ارسال نظر